icon

Prehodnotenie invalidného dôchodku: Skúsenosti a tipy

nataliaja
10. feb 2025

Ahojte. Požiadala som si o prehodnotenie ID. Mám 60% a spadám pod Prešov.
Mátr niekto nejaké skúsenosti? Ako to prebiehalo, či Vám uznali, prípadne nemôžu mi ho naopak ešte aj ponížiť?

klara1205
10. feb 2025

@nataliaja momentalne odoberaju všetko čo je možné podla mna..mojej neteri zobrali parkovaci preukaz a znizili ID ma obe nohy amputovane ale stanovisko prislo od posudkoveho lekara ze s dostupnymi protezami moze viesť plnohodnotny zivot a vyuzivat MHD a samostatne sa pohybovat
kolegyna ma manzela ktory je na polovicnom ID s pohybovym aparatom a posudkovy mu napisal do spravy ze sa jeho stav zlepsil aj ked mal na papieroch od neurologa a ortopeda ze musi podstupit operaciu chrbta a bedroveho klbu aby sa vedel samostatne pohybovat ale oni to tam videli inak tak mu odobrali ZTP preukaz a parkovaci preukaz a nechali mu 45%

oli18
10. feb 2025

@nataliaja nemozes sa s nikym porovnavat predsa.

carrot_apple
10. feb 2025

@nataliaja každý je posudzovaný inak podľa diagnózy, mohli by ti odpovedať také, čo presne majú diagnózu ako ty a + pridružené diagnózy,
moja mama mala ako mladá 22r. porážku pravej strany, potom štítka von celá, potom rakovina krčka maternice, potom rakovina maternice, potom parkinson a potom rakovina vaječníkov a až keď jej vzali oba vaječníky ako onko pacient dostala plný invalidný,pretože tieto pridružené diagnózy nezavážia tak ako HLAVNÁ na ktorú bol vydaný čiastočný invalidný,
nebudem sa ani vyjadrovať, všetko sa ráta v prvom rade z hlavnej diagnózy a pridružené sú len dáke "sračky" body o ničom a ak sa ti hlavná diagnóza zhorší posúdia či pôjdeš s bodmi hore=percentá, všetko je obodované...držím palce

rozculena
10. feb 2025

@klara1205 ZTP a parkovací preukiaz nemá nič spoločné s ID.🙄 Nepíš,keď sa tomu nerozumieš.

kacena4
10. feb 2025

no zalezi preco si si dala prehodnotit? ci zhorsenim stavu alebo len tak... vtedy ti ho kludne mozu aj znizit ak nemas dostatocne zavery od dr na ponechanie alebo zvysenie

zafir01
10. feb 2025

@klara1205 och ...na grc tento systém ..a zrovna včera sa mi do tváre smiala jedna pani ,že jej nič nie je a parkovať môže zdarma ,stačilo vybaviť modrí " karetku " ...a že jej bratranec rovesník 60 rokov je dlhé roky na plnom invalidnom ..že pije celý život,a nič dokopy mu není . Rovnako ako jeden mamin známy , kde mohol tam podelil,a že má apnoe spánkové ,lebo sa ( teraz citujem jeho slová ) " vyzral som sa ako prasa do obezity ,lebo si nebudem od huby odtrhat ,a mám spankové apnoe a cukrovku " a tak má ID ,a užíva dovolenky a mladé dievčatá ,ktorým platí za služby peniazmi z dedičstva po rodičoch ...
Normálne sa mi žalúdok obracia z toho ,ako niekto môže kľudne poberať výhody,a pritom je spôsobilý prácovat ..má potom je tu druhá skupina ,ktorá sa snaží žiť ako vie ,hoci aj so skutočnými problémami,za ktoré nemôže .. strašne ma toto mrzí

matusformanek
10. feb 2025

@nataliaja je to individuálne a veľa záleží od lekára posudkoveho

rozculena
10. feb 2025

@zafir01 ID kvôli cukrovke má aj moja kamoška a je štíhla,takže on by to na tú cukrovku dostal tak či tak..........bohužiaľ

zafir01
10. feb 2025

@rozculena ale on má teraz tu " starecku " dostal ju až pred 60 tkou . Len mi to vadí ,keď sa mi niekto do očí smeje ,ako si vybavil po známosti ID a roky rokúce ho vidíme ,že si užíva ,a potom je tu niekto ,kto ozaj ID potrebuje a trasie sa ,či bude mať aspoň čiastočný

rozculena
10. feb 2025

@zafir01 no čo ti poviem........kamoška je pomaly 10 rokov onkologický pacient,stále chodí na chemoterapiu,po nej je jej zle,odpadáva........a prvý pokus o ID jej zamietli,vraj má ísť do roboty🙄
Musela to riešiť cez právnika,nakoniec jej dali čiastočný a potom aj celý.....

rakywanda
10. feb 2025

Mužovi prišlo...52 ročný pacient (má o dosť rokov menej), rodina - otec zomrel (teší sa výbornému zdraviu) , a podobne bludy. Neviem kto to píše, kopíruje , prepisuje nejakú šablónu.
Kolegyni priznali polovičný, nikdy s ničím nemarodila, má síce cukrovku s tabletkami, ale neobmedzuje sa v jedle a ako sama povedala, chýbalo jej pár percent, ale že teda "dalo sa dohodnúť" a našli ich na ten polovičný. Tak má splátku na auto.

klara1205
11. feb 2025

@rozculena ja som len napisala ze neteri znizili ID a jasne ze viem ze ZTP a parkovaci ma na starosti UPSVar a ID zas socialka a ver mi rozumiem sa do toho viac ako ktokolvek iny kedze som na socialke robila tak laskavo nemudruj a nepis mi ze sa nerozumiem. Skratka je taka doba ze sa vsetko prehodnocuje ci uz ID, alebo narok na ZTP a parkovaci len som to vsetko zhrnula do jednej skusenosti a jedina ktora tomu neporozumela si asi ty ked potrebujes rypnut 🙂