icon

Prenájom bytu - započítanie energií

andrejkap123
27. feb 2023

Som zapisala na danovom uz roky cize podavam Bckove priznanie..

Byt sa prerabal zaciatkom roka 2022 do cca leta a potom od Augusta ho prenajimam a najom chodi na ucet.

Mozem energie zaratat za cely rok alebo az od augusta?
Mozem zaratat vsetko co posielam spravcovi alebo musim odtial nieco vynat?
Ako sa potom riesi nedoplatok/preplatok co príde v lete? Alebo co som mala v lete 2022? Zapocitam to do toho?

Dakujem vam za odpovede

draik
27. feb 2023

@andrejkap123
Až od augusta. Čiastočne potom aj výsledok zúčtovania.

andrejkap123
autor
27. feb 2023

@draik ďakujem ale teda vyuctovanie bude az v 2023 takze tam nic nedám. Az dalsi rok. Tak?

andrejkap123
autor
27. feb 2023

Vypocet: nájom mínus 500€ oslobodenie mínus výdavky (spravca, elektrika, internet a ktv) a to sa rovna zaklad dane???

dadis
27. feb 2023

@draik Moj nazor je, ze naklady moze ratat za cely rok. Ved mala platnu registraciu na danovom cely rok. Ze niekto prve mesiace v byte nebyval? Naklady vsak mala.

andrejkap123
autor
27. feb 2023

@dadis tiez som to tak brala….🙂

dadis
27. feb 2023

@andrejkap123 Ved to su vacsinou len zalohove platby a vyuctovanie je neskor podla spotreby 🤷‍♀️. Ale nevies vypnut na pol roka elektriku..
@draik ako si dosiel k tomu zaveru? Lebo ja som to teda asi cely cas nespravne robila 🤦‍♀️..napr. ked som mala prazdny byt 1mesiac medzi 2 najomnikmi, nikdy som tie naklady nevylucovala...

draik
27. feb 2023

@dadis
@andrejkap123
Možné by to bolo vtedy, ak by prenájom bol napríklad predmetom podnikania. Registrácia na DÚ ohľadom prenájmu má len evidenčnú funkciu.
Inak, uplatňované výdavky musia mať súvislosť s príjmami, teda mať na dané obdobie uzatvorenú nájomnú zmluvu. Nie je možné napríklad pol roka tam nikoho nemať, nebodaj by tam ešte vlastník býval, prenajal len na druhý polrok, a do výdavkov by dal náklady na byt za celý rok.

zuzanaete
27. feb 2023

@dadis Info z financnej spravy - naklady na byt za obdobie, kedy nebol prenajaty, mozu byt zahrnute v nakladoch, ak v danom obdobi boli najomcovia aktivne hladani. Vedela by si dokazat napr. inzeratom.

dadis
27. feb 2023

@draik Dakujem za vysvetlenie, rozumiem.

dadis
27. feb 2023

@zuzanaete Ano, to som splnala. Nastastie mi kontrola nikdy neprisla 😀

andrejkap123
autor
27. feb 2023

@zuzanaete a to mam ako teraz dozadu zdokladovat? 😄…. Hmmm

lienka.7
27. feb 2023

@andrejkap123 no ze si mala podaný inzerat. Predsa na mail chodi potvrdenie o jeho podaní 😉

tanisha
Autor odpoveď zmazal
weggie
24. máj 2023

@andrejkap123
Tu je článok tom, tiež to hladáme práve

https://www.trend.sk/financie/prenajom-bytu-len...

citujem=
"V prípade uvedených výdavkov musí byť časová súvislosť. To znamená pokiaľ boli výdavky na dodávku tepla, vody a elektriny vynakladané aj za obdobie, keď nebola nehnuteľnosť prenajímaná, takéto výdavky nemôžu byť daňovým výdavkom."

Takže @dadis píše nesprávne, pozor na to, nakoniec pokuty zaplatíte vy, nie anonymný užívateľ na internete