icon

Ročné zúčtovanie - potvrdzovanie rodičovskej dovolenky a dokumenty

mimusina
25. feb 2025

Ahojte, prosím viete mi poradiť? minulý rok som bola na predĺženej neplatenej rodičovskej dovolenke do 6r...tá mi skončila teraz 21.2.manžel prišiel z práce s lístočkom že ekonómka od neho žiada sobášny list - to je v poriadku a že potvrdenie zo sociálnej poistovne že som bola na predĺženej rodičovskej dovolenke - ešte s ňou volal sa jej na to spýtal že nie zo sociálnej poistovne ale z úradu práce...neviem nezdá sa mi to ....mám pocit že ona sama nevie čo chce......prosím viete mi poradiť čo treba? potrebuje to k ročnému zúčtovaniu. Ďakujem pekne.

mamina7070
25. feb 2025

tonste sa nepochopili asi si muz chcel uplatnit na nzdc na manzelku ale ak si bola na tzv neplatenej rd (co vlastne rd nie je) tak on nema narok si to uplatnit

balerina2025
25. feb 2025

@mimusina manzel si ide uplatnit na teba asi nezdanitelnu cast na manzelku

mimusina
autor
25. feb 2025

@balerina2025 áno presne tak....

mimusina
autor
25. feb 2025

@mamina7070 čiže nepotrebujem žiadne potvrdenie?

mima0
Autor odpoveď zmazal
mamina7070
25. feb 2025

@mimusina toto plati na teba

Otázka č. 7 - Manželka sa starala o dieťa do 6 rokov veku
Môže si uplatniť zamestnanec NČZD na manželku, ktorá sa v roku 2024 starala o dieťa nar. 24. marca 2020. Dieťa navštevovalo materskú školu a manželka bola dobrovoľne nezamestnaná (nebola zaradená v evidencii uchádzačov o zamestnanie).
Odpoveď
S účinnosťou od 30.05.2023 sa úpravou zákona o rodičovskom príspevku rozširuje okruh osôb, pri ktorých je možnosť uplatnenia NČZD na manželku, a to o daňovníka, ktorého manželka (manžel) sa starala o vyživované dieťa do šiestich rokov veku, najdlhšie do začiatku školského roka, v ktorom toto dieťa začne plniť povinné predprimárne vzdelávanie.
Povinné predprimárne vzdelávanie upravuje zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. V súlade s § 28a ods. 1 citovaného zákona pre dieťa, ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31. augusta, ktorý predchádza začiatku školského roka, od ktorého bude dieťa plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole, je predprimárne vzdelávanie povinné. V súlade s § 28a ods. 2 tohto zákona povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole trvá jeden školský rok, ak odsek 3 neustanovuje inak.
Zamestnanec si môže uplatniť NČZD na manželku za obdobie 1-12/2024, vzhľadom na to, že sa manželka starala o dieťa do 6 rokov veku, pričom dieťa nenastúpilo na povinné predprimárne vzdelávanie (nenavštevuje predškolskú triedu).

balerina2025
25. feb 2025

@mamina7070 takze si moze uplatnit len ked dieta nechodilo do skolky - predskolky?

mimusina
autor
25. feb 2025

@mamina7070 ale dieťa chodilo do škôlky-je predškoláčka.... Tak aké potvrdenie vlastne potrebujem? Môže si manžel niečo na mňa uplatniť? Akosi sa v tom strácam🙈

balerina2025
25. feb 2025

@mimusina ved prave, tomuto nerozumiem

Zamestnanec si môže uplatniť NČZD na manželku za obdobie 1-12/2024, vzhľadom na to, že sa manželka starala o dieťa do 6 rokov veku, pričom dieťa nenastúpilo na povinné predprimárne vzdelávanie (nenavštevuje predškolskú triedu).

ved predskolska je uz povinna nie?

mimusina
autor
25. feb 2025

@balerina2025 presne tak je povinná, ak aj nejde do škôlky musíme nahlásiť kam ide.... Ak je viac ako 5 dni doma musíme priniesť papier od lekárky ze bola chorá. Takže nechápem ani ja...

mimusina
autor
25. feb 2025

@mima0 a ešte ake potvrdenie si potrebovala? Bola si tiež ako ja na neplatenej predĺženej RD do 6r ako ja?

mima0
Autor odpoveď zmazal
mimusina
autor
25. feb 2025

@mima0 a čo všetko si potrebovala aké papiere? Píšeš že potvrdenie zo zdravotnej poisťovni asi z úradu práce a ešte niečo?

mima0
Autor odpoveď zmazal
mimusina
autor
25. feb 2025

@mima0 na čo od Teba pýtali potvrdenie zo zdravotnej poistovne? mali ste dáky zdravotný problém? prepáč že sa takto pýtam,ale ja fakt neviem čo mám účtovníčke priniesť a ona to očividne nevie tiež🙈

tkacovab
Autor odpoveď zmazal
lenka_da
27. feb 2025

Tak uctovnicka asi predpokladala, ze dieta nenavstevovalo predskolsku triedu, to jej treba povedat.

mimusina
autor
27. feb 2025

@lenka_da účtovníčka pozná dieťa - vie že navštevuje škôlku - navyše predškolská trieda je povinná - čiže ju musí navštevovať.

lenka_da
27. feb 2025

@mimusina ok... potrebuješ potvrdenie z Úradu práce, že si na rodičovskej dovolenke... resp. ti asi vystavia len potvrdenie o poberaní rodičovského príspevku na dieťa
Proste dôkaz, že nie si dobrovoľne nezamestnaná, ale na predĺženej rodičovskej dovolenke.
No a zo Sociálnej poisťovne potrebuješ potvrdenie o vyplatených dávkach. A to preto, lebo nezdaniteľná časť na manželku sa kráti o tieto dávky (napríklad vyplatená PN... pretože počas rodičáku si mohla byť aj na PN-ke)