icon

Realitka verzus samopredaj

frida1990
28. mar 2025

Ahojte. Zvažujeme kúpu domu a to tak, že by sme predali náš byt, na ktorom máme ešte určitú výšku hypotéky a tú by sme si preniesli na nový dom. Otázka teraz znie - išli by ste do predaja bytu cez realitku, alebo bez?
Za mňa je maximálne pohodlné aj praktické a najmä bezpečné nechať predaj na realitku, na druhej strane, 4-5% z kúpnej ceny bytu ako provízia realitke mi príde dosť.
Nie že by sme boli lakomí, ale skrátka musíme sa snažiť ušetriť, a tých 7 až 8000 eur ušetrených za províziu realitke by sa nám rozhodne zišlo.
Ste tu niekto taký, čo ste predávali byt pri kúpe domu tak, že ste predaj riešili mimo realitky? Bolo to v poriadku?

Strana
z2
zmrzlinka8
28. mar 2025

@frida1990 ja určite iba cez realitku

patka06
28. mar 2025

Určite cez realitku, províziu pre realitku platí kupujúci

tamtamka26
28. mar 2025

my sme vlani predávali aj kupovali - všetko cez realitku. Ani dnes by som to asi neriešila inak.. Nemali sme čas riešiť to po vlastnej osi.

nynia
28. mar 2025

4-5% ti pride dost? A co praca tych ludi, snaha predat nehnutelnost, hladanie a komunikacia s klientami... To vsetko robi realitka aby vy ste nic nemuseli. Ja kebyze nemam cas sa venovat predaju tak jednoznacne cez realitku kebyze mam cas tak sama. V mojej aktualnej situacii by jednoznacne som isla cez realitku. A mozete navysit o tu proviziu cenu bytu a tym padom dostanete tolko kolko chcete 🤔

tamtamka26
28. mar 2025

a hlavne oni majú aj takých klientov, o ktorých vedia, že zháňajú to, čo ty predávaš...

maca1984
28. mar 2025

Určite cez realitku.
Mne ten čas, nerváky nestoja za to aby som to riešila sama.

siska53
28. mar 2025

@frida1990 Urcite a jedine cez realitku.

lucia13022023
28. mar 2025

Určite cez realitku. Všetky nehnuteľnosti co mame sme tak riešili. Ono tých pár % co si berie je ozaj malo. Náš realitak je topkovy a vybavil všetko, mne by sa to nechcelo samej vsekto obvolavat, chodiť, zisťovať atď...

colsami
28. mar 2025

Nie, nepredavala som cez realitku, vsetko som riesila sama (nie raz) a ani by som to nerobila, nevidim dovod. Nafotit inzerovat odprezentovat dobre a aj komunikovat viem aj ja. Aj riesit obhliadky a dohadovat sa priamo s kupujucimi. Zmluvu viem dat spravit u pravnika, podla zelania. A ano vzdy sme mali na bytoch aj hypoteky co sa vyplatilo alebo presunulo. Takze za mna nie. 😁
Ale samozrejme sto ludi sto chuti, a ak nema cas to riesit a chut komunikovat s ludmi (co su velakrat spekulanti), tak ries realitku.

louise
28. mar 2025

My sme mali tiež takú situáciu - predávali sme byt s hypotékou a kupovali dom na hypotéku. Predaj sme riešili cez realitku, ten kompletný servis za to stál a províziu platil kupujúci. Presne vedeli ako nafotiť, ako odprezentovať, predali za vyššiu sumu, ako sme očakávali.

sowhat
28. mar 2025

predaval som sam, usetril som 8.000. Niekto ti tu napise, ze ved to plati kupujuci, ale je to blbost - v dnesnej dobe su kupujuci konzervativni, vyckavaju a zjednavaju, skratka neviem ci sa ti podari predat ten byt cez realitku s tym, ze este zdvihnes cenu aku si predstavujes o tu vysku provizie.
Nie je to nic komplikovane, ako predlohu zmluvy som pouzil tu, ktoru som mal ked som byt kupoval a postup si vies dohladat na internete. Ziadna banka, ktora poskytuje hypoteku kupujucemu nedovoli, aby tam prebehlo nieco co nebude kosher, ved tiez uvolnia peniaze az ked kupujuci splni vsetko, co ma ;) neboj sa toho.

darkswan
28. mar 2025

Riesila som raz cez realitku raz bez, uz nikdy viac bez realitky

la_dolce_vita
28. mar 2025

Nedavno som to tu pisala, ze sami sme si vsetko vybavili a to islo dokonca o vymenu bytov. Ale zmluvy urobil syn advokat a vedela som, aky je postup.

denkabemommy
28. mar 2025

Províziu ale neplatíš ty. Ty si povieš (reálnu) sumu akú si za nehnuteľnosť predstavuješ, a realitka si nad to dáva svoje percentá, zvyčajne je provízia do 3% . Súčasne sa nemusíš starať o to, ktorý právnik ti vypracuje zmluvy atď

miroslava2710
28. mar 2025

Predavali sme cez realitku a ideme kupovat pomimo. Inzerat sme si nasli priamo cez majitelky tak to riesime s nou. Majitelka ma nehnutelnost aj v realitke a v inzerate su minimaˇne 3 veci ktore o nehnutelnosti nie su pravdive takze nech sa na mna nehneva taka realitacka si nezasluzi ani euro za mna…. Ale teda dodala by som este jednu vec, hypoteku si len tak neprenesiete. Po predaji bytu treba hypoteku vyplatit a na dom zobrat novu hypoteku. Jedine ze kupujete napriklad od rodiny ktora Vam dovoli zalozit ich nehnutelnost este pred kupou 🙂

tamtamka26
28. mar 2025

@miroslava2710 my sme si preniesli na novú nehnuteľnosť, ale je pravda, že majiteľ musel súhlasiť so založením...

