Príspevok z úradu práce na kúpu auta
Dobry den, najde sa niekto kto by mi mohol pomoct odpovedami na par otazok ohladom auta? Manzel ma prijem 900 eur v cistom, ja poberam predlzeny RP, teraz uz od januara tych 500 eur, spolu mame teda prijem 1400 eur? To je vraj 2,29 nasobok zivotneho minima , cize by sa nam to malo kratit a mame narok len na 80% ? ....ale mame narok na 80% z vysky maximalneho prispevku? Alebo 80% z hodnoty auta? Mame totizto vybrane auta v hodnote cca 20 000 eur. Takze dali by nam 80% z 20 000 eur ( ale teda max 13 277) alebo 80 % z 13 277?
Vies ze toto ti najlpesie zodpovie pracovnik na UPSVaR, ktremu patrite. Ale pokial, viem tak je to ten prvy variant, ktory pises, teda 80% z ceny auta, max do vysky prispevku.
Asi si zabudla napísať že manžel je pracujúci invalid
@kikusikkk Ak máš nárok na príspevok na kúpu MV, tak UPSVaR ti prizná príspevok vo výške podľa príjmu. Ten príjem sa neráta z mesačného príjmu, ale z ročného - predkladáš ročný príjem osôb, žijúcich v domácnosti a ten sa porovná so životným minimom x počet osôb v domácnosti.
Ak by ti priznali podľa príjmu 80% na nákup auta, tak to je 80% z ceny auta, maximálne však do výšky 13 277. Pri kúpe auta za 20.000 € by 80 % bolo 16.000 €, takže by si dostala tých 13.277 €.
Auto z UP sme už brali 2x, takže viem, ako to prebieha a čo všetko potrebuješ doložiť. Ak máš otázky, pýtaj sa. Už ste podali žiadosť? Alebo vám ju už aj schválili? Máš rozhodnutie? V akej ste fáze vybavovania príspevku?
No podľa mňa sa skráti výška príspevku. Kedze prevyšujete príjem. Pri krátení z ceny vozidla by sa pravdepodobne ani žiadne krátenie nekonalo, keby ste mali drahšie auto. Takže tipujem, že úrad skráti o ten prispevok. Mali sme tiež auto na príspevok, čiže zákon mám naštudovaný. Ono logicky, pri dnešných cenách nových vozidiel by potom bolo totálne zbytočné posúdenie príjmu lebo výška príspevku tak či tak málokedy dosiahne 80 %. To pri starších a lacnejších vozidlách (max. 4 roky). Tak ja si myslím, že sa bude krátiť príspevok

@kikusikkk ests podotknem ze info mam aj z chatugpt a viem ze ten neni vzdy spravny tak ma prosim opravte