icon

Problémy s poisťovňou po totálnej škode na aute

motyl29
17. júl 2025

Dobrý deň.
V nedeľu ráno o siedmej nám vodič z protismeru narazil do zaparkovaného auta takým spôsobom, že nám spôsobil totálnu škodu, vraj mikrospánok.
Prišla sanitka, policajti, hasiči - naše auto nárazom porazilo strom, hasiči ho odpílili ale kým prišla odťahovka tak nám auto stálo na 3 kolesách, vytekali z neho kvapaliny , zbytok visel na strome. Technik z poisťovni prišiel dnes (pritom sme stále urgovali aby prišli čím skôr), po 4 dňoch a napísal do protokolu , že je to totálna škoda.
Problém je, že poisťovňa vôbec nekomunikuje, píšeme maily, voláme, stále len povedia, že nevedia odpovedať a situáciu prezistia ale neozvú sa späť.
Na aute sme závislí, podnikáme a bez auta podnikať nevieme. Boli by sme radi aby nám peniaze z poistenia vyplatili čím skôr ale tým, že sa nikto k ničomu nevie vyjadriť a čas beží tak nám každý deň vznikajú škody na zisku z podnikania. Žiadali sme o vyplatenie v čo možno v najkratšom čase alebo aspoň o info aby sme si vedeli dočasne požičať vozidlo z firmy čo sa tým zaoberajú , nikto nám nevie povedať v akej hodnote a na aký čas si môžme zaobstarať auto z požičovni.
Hľadáme niekoho , kto v poisťovni pracuje a vedel by nám poradiť a povedať aký bude postup, pretože poisťovňa naťahuje čas a nie sú schopný na nič odpovedať.
Vopred ďakujem za akékoľvek info.

Strana
z2
madeincssr
17. júl 2025

@motyl29 a najst si niekde dlhodobejsie pozicanie (nejakeho skromneho) auta, povedzme na 1 tyzden a podla potreby predlzovat? Doklad si samozrejme odlozit pre pripad, ze sa to hradi z vasho HP (podobne ako napr. nahradne vozidlo pocas opravy). A keby aj nie, podnikanie musi fungovat dalej.

anonym_ddf014
17. júl 2025

@motyl29 názov poisťovne si nenapísala. A išla by som tam osobne a urobila taký vietor, že by sa čufovali. Pohroz im, že zavoláš Markízu, že si sa obrátila na právnika, to vúčšinou zaberá. Držím palce

motyl29
autor
17. júl 2025

Pozerali sme požičanie áut ale na poisťovni nevedia, resp. nechcú povedať, akú sumu preplácajú za deň , nemáme žiadne informácie. Osobne ísť na poisťovňu nevieme lebo sme z Levíc a centrála kde sa to rieši je v Bratislave, u nás je len pobočka , ktorá dva krát za týždeň kuriérom pošle do Bratislavy doklady , boli sme tam hneď v pondelok po nehode a pani na nás pozerala akoby sme ju otravovali. Keby poisťovňa aspoň normálne fungovala ale nič, už sme 2x posielali mailom fotky nehody, v pondelok sme ich nechávali na pobočke a prikladali ku žiadosti , od polície si tiež majú vraj vyžiadať fotky a včera mi prišiel mail, že je mám zase doložiť. Už nám tečú nervy lebo nikto nič nepovie, dva krát sme písali ostrejší mail kde sme sa dožadovali odpovedí na konkrétne otázky a jedine čo poslali bol mail s odkazom na zákon , ktorý si vraj máme naštudovať a že v ňom sú naše práva.

motyl29
autor
17. júl 2025

Názov poisťovne je Union, tam má poistenie vinník nehody a zhodou okolností aj my.

doriiis
17. júl 2025

Keby ste svoje vozidlo mali pripoistene na totálnu škodu a v PZP mali aj náhradné vozidlo,tak by ste mali aj viac peňazí,možno za kratšiu dobu a aj náhradné vozidlo mali.
Urgovat môžeš,ale poisťovňa musí najprv škodu vyčísliť,vypýtať si správu o nehode z polície.A to policajtom tiež niekedy trvá.

doriiis
17. júl 2025
@motyl29

Pozerali sme požičanie áut ale na poisťovni nevedia, resp. nechcú povedať, akú sumu preplácajú za deň , nemáme žiadne informácie. Osobne ísť na poisťovňu nevieme lebo sme z Levíc a centrála kde sa to rieši je v Bratislave, u nás je len pobočka , ktorá dva krát za týždeň kuriérom pošle do Bratislavy doklady , boli sme tam hneď v pondelok po nehode a pani na nás pozerala akoby sme ju otravovali. Keby poisťovňa aspoň normálne fungovala ale nič, už sme 2x posielali mailom fotky nehody, v pondelok sme ich nechávali na pobočke a prikladali ku žiadosti , od polície si tiež majú vraj vyžiadať fotky a včera mi prišiel mail, že je mám zase doložiť. Už nám tečú nervy lebo nikto nič nepovie, dva krát sme písali ostrejší mail kde sme sa dožadovali odpovedí na konkrétne otázky a jedine čo poslali bol mail s odkazom na zákon , ktorý si vraj máme naštudovať a že v ňom sú naše práva.

