Prenajímanie byt - nájomné a energie

littlehop
14. jan 2024

Ahojte. Plánujem prenajímať byt. Ako ma byť v zmluve správne rozdelene nájomné?

Stačí keď uvediem že celková cena nájomného je 600€ a náklady spojené s užívaním bytu tzv preddavky sú v sume 100€ čo zahrňa a vymenovať,..teplá voda, studená voda, elektrina, plyn, kúrenie?

Či treba do zmluvy konkretne napísať mesačnú sumu preddavku ako nám chodí zo sbd? studená voda 20€...teplá voda30€..

Ako potom robíte vyúčtovanie nájomcom? napríklad..
nájomca platí 100€*12= 1200€ ročne
skutočné zálohové platby sú 130€*12=1560€ ročne

príde vyúčtovanie...110€*12= 1320€ to znamená že nájomca má nedoplatok na energiách 120€ aj keď v skutočnosti mi príde preplatok.

Ďakujem

lelelienka
15. jan 2024

Ano, jednotlive polozky treba rozpisat. A preco najomca plati mensie zalohove platby ako mas nastavene? Mal by platit rovnake presne preto, aby nemal zbytocne nedoplatky. Nie je fer nalakat ho na akoze nizsiu sumu, ked potom predpokladas, ze bude mat nedoplatok…a ano v tomto pripade by mal nedoplatok.

eternity24
15. jan 2024

@littlehop nie, nemusíš jednotlivé položky rozpísať. Staci celková suma za energie. Je na tebe ako postavia zmluvu. Môže to byt aj tak a aj tak. Vyúčtovanie potom robím tak, že keď chodia jednotlivé FA vyúčtovania napr za plyn, teplo. Nie každú FA, iba vyučovaciu, Preposielam ich nájomcovi. Čiže ho upovedomim o situácii. Ak je na FA nedoplatok, ten mi musí okamžite uhradiť. Ak je na FA preplatok, tak čakáme kým prídu všetky vyúčtovacie FA, aj za plyn, aj za vodu. Všetky mám pravidla koncom mája a z tých potom odpocitam nedoplatky od predplatkov, a rozdiel, ak prevyšovali preplatky mu vrátim. Ty nemôžeš nájomcovi tvrdiť, že máš nedoplatky, ked máš preplatky. Ja keby som tvoj nájomca a aj každý čo ma kusok triezveho rozumu si bude pýtať ukázať vyuctovaciu FA. A nie na základe tvojho slova ti zaplatí 100-200 e navyše, lebo ty mu povieš, že je nedoplatok.

patka06
15. jan 2024

Jednotlivé položky presne rozpísať, platby nájomníka by sa mali zhodovať s reálnymi preddavkami - ľahšie sa ti robí vyúčtovania

lelelienka
15. jan 2024

@eternity24 no pozor, ak ona plati vyssie preddavky ako najomca, moze nastat situacia ze ona ma preplatok ale najomca nedoplatok ktory musi zaplatit (pretoze vie presne kolko zaplatil realne a ak to bolo menej ako vyuctovanie za sluzby, tak ma jednoducho nedoplatok) ale je to svinstvo mat to takto nastavene - mal by platit presne rovnake sumy ako je vyska preddavkov (co plati ona) To nie je len o tom ze sa lahsie potom sptavi vyuctovanie, ale to je zavadzanie lebo najomca si mysli ze to asi bude stacit…a potom hups nedoplatok

littlehop
autor
15. jan 2024

@lelelienka je to niekde uvedene ze jednotlive polozky treba rozpisat alebo to je prosim ta len tvoj dojem? Ide mi o to ako to ma byt pravneho hladiska

littlehop
autor
15. jan 2024

@eternity24 preco nemozem tvrdit najomcovi ze ma nedoplatok ak tak skutocne ten nedoplatok bude mat? To ze uhradzame tzv. Navyse z nasich penazi energie ho prakticky nema co trapit nie? Tam sa urobi dohoda ze mesacne kolko pojde cca na energie (to asi kazdy vie kolko mesacne potrebuje) a urobi sa vyuctovanie podla jeho realnej spotreby. Ide o to skor ze mame vysoke zalohove platby. Kym poziadam druzstvo o znizenie tak to mi pride ich rychlostou najskor az za 2 mesiace. Ale ja potrebujem sumu platieb napisat do zmluvy uz teraz. Cize nemozem najomcovi rozpisat platby lebo neviem o kolko by konkretne ktoru sbd ponizilo.

