icon

Refinancovanie úveru a úhrada pokuty

milosko28
8. júl 2025

Zdravím.
Chcem refinancovať hypoteku z inej banky tak ze som v dobe fixacie,preto pri zruseni hypoteky musim uhradit pokutu 1%,co je asi 700 euro...Klasicke pravidlá pri prechode do inej banky a refinancovania......
Ale ako to je,musim tuto sumu akoby uhradit ja sam este pred procesom noveho refinanc.uveru aby som mohol ziadat v novej banke refinanc.uver,alebo neda sa to tak ze az nacerpanim noveho uveru v novej banke z tych prostriedkov nejako uhradim tu pokutu? A teda az potom zrusim uver v starej banke? Ide mi o to ze nemam pred refinancovanim uveru tuto sumu na uhradenie pokuty.

sowhat
8. júl 2025

porad sa v novej banke - mozno budu vediet navysit ti refinancovanu hypo o tych 700e, aby si vykryl aj tu pokutu

zic
8. júl 2025

@milosko28 boli niekedy kampane, ze nova banka uradila pokutu v starej... nejaky financny sprostredkovatel by ti to nevedel vybavit? Ale aj keby nie, ked mas taketo otazky, asi by som to riesil cez financnaka, co ta prevedie procesom toho celeho... Ty ho neplatis, tak by som sa s tym nebabral sam...

anonym_f7e910
8. júl 2025

@milosko28 sa ti skôr oplatí počkať na výročie hypo, aby si to mal bez pokuty.

milosko28
autor
8. júl 2025
@sowhat

porad sa v novej banke - mozno budu vediet navysit ti refinancovanu hypo o tych 700e, aby si vykryl aj tu pokutu

@sowhat
Mne nejde o to ze to nevykryjem,vyska noveho uveru bude ok. Skor mi ide o to ze ci zmluvnú pokutu 1%,co je 700 euro v starej banke musim uhradit skôr,pred prichodom financií z novej banky.. že náklady na cely proces by som rad vykril z toho noveho uveru

korytnacka11
8. júl 2025

@milosko28 uhrádza sa až potom z nového uveru

korytnacka11
8. júl 2025

Sú ešte banky ktoré vám to preplatia, Prima a tatra prepláca ju

milosko28
autor
8. júl 2025
@korytnacka11

@milosko28 uhrádza sa až potom z nového uveru

@korytnacka11 dufam ze máš pravdu ☺️. Lebo v tomto prípade nova banka nema akciu ze uhradia pokutu druhej banke,bohuzial v tomto prípade nie... Musim ja. Ja si to ako laik predstavujem že požiadam o zrusenie v starej banke,oni schvalia žiadost o zrusenie hypoteky,urcia mi pokutu 700 euro a budu ziadat ju uhradit a az potom ked uhradim...povolia ,zrusia ..a ja mozem v novej banke cerpat novy refinanc.uver. nechápem ten proces ze ci nova banka mi môže načerpať eura este pred uhradenim tejto pokuty... Lebo nemam len tak 700e,az po načerpání noveho uveru,to je vlastne ta pointa 🙂

simca06022011
8. júl 2025

ja som prechadzala z TB do Primy, a poplatok mi stiahla tatra pri vyplacani uveru. Cize ziadne vopred, ani neurcili sumu atd.. proste dnom vyplacania si stiahli podla zmluvy (u nas to bolo % nejake, urcuju sa k dnu vyplatenia.. cize vopred ani neviem ako by to vycislovali, ked pri tej sume asi aj posun par dni by bol rozdiel) . Cize treba ked tak si nacerpat viac penazi na novy uver. Ja som mala vtedy akciu, mne tie penaize o par dni nabehli z prima banky na ucet.
Ale myslim, ze najpresnejsie informacie dostanes predsa len v banke starej/novej.

3petka
8. júl 2025

@milosko28 informuj sa v banke, mne myslím slsp vraveli keď som vyplácala hypo, že v čase "výročia" keby som vyplácala tak neplatím žiaden poplatok, ale keď som si to prepočítala na úroky tak sa mi neoplatilo čakať. Mala by som to za jedno.

misanthropicdann
8. júl 2025

@milosko28 dokážeš to 1% sam znížiť.
Banka má právo na náklady vynaložené s predčasným splatenim maximálne do výšky 1%. To neznamená ze to má/musí byť to 1%.