@motyl29 ....prepáč,ale žiadať od poisťovne za 4 dni vyriešenie poistnej udalosti je utopia.Policajti fotky mozno ani nemajú.To ste si mali fotiť vy v prvom rade.Obe strany

motyl29
autor
17. júl 2025

Teraz pozerám, že admin zmenil názov diskusie , v mojom pôvodnom názve bol názov poisťovni.
Urgovali sme hneď v pondelok aj to, že auto visí na strome a vytekajú z neho kvapaliny aby prišli čím skôr na obhliadku a predsa prišiel technik až dnes a to je už 5 deň po nehode.

motyl29
autor
17. júl 2025

Policajti foto majú, sused ma ráno zobudil , že máme rozbité auto tak som tam bola od začiatku nehody a aj my máme foto a to sme už dávali v papierovej podobe a aj 2x mailom posielali.

janetinka27
17. júl 2025

@motyl29 ahoj, nemate narok na docasne poskytnutie nahradneho vozidla? Asi by som si pozicala auto v rodine, usle zisky sa budu tazko dokazovat.nemam skutocnu vedomost, ale bude sa dat vymahat usly zisk cez poistovnu, nie skor sudne? Zohnala by som si radsej auto, ak by som mala riskovat zivobytie

motyl29
autor
17. júl 2025

Vinník bol v sanitke a brali ho rovno na pohotovosť, ten foto nemá, my áno a aj policajti.
A my potrebujeme hlavne info, za koľko si môžeme požičať náhradné auto a či po nich môžme žiadať preplatenie, či vrak môžme odhlásiť lebo technik z obhliadky tvrdí, že áno, na poisťovni zase nevedeli odpovedať a iné veci .

doriiis
17. júl 2025

A neviem,či od vás poisťovňa nebude chcieť doklad o zošrotovani auta.

doriiis
17. júl 2025

Podľa mňa náhradné vozidlo vám nepreplatia.To ste mali mať poistené vy u seba

motyl29
autor
17. júl 2025

Veď to, že ani my nič nevieme, nevieme či ho máme dať zošrotovať alebo či pôjde do dražby ako to poisťovne zvyknú robiť aj keď je to totálna škoda, auto dostalo náraz z ľavej prednej strany ale ako to bola veľká rýchlosť lebo vinník určite nešiel 50kou a zobralo ešte aj strom tak je celé doslova na odpis.

motyl29
autor
17. júl 2025

Ja som hlavne chcela nájsť touto cestou niekoho, kto pracuje v Unione alebo by nám vedel aspoň poradiť ako sa takéto veci riešia alebo my sme nikdy ani nemali nehodu ani nespôsobili nehodu a poisťovňa nepodáva žiadne info.

anonym_356b7d
17. júl 2025

oni maju na to lehoty a myslim ze minimalna je do 3 mesiacov v unione aby dany pripad ukoncili a peniaze do 15 dni od ukoncenia...dalsi problem je ze na pobockach ozaj pracuju ludia co dokopy nemaju sajnu o vela veciach

motyl29
autor
17. júl 2025

Nám ani nepovedali koľko je lehota, nič. Nevieme v podstate nič

anonym_88494d
17. júl 2025
@motyl29

Názov poisťovne je Union, tam má poistenie vinník nehody a zhodou okolností aj my.

@motyl29 v nedelu sa stala nehoda a vo stvrtok by si chcela mat peniaze z poistky? Alebo co by si uz chcela?
Narok na nahradne vozidlo - mas narok z poistovne vinnika po dobu, kym budes mat opravene svoje alebo kym bude vyhlasena totalna skoda. Ze vam to povedal pri obhliadke este nic neznamena, musi nahadzat vsetko do systemu a spracovat a ver, ze nie ste jedina poistna udalost.
Z poistovne vam pride vyrozumenie o skode aj s instrukciami co dalej. V pripade totalnej skody bude auto ohodnotene na nejaku sumu a mas dve moznosti:
1. Ponuknu ti peniaze a vrak si mozes nechat, co s nim spravis je na tebe (oprava, rozpredat na suciastky, suvenir v garazi…)
2. Ponuknu ti peniaze a odpredaj vraku v drazbe cez externu firmu, teda dostanes viac penazi a nemas starosti s vrakom.
Cely tento proces ale netrva den ani dva, ak to pojde rychlo, tak do 2 tyzdnov to moze byt uzavrete.
Ak sa ti zda, ze to trva dlho alebo ze poistovna vinnika nereaguje dost rychlo, alebo sa ti nepaci suma, tak to mozes riesit este cez svoje havarijne poistenie (ak mas) a oni si to nasledne budu vymahat od poistovne vinnika.

