Refinancovanie úveru jedného z manželov
Dobrý večer, mám taku otázku a budem vďačná keď mi pomôžete. Môj manžel si pred manželstvom kúpil byt na ktorý má úver a teraz si ho chce refinancovať a k tomu potrebuje môj súhlas. Momentálne naše manželstvo nie je v poriadku, sú nezhody. Pri otázke refinancovania úveru, či mu podpíšem podotkol, že polku bytu neprepise na mňa, lebo je zalozeny aj z jeho strany rodičovský byt a pri prípadnom rozvode by ma musel vyplatit aj z tohto bytu aj z rodičovského. Otázka znie, nechystá na mňa nejakú búdu, vie ma to nejako ovplyvniť prípadne uskodit? Budem vďačná za rady, lebo si neviem pomoct. Ešte poznámka, v manželstve je aj dieťa. Ďakujem
@simona3211 takže ty mu máš dať súhlas, že použije Vaše spoločne peniaze, aby si ponizil dlh.To nech si rieši po rozvode nič mu nepodpisuj.aj, keď ja sa nevyznám v týchto právnych veciach byt je jeho, ale čo sa investuje cez manželstvo je spoločné.niekto Ti poradí...
@simona3211 ak som to dobre pochopila, tak chce refinancovať pôvodný úver iným výhodnejším úverom, čo je bežné. Ak mal byt kúpený pred manželstvom tak stačí, ak sa na dobu refinancovania /cca na 1 mesiac/ zúži BSM, je to bežný úkon robený notárom, len nie každá banka tento doklad akceptuje. Viem, že prima banka určite nie. Vtedy by bol aj ten nový úver napísaný len na neho. V opačnom prípade, ak by to banka nepovolila by si ty ako manželka musela k úveru pristúpiť a bola by si tiež ručiteľom.
Druhá vec je, že on už premýšľa o rozvode. Ak by bol váš vzťah v takejto fáze tak by si mal všetky výdavky s úverom hradiť sám, mala by si prispievať len pomernú časť, napr. na energie a stravu. Ja by som nič nepodpisovala.
@maria1678 zhodou okolnosti má Prima banku

@simona3211 hmm zvlastne, ze uz rozpravate o rozvode. Aj ked je v manzelstve dieta, tebe nevznika narok na ten byt. Po rozvode mas narok na vyplatenie polovice zo splatok uveru splatenych pocas trvania manzelstva. Do refinancu, ak mate rozvod na spadnutie by som ja osobne nesla. Ak je to naozaj tak, ze uz rozpravate realne o rozvode, tak yb osm bola opatrna. Ty si po rozvode budes musiet riesit byvanie uverom - vysporiadavat sa este s tym, ze na jeho uvere figurujes ako spoludlznik je problem (pre banku je spoludznik=dlznik - teda tvoj podiel dlhu budu brat ako 100%)