littlehop
autor
15. jan 2024

@lelelienka snad sa s najomcom dohadujeme celkovo na energiach a nie na zalohovych platbach ktore platim ja, nerozumiem preco by to malo byt svinstvo ak sa s najomcom dohodnes na energiach...

patka06
15. jan 2024

@littlehop Môžete sa dohodnúť, ale pridávaš si robotu s prepočtom vyúčtovania.
Aj v daňovom priznaní to bude zložitejšie prepočítavať.

lelelienka
15. jan 2024

@littlehop tak ale v tom pripade by som si spolu s nim presla vyuctovania za minimalne posledne 2-3 roky a podla nich nastavila platby tak, aby boli optimalne. Lebo ja nerozumiem, preco teda platis vyssie preddavky, ked podla teba stacia take, ake si “sa dohodla” s najomcom. Mne pride nekorektne dat mu nizsiu sumu ako nastavene preddavky, nizka suma sice vyzera na zmluve dobre, ale ked bude mat kazdy rok neodplatok, serioznejsie by bolo nastavit realnejsie vyssie platby. Proste aby nenadobudol nespravny pocit, ze to co ste si sice dohodli bude stacit

guiseppinka
15. jan 2024

No ty budes prenajímateľ na pohladanie... Povedala by som mu, ze zalohove platby platíte take a take a ze bud zaplatí vyssie a bude mat preplatok alebo bude platiť nizsie (podla dohody) a pri vyuctovani mu vypocitas reálny stav... Teda pekne si sa dnes a podla faktúry rozpocitas kolko mal reálnu spotrebu, kolko to stalo a kolko zaplatil reálne... A podla toho mu Vystavis preplatok/nedoplatok

lelelienka
15. jan 2024

@littlehop a este jedna vec - pamataj, ze vzdy je lepsie (pre teba) radsej vratit najomcovi preplatok, ako od neho “vymahat” nedoplatok, lebo nikdy nevies na koho narazis, cize nedavaj mu prilis nizke zalohy (samozrejme ale ani extra vysoke to je tiez blbost) nie je to dobre pre neho ani pre teba…

eternity24
15. jan 2024

@littlehop ak ho skutočne bude mať, tak samozrejme, že ho s tým konfrontuj. Myslela som to tak, že ak nedoplatky niesu a ty mu budeš z brucha tvrdiť, že sú.

littlehop
autor
15. jan 2024

@lelelienka lenze my sme tam boli viaceri..preplatok nam vracali okolo 700e. .cize oni kebyze su 2 tak pre nich by to boli vysoke preddavky. Kludne by im stacili nizsie a aj tak by podla mna mali preplatok. Lenze ja potrebujem do zmluvy napisat nejaku sumu. Bola by blbost im tam pisat vysku zaloh pre 4 ludi.. tiez by som to rada nastavila podla preddavkov, ale kym teraz poziadam o znizenie, papier od sbd mi pride zo znizenim az o dva mesiace, lebo oni maju vzdy cas ale do zmluvy musim nieco dat. Ako by si to vyriesila?

eternity24
15. jan 2024

@eternity24 ja to nemám tak komplikovane ako ty. Zálohové platby platím reálne aké sú, neplatím viac ani menej. A potom keď príde reálne nedoplatok/preplatok , ukážem túto vyuctovaciu FA nájomcovi a podlo toho postupujem ďalej, ak je na nej preplatok, preplatok patrí jemu, ak mám nedoplatok, dopláca on.

eternity24
15. jan 2024

@littlehop zavolaj si napr na bytové a spýtaj sa na cenu pre dvoch ľudí, oni ti to vedia povedať do telefónu hneď, ale na elektrárne a ty do zmluvy uvediem tieto sumy, môžeš nadsadit napr 10e na platbu ako rezervu. Aj keď papierovo ti to doručia Ondava mesiace, ale telefonicky ti vedia podať info hneď .