januska12323
17. júl 2025

Zožeň si druhé auto a nečakaj, že to za týždeň vyriešia. Rátala by som to na mesiace.

anonym_ddf014
17. júl 2025
@anonym_88494d

@motyl29 v nedelu sa stala nehoda a vo stvrtok by si chcela mat peniaze z poistky? Alebo co by si uz chcela?
Narok na nahradne vozidlo - mas narok z poistovne vinnika po dobu, kym budes mat opravene svoje alebo kym bude vyhlasena totalna skoda. Ze vam to povedal pri obhliadke este nic neznamena, musi nahadzat vsetko do systemu a spracovat a ver, ze nie ste jedina poistna udalost.
Z poistovne vam pride vyrozumenie o skode aj s instrukciami co dalej. V pripade totalnej skody bude auto ohodnotene na nejaku sumu a mas dve moznosti:
1. Ponuknu ti peniaze a vrak si mozes nechat, co s nim spravis je na tebe (oprava, rozpredat na suciastky, suvenir v garazi…)
2. Ponuknu ti peniaze a odpredaj vraku v drazbe cez externu firmu, teda dostanes viac penazi a nemas starosti s vrakom.
Cely tento proces ale netrva den ani dva, ak to pojde rychlo, tak do 2 tyzdnov to moze byt uzavrete.
Ak sa ti zda, ze to trva dlho alebo ze poistovna vinnika nereaguje dost rychlo, alebo sa ti nepaci suma, tak to mozes riesit este cez svoje havarijne poistenie (ak mas) a oni si to nasledne budu vymahat od poistovne vinnika.

@anonym_88494d tak neviem, v piatok som nahlásila poistnú udalosť, v utorok som mala peniaze na účte. Alianz. Ale náhradné vozidlo sme nepotrebovali, to neviem posúdiť, to by malo ísť z poistky vinníka,

motyl29
autor
17. júl 2025
@anonym_88494d

@anonym_88494d
V nedeľu sa stala nehoda a nepotrebujem mať už aj peniaze z poistky, chápem, že to nie je napr. Alianz alebo iná, čo všetko rieši do 24 hodín,
Pýtala som sa v poisťovni na náhradné vozidlo, nevedeli povedať, že či mám nárok a keď už áno tak akú sumu denne preplácajú ,do kedy ho môžme mať vypožičané atď.
Technik bol 2x urgovaný aby prišiel čím skôr pretože je doslova auto na strome, vytekajú z neho kvapaliny , nevedeli povedať kedy príde , ani to, či preplácajú nie len odťahovku ale aj umiestnenie , nakoniec sme ho dali ku známemu na dvor pretože po 2 dňoch sme sa dozvedeli, že umiestnenie nepreplácajú a auto sa nedalo ani zamknúť pretože je celé pokrivené a dvere visia na pántoch takže to bola otázka času kedy ho prvý bezdomovec vyrabuje. Ale to, že ho rozkradnú kým sa čaká na technika poisťovňa nerieši.
Nemáme havarijné poistenie a máme zhodou okolností tú istú poisťovňu ako vinník.

motyl29
autor
17. júl 2025
@anonym_ddf014

@anonym_88494d tak neviem, v piatok som nahlásila poistnú udalosť, v utorok som mala peniaze na účte. Alianz. Ale náhradné vozidlo sme nepotrebovali, to neviem posúdiť, to by malo ísť z poistky vinníka,

@anonym_ddf014 Union ani nie je ochotná povedať na čo máme a nemáme nárok, doslova sa spravia blbý len aby si človek neuplatnil to, na čo má nárok. Pritom my sme tí, čo sú poškodení , auto stálo zaparkované a vinník svoje dal do šrotu , tam pôjde aj naše. Neviem koľko išiel ale dostal na mieste 600eur pokutu, nenafúkal.

anonym_ddf014
17. júl 2025
@motyl29

@anonym_ddf014 Union ani nie je ochotná povedať na čo máme a nemáme nárok, doslova sa spravia blbý len aby si človek neuplatnil to, na čo má nárok. Pritom my sme tí, čo sú poškodení , auto stálo zaparkované a vinník svoje dal do šrotu , tam pôjde aj naše. Neviem koľko išiel ale dostal na mieste 600eur pokutu, nenafúkal.