Nechaj si detailné vyčísliť ako došli k tým nákladom vo výške 700€.
Pravdepodobne to nedokážu a skončíš s poplatkom 100€ ako ja (namiesto 1000€)

"Spotrebiteľ má právo kedykoľvek počas doby trvania zmluvy o úvere na bývanie úver na bývanie pred dohodnutou lehotou splatnosti úplne alebo čiastočne splatiť. Spotrebiteľ je povinný uhradiť úrok len za časové obdobie od poskytnutia úveru na bývanie do jeho splatenia a skutočné náklady priamo súvisiace so žiadosťou o predčasné splatenie, ak odsek 6 neustanovuje inak; tieto skutočné náklady priamo súvisiace so žiadosťou o predčasné splatenie nesmú presiahnuť 1 % z predčasne splatenej sumy úveru na bývanie okrem odsekov 2, 6 alebo odseku 9. "

erik980
Odpoveď bola odstránená
milosko28
autor
8. júl 2025
@misanthropicdann

@milosko28 dokážeš to 1% sam znížiť.
Banka má právo na náklady vynaložené s predčasným splatenim maximálne do výšky 1%. To neznamená ze to má/musí byť to 1%.

Nechaj si detailné vyčísliť ako došli k tým nákladom vo výške 700€.
Pravdepodobne to nedokážu a skončíš s poplatkom 100€ ako ja (namiesto 1000€)

"Spotrebiteľ má právo kedykoľvek počas doby trvania zmluvy o úvere na bývanie úver na bývanie pred dohodnutou lehotou splatnosti úplne alebo čiastočne splatiť. Spotrebiteľ je povinný uhradiť úrok len za časové obdobie od poskytnutia úveru na bývanie do jeho splatenia a skutočné náklady priamo súvisiace so žiadosťou o predčasné splatenie, ak odsek 6 neustanovuje inak; tieto skutočné náklady priamo súvisiace so žiadosťou o predčasné splatenie nesmú presiahnuť 1 % z predčasne splatenej sumy úveru na bývanie okrem odsekov 2, 6 alebo odseku 9. "

@misanthropicdann aha to neviem. To si ja myslim iba....teoriou.. ze zostatok uveru je k dnesku 70,000 euro, a 1% je pokuta za odchod pocas fixacie,co mi vychadza 700 euro 🙂

misanthropicdann
8. júl 2025
@milosko28

@misanthropicdann aha to neviem. To si ja myslim iba....teoriou.. ze zostatok uveru je k dnesku 70,000 euro, a 1% je pokuta za odchod pocas fixacie,co mi vychadza 700 euro 🙂

@milosko28 už teraz viem ze to ma byt menej ako 700€

Pretoze zo zákona máš právo ročne splatiť 30% bez poplatku /pokuty.
Ten výpočet teda má byť (70.000 - 30%) x 1%

Zároveň to maju byt náklady spojené s predčasným splatenim a môžu byť maximálne do výšky 1% zostatku. Banky si teda štandardné naučtujú 1% ale mali by ti ich vedieť vydokladovat keď si to vyziadas.
Niektoré ti rovno dajú dáky štandardný poplatok ako mne 100€ lebo sa im to nechce počítať /nedokážu sa na takú sumu dostať.
Niektorým sa s tým bude chcieť hrať a dôjdu na tu sumu

Ak sa im to podarí môžeš to tlačiť ešte ale asi by som to akceptoval.
Ale neakceptoval by som vyčíslenie ze toto je zostatok x 1%

bg92
8. júl 2025

poplatok sa uhradza spolu s vyplatenim uveru. niektore banky ti ho potom (nasledne) preplatia.

katyrose
8. júl 2025

V akej banke teraz si?
Prečo refinancuješ úver?
Môžeš žiadať o retenciu, ak nie si v Prima banke teraz.
Môžeš si uplatniť daň z úrokov po dobu 5 rokov, ak si bral úver pred 35, keď refinancuješ, už tu možnosť nebudeš mať. Porozmýšľaj nad tým poriadne

stanislavicenka
8. júl 2025
@milosko28

@sowhat
Mne nejde o to ze to nevykryjem,vyska noveho uveru bude ok. Skor mi ide o to ze ci zmluvnú pokutu 1%,co je 700 euro v starej banke musim uhradit skôr,pred prichodom financií z novej banky.. že náklady na cely proces by som rad vykril z toho noveho uveru

@milosko28 to sa skutocne nevies spytat vo svojej banke? Zmluvna pokuta bude vycislena na zostatku tvojho aktualneho uveru. Takze to zaplatis naraz s vyplatenim hypoteky novym uverom.
Pokial si chcel navysenie, prva cesta mala virst do tvojej aktualnej banky, ci ti nevedia vyhoviet.