eternity24
15. jan 2024

@eternity24 ešte k tomu nedoplatky, ak by ho nechcel uhradiť, stiahnem mu to z depozitu. To všetko mám ošetrené v zmluve.

littlehop
autor
15. jan 2024

@eternity24 cize ty mas polozku rozdelenu na najom a potom energie (ta je presna suma ktoru uhradzas za elektinu, plyn, vodu, ohrev, kurenie)

lelelienka
15. jan 2024

@littlehop ok, chapem. Papier so znizenymi zalohami ti pride sice o 2 mesiace, ale myslim ze ked tam zavolas, spravca ti tie sumy povie uz teraz a podla toho nastavis teda platby. Ja som to tiez presne tak urobila, ked som potrebovala znizit zalohy. A popisala by som najomcom situaciu.

littlehop
autor
15. jan 2024

@eternity24 cize ked im zavolam a poviem ze chcem vediet sumy preddavkov pre 2 osoby, budu mi hned vediet povedat a presne tu istu sumu co mi povedia mi potom aj poslu? Toto by bolo uplne najlepsie riesenie.

kristiii
15. jan 2024

@littlehop normálne sa s nimi dohodni, že tie dva mesiace zaplatia viac (podľa reálneho predpisu z osbd) s tým, že sa im to vo vyučovaní vráti vo forme preplatku. Takto si to podľa mňa zbytočne skomplikuješ, aj daňové priznanie neviem ako by si potom robila budúci rok, keby ti dávali reálne menej peňazí než je na predpise. A možno to ani nebude trvať dva mesiace.

littlehop
autor
15. jan 2024

@lelelienka super dakujem ❤️ toto by bolo presne to co by som potrebovala

littlehop
autor
15. jan 2024

@kristiii super toto je tiez perfektny napad. Len aby potom s tym suhlasili.

littlehop
autor
15. jan 2024

@eternity24 zmluvu mas podla kratkodobeho najmu? Mas aj dic?

lelelienka
15. jan 2024

@littlehop odpoviem ja ak mozem, zmluvu si daj urcite podla zakona o kratkodobom najme, je to pre teba vyhodnejie ako podla obc zakonnika a dic musis mat pretoze sa musis registrovat na danovom urade, pozor na to!

littlehop
autor
15. jan 2024

@lelelienka zmluvu mam podla kratkodobeho, pride mi to vyhodnejsie pre nas. Zas niesom vseved..a radsej sa opytam moze mi ujst nejaka podstatna informacia o vyhode/nevyhode. Ano to musis, niekto to robi na cierno tak ci sa neboji :D. Ja planujem dat byt do obchodneho majetku a zrovna si pripravujem podklady nato. Ak mas byt v obchodnom majetku oplati sa don nakupit majetok a ponizit si tak zaklad dane?

lelelienka
15. jan 2024

@littlehop ano urcite je to vyhodnejsie.
Nacierno by som to nikdy nerobila, ale ano su aj ini ludia…
Neviem ako je to v pripade zaradenia do obchodneho majetku, viem ze si tam mozes uctovat ako vydavky aj viac veci napriklad tie rekonstruckie a poď, ale zase podla mna je obrovska nevyhoda ze to potom nesmies predat minimalne 5 rokov ci ako to bolo (ak to nezmenili). To bolo podla mna nevyhodne lebo nikdy nevies keby nieco…

littlehop
autor
15. jan 2024

@lelelienka no byt neplanujeme predat..takze u nas to vyjde vyhodnejsie. Len este zopar veci si musim dostudovat ako co to ponizit lebo popravde nechce sa mi jeden najom odviest statu na daniach.

eternity24
15. jan 2024

@littlehop ano, jasne, že to to vedia povedať. Hovorim pre istotu zober tu sumu celkovú za všetko a pripočítaj k nej čo ja viem, 30e. Budeš mať rezervu a keď ti vyjde preplatok, tak radšej nájomcovi vrátiš.