icon

Rozdiel medzi hypotékou so založením a bez založenia nehnuteľnosti

23. okt 2025

Pre niekoho asi smiešna otázka, ale ja tomu nerozumiem a potrebujem jednoduché vysvetlenie. Aký je rozdiel medzi hypotékou so založením nehnuteľnosti a hypotékou bez založenia nehnuteľnosti?
Ja som bola v tom, že pri kúpe cez hypotéku tak nákladnej nehnuteľnosti ako je byt, musím nehnuteľnosť založiť buď inou nehnuteľnosťou alebo bytom, ktorý kupujem. Ale vraj sa dá vziať hypotéka aj bez založenia nehnuteľnosti.
Vie mi niekto stručne vysvetliť ako to funguje?
Vopred ďakujem

martinmmartin
23. okt 2025

@anonym_autor no nehnutelnost je zalozena vzdy otazka je ze ktora , tu ktoru splacas alebo niekto suhlasi so zalozenim niecoho co uz vlastni

biba_18
23. okt 2025

úplne bez založenia nehnuteľnosti to nejde ...

sasa1310
23. okt 2025

hypotéku si nevieš zobrať bez založenia nehnuteľnosti. Jedine spotrebný úver.
Sú dve rozdielne hypotéky účelovú a bezúčelovú. Účelovú hypotéku berieš na kúpu nehnuteľnosti a základom je kúpna zmluva. Bezúčelovú berieš napr. na prerábku vlastnej nehnuteľnosti, ktorú zakladáš. Tam býva trochu vyšší úrok

autor
23. okt 2025

Ďakujem všetkým za odpovede

lulu1321
Autor odpoveď zmazal
chrobak7
23. okt 2025
@lulu1321
Odpoveď bola zmazaná

@lulu1321 Pozor, to už nie je hypotéka v zmysle zákona o úveroch na bývanie (č. 90/2016), ale stavebný úver v zmysle zákona č. 310/1992 o stavebnom sporení.

janoc
27. okt 2025

Hypotéku si vieš vybaviť aj bez založenia nehnuteľnosti. Al následne nehnuteľnosť ktorú kúpiš musíš založiť v prospech banky

chrobak7
28. okt 2025
@janoc

Hypotéku si vieš vybaviť aj bez založenia nehnuteľnosti. Al následne nehnuteľnosť ktorú kúpiš musíš založiť v prospech banky

@janoc Banka neuvoľní prostriedky, kým nemá zábezpeku. Takže áno, hypo vybaví, zmluvy podpíše, ale najprv musí založiť až potom uvoľnia peniaze.

janoc
28. okt 2025
@chrobak7

@janoc Banka neuvoľní prostriedky, kým nemá zábezpeku. Takže áno, hypo vybaví, zmluvy podpíše, ale najprv musí založiť až potom uvoľnia peniaze.

@chrobak7 záleží na príjme a potom sa dá vybaviť