nesporka
8. júl 2025

@milosko28 určite sa nájde na trhu banka s dobrým úrokom a zároveň s bonusom preplatenia pokuty pri čistom refinanci😉ak to riešite sám obehajte si inštitúcie ak nie váš poradca určite má prehľad o momentálnej situacii.viem že zopár tipov vám určite ponúkne nielen že vám ušetrí čas ale vysvetlí ako to funguje 😁

janulikt84
8. júl 2025

Banka z ktorej odchádzaš ty dá vyčíslenie ktoré potrebuje tvoja nová banka kde bude aj vyčíslená pokuta...nasledne posle nová banka tieto prostriedky na ten daný účet...vieš si navýšiť úver o 2000€ bez dokladovať ia prijmu a s toho sa ty vyplatí pokuta - ostatne prostriedky ti pristanú na účte...nasledne ak ideš do banky ktorá prepláca pokutu ty banka zašle pokutu späť na účet ak mas doplňujúce otázky kludne píš;) @milosko28

janulikt84
8. júl 2025
@janulikt84

Banka z ktorej odchádzaš ty dá vyčíslenie ktoré potrebuje tvoja nová banka kde bude aj vyčíslená pokuta...nasledne posle nová banka tieto prostriedky na ten daný účet...vieš si navýšiť úver o 2000€ bez dokladovať ia prijmu a s toho sa ty vyplatí pokuta - ostatne prostriedky ti pristanú na účte...nasledne ak ideš do banky ktorá prepláca pokutu ty banka zašle pokutu späť na účet ak mas doplňujúce otázky kludne píš;) @milosko28

maba123
9. júl 2025

No, skor by ma zaujimalo, preco nejednas so svojou bankou o prehodnoteni urok.sadzby, presun do inej banky je najhorsia varianta , nakolko zacinas od zaciatku splacat istinu, cize prve roky platis vacsinou iba urok, pre vidinu usetrenych par eur, po 3 rokoch budes s uverom" tak kde si cerpal ", a prechod do inej banky by sa ti oplatil pri tejto ciastke, keby ti dali min -2% , inac je to nerentabilne, to ze budes platit o napr 30 e menej , neznamena, ze to skor splatis - pri prechode do inej banky

tomilet
9. júl 2025

@milosko28 dobrý deň da sa riešiť refinanc aj bez uloženia pokuty môj kontakt je 0908870884

nesporka
9. júl 2025
@tomilet

@milosko28 dobrý deň da sa riešiť refinanc aj bez uloženia pokuty môj kontakt je 0908870884

@tomilet odpoveď som vám poslala v sprave

janko863
9. júl 2025

@milosko28 akú máte banku a do akej banky chcete refinancovať úver respektíve akú výšku chcete refinancovať aj z navýšením.Ako dlho platite povodní ten úver a aký máte príjem a výdavky. najlepšia banka je buď Prima banka alebo Tatra banka.Chodte sa spýtať do týchto dvoch bank.

janko863
9. júl 2025

@milosko28 Poradím ti najlepšie ak zájdeš do Tatra banky alebo Prima banky a uvidíš čo ti v akej banke ponúknu..

nesporka
9. júl 2025

Každá banka vie ponuknut na refinanc dobre podmienky ked ma kleint dobrú bonitu a každá samozrejme vychváli seba, do riesenia vstupuje príliš veľa faktorov a nielen zo strany banky, stačí jedna oneskorená splátka a ...........

nesporka
9. júl 2025
@maba123

No, skor by ma zaujimalo, preco nejednas so svojou bankou o prehodnoteni urok.sadzby, presun do inej banky je najhorsia varianta , nakolko zacinas od zaciatku splacat istinu, cize prve roky platis vacsinou iba urok, pre vidinu usetrenych par eur, po 3 rokoch budes s uverom" tak kde si cerpal ", a prechod do inej banky by sa ti oplatil pri tejto ciastke, keby ti dali min -2% , inac je to nerentabilne, to ze budes platit o napr 30 e menej , neznamena, ze to skor splatis - pri prechode do inej banky

@maba123 nezabudaj ze pri refinaci zacinas aj nizsou istinou. takze je to prakticky to iste.

korytnacka11
10. júl 2025
@milosko28

@korytnacka11 dufam ze máš pravdu ☺️. Lebo v tomto prípade nova banka nema akciu ze uhradia pokutu druhej banke,bohuzial v tomto prípade nie... Musim ja. Ja si to ako laik predstavujem že požiadam o zrusenie v starej banke,oni schvalia žiadost o zrusenie hypoteky,urcia mi pokutu 700 euro a budu ziadat ju uhradit a az potom ked uhradim...povolia ,zrusia ..a ja mozem v novej banke cerpat novy refinanc.uver. nechápem ten proces ze ci nova banka mi môže načerpať eura este pred uhradenim tejto pokuty... Lebo nemam len tak 700e,az po načerpání noveho uveru,to je vlastne ta pointa 🙂

@milosko28 v prime áno aj v tatre ti preplatia poplatok za predčasné splatenie

misanthropicdann
10. júl 2025
@maba123

@maba123 toto není pravda už vyše 10 rokov.
Každá banka má anuitne splácanie úroku takže je úplne jedno či ostane v jednej banke alebo odíde do inej pokial zachová dobu splatnosti

mv098
10. júl 2025
@milosko28

@milosko28 Odkial si?