@motyl29 pozri si poistnú zmluvu, ak má vinník tú istú poisťovňu, tak má rovnakú

motyl29
autor
17. júl 2025

Má tú istú, boli sme hneď v pondelok ráno na poisťovni , priznal vinu a spísali sa papiere , pani na pobočke to naskenovala s urgenciou na technika a v utorok to zaslala kuriérom.

simca06022011
17. júl 2025

v prvom rade poistky chcu cas, to ti nik nevybavi do tyzdna, mozes si ziadat vyplatenie ake len chces = proste vyplatia to az ked sa vsetko vybavi. Nahlasuje vinnik, riesia to dve poistovne/alebo dve poistky, to je jedno, zbieraju sa spravy... nemaju informaciue este= tak nemaju. Ty teraz s autom kym nebudes mat vyjadrenie nerob nic. Proste ak treba zistite si ci mate narok na nahradne vozidlo (v poistke zvykne niekedy byt) a auto si pozicajte. Pripadne ked viete ze auto je na srot, tak sa rovno pozerajte po novom.

motyl29
autor
17. júl 2025

Potrebujeme vedieť či a za koľko eur denne si vieme požičať náhradné vozidlo ale nevedia nám odpoveď. V poistke to spomenuté nie je a na pobočke nič nevedia a na centrále a info linke tiež nevedia/nechcú povedať.

motyl29
autor
17. júl 2025
@simca06022011

v prvom rade poistky chcu cas, to ti nik nevybavi do tyzdna, mozes si ziadat vyplatenie ake len chces = proste vyplatia to az ked sa vsetko vybavi. Nahlasuje vinnik, riesia to dve poistovne/alebo dve poistky, to je jedno, zbieraju sa spravy... nemaju informaciue este= tak nemaju. Ty teraz s autom kym nebudes mat vyjadrenie nerob nic. Proste ak treba zistite si ci mate narok na nahradne vozidlo (v poistke zvykne niekedy byt) a auto si pozicajte. Pripadne ked viete ze auto je na srot, tak sa rovno pozerajte po novom.

@simca06022011 myslím si, že to, na čo má poškodený nárok snáď informácie majú, veď tam pracujú , to že ich nechcú podať je druhá vec. Jednoduchšie je aby sme si náhradné auto nepožičali, tým pádom oni nič neplatili ako povedať, že môžme napr. za 30,- na deň a je to pre nich náklad naviac.

anonym_e223e5
17. júl 2025
@motyl29

Potrebujeme vedieť či a za koľko eur denne si vieme požičať náhradné vozidlo ale nevedia nám odpoveď. V poistke to spomenuté nie je a na pobočke nič nevedia a na centrále a info linke tiež nevedia/nechcú povedať.

@motyl29 už si moja mať prenajaté dočasne iné auto, ktoré by si na seba zarábalo....ak ti to poisťovňa s časti či vôbec nepreplatí tak si neprenajmeš auto vôbec? Veď si dáte do nákladov, či?

simca06022011
17. júl 2025
@motyl29

@simca06022011 myslím si, že to, na čo má poškodený nárok snáď informácie majú, veď tam pracujú , to že ich nechcú podať je druhá vec. Jednoduchšie je aby sme si náhradné auto nepožičali, tým pádom oni nič neplatili ako povedať, že môžme napr. za 30,- na deň a je to pre nich náklad naviac.

@motyl29 tak niekedy si musis aj ty vediet co to zistit, neviem ci to maju hodnotou dane, kolko eur na den atd...
a hlavne, ak ti to auto zaraba apotrebujes ho, tak ho proste pozicaj, das do nakladov ak nepreplati poistovna.. ci lepsie plakat?

simca06022011
17. júl 2025
@anonym_e223e5

@motyl29 už si moja mať prenajaté dočasne iné auto, ktoré by si na seba zarábalo....ak ti to poisťovňa s časti či vôbec nepreplatí tak si neprenajmeš auto vôbec? Veď si dáte do nákladov, či?

@anonym_e223e5 presne

motyl29
autor
17. júl 2025

Rada by som si zistila ale nikto zo známych nemá Union , teraz sa tomu už ani nedivím, a na poisťovni žiadne info nepodávajú, preto som touto cestou chcela nájsť niekoho, kto tam buď pracuje alebo má info aké sú možnosti , postup a podobne. Zákon hovorí, čo sme čítali, že máme nárok na požičanie auta v tej istej kategórii tak si požičiame také alebo v nižšej kategórii . O lehotách ako dlho trvá riešenie poistenia tiež žiadne info, technik na obhliadke sám nič nevedel lebo vraj je extrerná firma.

Strana
z2