icon

Premlčacia doba nesplnenia oznamovacej povinnosti pri poistení

11. júl 2025

Zaujimalo by ma, ci existuje premlcacia doba ked nebola splnena oznamovacia a prihlasovacia povinnost. Jedna sa o zdravotne poistenie. Nevie niekto?

mamina7070
11. júl 2025

10 rokov od povinnosti (vyzvania na splnenie) a 15 rokov od splatnosti poistneho

autor
11. júl 2025
@mamina7070

10 rokov od povinnosti (vyzvania na splnenie) a 15 rokov od splatnosti poistneho

@mamina7070 Je na to priamo nejaky zakon?

mamina7070
11. júl 2025

samozrejme ze existuje 😉

autor
11. júl 2025
@mamina7070

samozrejme ze existuje 😉

@mamina7070 Mna zajimal konkretny zakon pri nesplneni oznamovacej povinnosti. Niekde som citala, ze premlcacia doba nemoze bezat, pretoze nebola splnena oznamovacia povinnost. Takze je to nepremlcatelne pri nesplneni tejto povinnosti.

mamina7070
11. júl 2025

sak napis rovno co riesis, ak si si nesplnila oznamovaciu povinnost tak mas smolu, mozes okrem poistneho dostat aj pokutu

autor
11. júl 2025
@mamina7070

sak napis rovno co riesis, ak si si nesplnila oznamovaciu povinnost tak mas smolu, mozes okrem poistneho dostat aj pokutu

@mamina7070 Napisala som to do uvodneho prispevku. Ci sa premlcuje pohladavka pri nesplneni oznamovacej povinnosti.

mamina7070
11. júl 2025

premlčí sa právo zdravotnej poisťovne uplatniť si nárok na predpísanie poistného a úroku z omeškania uplynutím piatich rokov odo dňa dodatočného splnenia oznamovacej povinnosti, najneskôr však uplynutím desiatich rokov odo dňa splatnosti poistného.
Ak si nesplnila oznamovaciu povinnost tak 10 rokov od splatnosti ako som pisala vyssie

autor
11. júl 2025
@mamina7070

premlčí sa právo zdravotnej poisťovne uplatniť si nárok na predpísanie poistného a úroku z omeškania uplynutím piatich rokov odo dňa dodatočného splnenia oznamovacej povinnosti, najneskôr však uplynutím desiatich rokov odo dňa splatnosti poistného.
Ak si nesplnila oznamovaciu povinnost tak 10 rokov od splatnosti ako som pisala vyssie

@mamina7070 Dakujem. Citala som niekde, ze sa to nikdy nepremlcuje pokial si si nesplnila oznamovaciu povinnost.

mk1111111111
11. júl 2025

Jednoducho musis doplatit a budes rada, ak Ti nedaju pokutu. A cim skor, tym nizsie penale budu

autor
11. júl 2025
@mk1111111111

Jednoducho musis doplatit a budes rada, ak Ti nedaju pokutu. A cim skor, tym nizsie penale budu

@mk1111111111 Je to uz premlcane, podla odpovede vyssie.

mamina7070
11. júl 2025

to neznamena ze ti nemozu dat exekuciu a obmedzit zdravotnu starostlivost a dostanes sa do registra neplaticov
ty budes potom preukazovat premlcanie pred exekucnym sudom

autor
11. júl 2025
@mamina7070

to neznamena ze ti nemozu dat exekuciu a obmedzit zdravotnu starostlivost a dostanes sa do registra neplaticov
ty budes potom preukazovat premlcanie pred exekucnym sudom

@mamina7070 Tak pises, ze je to uz premlcane.

mamina7070
11. júl 2025

ty si kusok nechapa zjavne uz ma neoslovuj pls

autor
11. júl 2025
@mamina7070

ty si kusok nechapa zjavne uz ma neoslovuj pls

tanyan
11. júl 2025

Ja som niečo podobné riešila pred pár rokmi so sociálnou poisťovňou. Oznamovacia povinnosť sa nepremlčuje. Po výzve som si teda splnila oznamovaciu povinnosť a následne som podala námietku premlčania. Premlčanie mi uznali a dlh bol uzatvorený ako premlčaný.

tanyan
11. júl 2025

Aktuálna legislatíva hovorí toto:
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-580
§ 21 Premlčanie
(4) V prípade nesplnenia povinností podľa § 6 alebo oznamovacích povinností podľa § 23 ods. 1, 2 a 5 právo zdravotnej poisťovne uplatniť si nárok na predpísanie poistného a úroku z omeškania sa premlčí uplynutím piatich rokov odo dňa dodatočného splnenia si oznamovacej povinnosti, najneskôr však uplynutím desiatich rokov odo dňa splatnosti poistného.

autor
11. júl 2025
@tanyan

Aktuálna legislatíva hovorí toto:
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-580
§ 21 Premlčanie
(4) V prípade nesplnenia povinností podľa § 6 alebo oznamovacích povinností podľa § 23 ods. 1, 2 a 5 právo zdravotnej poisťovne uplatniť si nárok na predpísanie poistného a úroku z omeškania sa premlčí uplynutím piatich rokov odo dňa dodatočného splnenia si oznamovacej povinnosti, najneskôr však uplynutím desiatich rokov odo dňa splatnosti poistného.

