Provízia pri predaji nehnuteľnosti
Ahojte, predávam nehnuteľnosť cez realitku. Realitka si prihodila svoju províziu na predajnú cenu nehnuteľnosti, avšak v zmluve je uvedené, že ak nájdu kupujúceho, pripravia zmluvu na predaj nehnuteľnosti ale dohodnutú províziu mám zaplatiť ja, do 2 dní od prípravy zmluvy, nezávisle od toho, či si kupujúci splní zaväzok voči mne., teda nezávisle od toho, či je predaj úspešne zrealizovaný. Ja mám skúsenosť, že províziu hradí kupujúci v rámci kúpnej ceny a to tak, že priamo v zmluve sa kúpna cena hradí v čiastke provízie na účet realitky a zvyšok na účet kupujúcemu. Akú máte skúsenosť?
Takže ak najdu kupujeceho, pripravia zmluvu ty zaplatíš províziu. On si to potom rozmysli tak co? Ide sa ďalej a ty budeš znova platiť províziu pri kazdej pripravenej zmluve?
Z mojej skúsenosti vždy províziu platí kupujúci.
Hľadaj si inú realitku.
Províziu platí kupujúci na účet realitky - zvyčajne ako rezervačný poplatok.
V zmluve by malo byť uvedené ako sa s poplatkom naloží v prípade, že obchod neprebehne.
Na zmluvu ako opisuješ by som nepristúpila.
@11brano11 tak. V zahraničí úplne bežné 4,5 percenta. A iné poplatky. Konkrétne Rakúsko 10 percent poplatkov sme zaplatili, ja neviem, či to nebolo až okolo 13. Je tomu už vyše 10 rokov. Tento rok sme chceli kupovať dom a žiaľ provízia sa nezmenila.
A to čo píšem náš byt, som si našla sama. Realitak tam bol somnou celom dvakrát. Za to dostal fakt krásnu províziu. Žiaľ, to je život.
Treba si s realitkou vykomunikovať, ako to je myslené, lebo môže byť, že si tie percentá vezmu ale z toho, čo nadhodila nad tvoju cieľovú cenu -tak by to malo byť, zmluvu daj preformulovať, lebo to znie zavádzajúco
Ty máš s nimi podpísanú exkluzívnu zmluvu?
@11brano11 tak. V zahraničí úplne bežné 4,5 percenta. A iné poplatky. Konkrétne Rakúsko 10 percent poplatkov sme zaplatili, ja neviem, či to nebolo až okolo 13. Je tomu už vyše 10 rokov. Tento rok sme chceli kupovať dom a žiaľ provízia sa nezmenila.
A to čo píšem náš byt, som si našla sama. Realitak tam bol somnou celom dvakrát. Za to dostal fakt krásnu províziu. Žiaľ, to je život.
@sono2 Ale treba mysliet na to že ten realitak tam nebol iba dva krat s Vami. Pri bytoch to ide celkom rychlo ale myslim si ze pri predaji domu sa tam realitaci nachodia dost kym sa realne dom preda. Cas, benzín, telefonaty, fotenie ono sa to nazbiera. A to my mame zrovna hrozne zlu skusenost s realitakmi ale nemení to nič na skutočnosti kolko času im tie obhliadky a práca okolo toho zaberú.
Ty máš s nimi podpísanú exkluzívnu zmluvu?
@luccija Nie, nejedná sa o exkluzívnu zmluvu.
Treba si s realitkou vykomunikovať, ako to je myslené, lebo môže byť, že si tie percentá vezmu ale z toho, čo nadhodila nad tvoju cieľovú cenu -tak by to malo byť, zmluvu daj preformulovať, lebo to znie zavádzajúco
@denkabemommy áno už som s nimi komunikovala a žiadala opravu za mojich stanovených podmienok.
@11brano11 áno súhlasím, nie tak dávno som predávala byt a poradila som si sama, aj som zmluvami. V tomto prípade ide o rodinný dom, novostavbu a bude sa ťažšie predávať, tak preto realitka.
tak my sme platili realitakovi 3percentá z celkovej predanej sumy bytu ale až po predaji bytu a ked sme mali peniaze na účte
@sono2 Ale treba mysliet na to že ten realitak tam nebol iba dva krat s Vami. Pri bytoch to ide celkom rychlo ale myslim si ze pri predaji domu sa tam realitaci nachodia dost kym sa realne dom preda. Cas, benzín, telefonaty, fotenie ono sa to nazbiera. A to my mame zrovna hrozne zlu skusenost s realitakmi ale nemení to nič na skutočnosti kolko času im tie obhliadky a práca okolo toho zaberú.
@miroslava2710 veď ja nič nehovorím, len, že to je úplne bežné.
Proviziu plati pre RK ten, kto s nou uzatvori zmluvu o sprostredkovani (alebo inu, nepomenovanu zmluvu). Moze to byt predavajuci, moze to byt kupujuci. Ziadny zakon neurcuje, kto mmusi uzatvorit s RK zmluvu. Preto je velmi dolezite pred podpisom akejkolvek zmluvy s RK dat si pripomienkovat zmluvu advokatovi. Zmluvne podmienky su dohodou zmluvnych stran. Kupoujuci, ak vedia co podpisuju, jasne by mali vediet, kolko je ich celkova kupna cena, a forma vyplatenia kupnej ceny je dohodou predavajuceho a kupujuceho. A moze byt aj tak, ze prvu cast zaplatia na ucet RK, s cim predavajuci musi suhlasit. Takze, ak je kupna cena 100 tisic, provizia pre RK je dohodnuta s predavajucim na 5 tisic, a kupujuci zaplati na zaklade dohodnutych zmluvnych podmienok 5 tisic na ucet RK a 95 tisic na ucet predavajuceho, stale plati, ze kupna cena je 100 tisic, akurat predavajuci suhlasil, ze na svoj ucet dostane 95 tisic, nie 100 t. , lebo tych 5 tisic dal RK ako proviziu.

Takú skúsenosť ako ty. Províziu platí kupujúci na základe rezervačného zmluvy resp. kúpnej zmluvy