miroslava2710
28. mar 2025

@tamtamka26 ano tak to ide, to ste natrafili teda ale na velmi odvazneho majitela že na to pristúpil 😃

zic
28. mar 2025

Realitka nie je nejakou zarukou bezpecnosti. Oni nie su zodpovedni za nic (zo zakona)... Skusenosti urcite zarucuju hladsi priebeh, ale ak by sa daco stalo, nic na nich nevymozes...

patka06
28. mar 2025

@miroslava2710 Akého odvážneho, veď to je bežný postup pri hypotéke, že pôvodný majiteľ / predávajúci podpisuje záložné zmluvy k hypotéke kupujúceho

miroslava2710
Autor odpoveď zmazal
miroslava2710
28. mar 2025

@patka06 Neviem preco sa mi vymazal koment ale teda hlavny rozdiel pre mna je ten ze pri klasickej kupe sa zaklada nehnutelnost pri kúpe. Pri prenášaní sa zakladá nehnutelnosť ešte pred kúpou. V živote by som to nikdy nikomu nedovolila pretože keby sa dotyčnému niečo stane tak moja nehnutelnosť ostane založená cudzou hypotékou. Riešili sme to s viac ludmi lebo tiež sme chceli hypo prenášať a či v banke alebo aj známi realitáci nám povedali že síce sa to dá ale vzhladom na rizika na to pristupi mozno tak 1% predajcov.

tahomi
28. mar 2025

Ja len bez realitky, predavala som uz niekolko nehnutelnosti.
Na Slovensku by som na jednej ruke vedela zratat seriozne realitky s maklermi, ktori sa naozaj svojej praci rozumeju.
Ak som v pozicii kupujuceho, tak tiez len bez realitky. Alebo nech proviziu plati predavajuci ako objednavatel sluzby. Ja si aj tak zmluvy riesim cez svojho pravnika, prepis je najmenej atd.

cafelatte
28. mar 2025

Predala som sama 3 nehnuteľnosti, popis a fotky som nahrala na bazos a zmluvu pripravoval notár za 250 Eur plus kolok na kataster a overené podpisy...jednoduché.

cafelatte
28. mar 2025

Realitaci fungujú tak, že ty si síce urcis cenu a oni si na ňu dajú tých 7 tis, ale ty sama to už predávať nemôžeš. A po case ta budu tlačiť , aby si šla s cenou dole, ty ideš s cenou dole a dole ale oni tých svojich 7 tisíc budú mať, bežná prax.

romino
28. mar 2025

@sowhat Tiez mi pride blbost ten vyrok, ze "ved to zaplati kupujuci". Kupujuci proste zaplati nejaku vyslednu sumu , ktora sa mu bud paci alebo nie. A nieze vtedy mu realitka povie: este poprosim +8000e pre nas proviziu , ved predsa aby predavajuceho sa to nijako nedotklo 🙂

raffaella
28. mar 2025

Predaj aj prenájmy (a kúpa prvý spoločný byt) bez RK.

colsami
28. mar 2025

@miroslava2710 hovoris hlupost, normalne sa da hypoteka preniest. Ano, majitel musi suhlasit. Bezne sa to robi a uplne normalne sme to tak robili aj my. To, ze Ty si to tak nerobila a ani by si neurobila, neznamena ze to tak nechodi. Takze nie je pravda co pises. Dokonca su dve moznosti, bud suhlasi majitel nehnutelnosti s prenosom, alebo ste vlastnik nehnutelnosti, prenesiete svoju hypo z predoslej nehnutelnosti (ktorej ste stale vlastnik) a az potom ju predate. Takze nie, nie je nic nemozne a nerobi sa to len v rodine. Vobec nemusia vyplatit a brat novu, proste nepises pravdu.

sasa1310
28. mar 2025

@frida1990 na nový dom len tak neprenesieš hypotéku.

sasa1310
28. mar 2025

@colsami no nerobí sa to bežne, nakoľko ten dom, ktorý by kupovali by musel byť bez hypotéky a majitelia by museli súhlasiť so založením ich domu ešte pred predajom ich bytu. V dnešnej dobe nemožné

colsami
28. mar 2025

@sasa1310 zaujimave ze sme tak pred mesiacom kupili dom a majitel (cudzi) s tym nemal ziaden problem. A aj jeho realitacka povedala ze to BEZNE robia. A v minulom roku tak preniesli dvaja nasi rodinni priatelia, tiez s cudzimi ludmi pri beznom predaji. A ano, nehnutelnost musi byt bez tarchy a majitel musi suhlasit. To, ze niektore by ste nesuhlasili neznamena, ze je kopu predavajucich co suhlasia a deje sa to 🙃

Strana
z2