@tanyan Mozem ti napisat sukromne?

tanyan
11. júl 2025

Môžeš, ale neviem či budem vedieť pomôcť. Som len laik so skúsenosťou.

draik
11. júl 2025

To, že pri nesplnení oznamovacej povinnosti nebol dlh prakticky premlčatelnyý platilo v minulosti.

chrobak7
11. júl 2025

@anonym_autor Premlčacie lehoty rieši zákon 580/2004 v § 21.

V minulosti sa nárok na predpísanie poistného v prípade nesplnenia si oznamovacej povinnosti nepremlčoval - viď § 21 ods. 4:

(4)
V prípade nesplnenia povinností podľa § 6 alebo oznamovacích povinností podľa § 23 ods. 1, 2 a 5 právo zdravotnej poisťovne uplatniť si nárok na predpísanie poistného a úroku z omeškania na úrade sa nepremlčuje.

Od roku 2019 sa premlčanie z dôvodu nesplnenia si oznamovacej povinnosti zmenilo nasledovne:

(4)
V prípade nesplnenia povinností podľa § 6 alebo oznamovacích povinností podľa § 23 ods. 1, 2 a 5 právo zdravotnej poisťovne uplatniť si nárok na predpísanie poistného a úroku z omeškania sa premlčí uplynutím piatich rokov odo dňa dodatočného splnenia si oznamovacej povinnosti, najneskôr však uplynutím desiatich rokov odo dňa splatnosti poistného.

To, že je daná premlčacia lehota ešte neznamená, že poisťovňa nemôže od teba žiadať zaplatiť poistné. Ty musíš námietku premlčania uplatniť v odvolaní sa proti výzve na zaplatenie nedoplatku. Pokiaľ by si dobrovoľne dlžné poistné uhradila, je v poriadku a poisťovňa by neporušila zákon. Premlčacia lehota neznamená, že dlh automaticky zaniká alebo že je odpustený. Stále budeš dlžníkom poistného, akurát že poisťovňa ho od teba nemôže vymáhať.

Ale lepšie by bolo, keby si napísala, o čo konkrétne ide.

autor
11. júl 2025
@chrobak7

@anonym_autor Premlčacie lehoty rieši zákon 580/2004 v § 21.

V minulosti sa nárok na predpísanie poistného v prípade nesplnenia si oznamovacej povinnosti nepremlčoval - viď § 21 ods. 4:

(4)
V prípade nesplnenia povinností podľa § 6 alebo oznamovacích povinností podľa § 23 ods. 1, 2 a 5 právo zdravotnej poisťovne uplatniť si nárok na predpísanie poistného a úroku z omeškania na úrade sa nepremlčuje.

Od roku 2019 sa premlčanie z dôvodu nesplnenia si oznamovacej povinnosti zmenilo nasledovne:

(4)
V prípade nesplnenia povinností podľa § 6 alebo oznamovacích povinností podľa § 23 ods. 1, 2 a 5 právo zdravotnej poisťovne uplatniť si nárok na predpísanie poistného a úroku z omeškania sa premlčí uplynutím piatich rokov odo dňa dodatočného splnenia si oznamovacej povinnosti, najneskôr však uplynutím desiatich rokov odo dňa splatnosti poistného.

To, že je daná premlčacia lehota ešte neznamená, že poisťovňa nemôže od teba žiadať zaplatiť poistné. Ty musíš námietku premlčania uplatniť v odvolaní sa proti výzve na zaplatenie nedoplatku. Pokiaľ by si dobrovoľne dlžné poistné uhradila, je v poriadku a poisťovňa by neporušila zákon. Premlčacia lehota neznamená, že dlh automaticky zaniká alebo že je odpustený. Stále budeš dlžníkom poistného, akurát že poisťovňa ho od teba nemôže vymáhať.

Ale lepšie by bolo, keby si napísala, o čo konkrétne ide.

@chrobak7 Napisem ti sukromnu spravu, ak dovolis?

chrobak7
11. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Však skús to popísať.

mogaa
11. júl 2025

zdravotné poistenie je povinné zo zákona, takže neviem či sa na to vôbec vzťahuje premlčacia doba.....

chrobak7
11. júl 2025
@mogaa

zdravotné poistenie je povinné zo zákona, takže neviem či sa na to vôbec vzťahuje premlčacia doba.....

@mogaa Ak nevieš, lepšie je nič nenapísať, ako zadreť nejakú hlúposť.

Keby si si prečítala predchádzajúce príspevky, tak by si už vedela, že zdravotné poistenie sa riadi zákonmi 580/2004 a 581/2004 a v zákone 580/2004 sú definované premlčacie lehoty pre rôzne prípady.

chrobak7
11. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Zatiaľ mi nič neprišlo....