Rozdielne dane v cukrárni
Dobrý den, viete niekto preco je rozdielna daň z predaju koláčov zo sebou a v cukrárni? Ďakujem.
Áno to viem, ale prečo to ma rozdielnu daň
To sa treba pytat tych, ktori to v parlamente vymysleli a schvalili
Pretože je rozdiel či to zješ v reštaurácií alebo si to vezmeš domov, alebo ti to prinesie Bolt, Wolt...
Pytam sa tu, ak mozem, možno niekto vie odôvodnenie
to nevedia ani predkladatelia zákona, proste na SK nič nemôže byť jednoduché, urobíme zákon a potom keď sa ľudia búria urobíme 500 výnimiek
Tu to máš vysvetlené... https://www.finreport.sk/ekonomika/od-zaciatku-...
Skrátka keď si dáš zákusky zabaliť, tak ti nauctuju dph 19per. Ak ich zješ na mieste v cukrárni taj je dph 5per.
Tak to vymyslela vláda a preto to tak musí byť účtované.
@pinkgirl ale toto mi je jasne, ale aké dali odôvodnenie, to ma zaujíma
Asi "Lebo medveď" 😅
Skrátka kasičku treba naplniť a preto taký mix daní. Naj je to povyťahovať ľuďom z peňaženiek.
Tak si to vyhľadaj na internete ten zákon a prečítaj si k nemu dôvodovú správu. Či čakáš že slúžky na MK to za teba nájdu?
Odovodnenie? Ake odovodnenie cakas asi tak? Oni nemusia zdovodnovat nic. Proste to vlada takto schvalila a bodka. Tu nie je ziadna logika, preco, ako, na co alebo za co to takto je.
@a_alexandra_a ďakujem už som si prečítala ten článok, je to tam vysvetlené. A samozrejme, ze nieste služky, ale keď sa tak identifikujete tak proti gustu žiaden dišputát 🙂
@muchotrafka298 odôvodnenie som našla v článku, čo posielala Saška.
@pinkgirl 😁😁😁
Ziadne logicke odovodnenie na toto neexistuje, nech tam pisu cokolvek. Je to za mna rovnaky pripad ako zariadenia na cvicenie.Preco maju posilnovne 5 % dan a ostatne sportoviska nie? To je to iste ale v zelenom.
@muchotrafka298 neviem, a ake iné športoviska máš na mysli?
Vsetky ostatne. To je obdobny pripad ako toto,ze na nieco je nizsia DPH, na nieco vyssia a nema to ziadne logicke vysvetlenie. Presne ako tvoja otazka ohladom gastra, ze preco je taka DPH na nieco co zjes a na nieco co si odnesies a pritom sa jedna o totozne veci.
@muchotrafka298 tak píše sa v článku, že chceli dať na cely horeca sektor 5% a predaj napr zákuskov už nieje sluzba, tak ja som odpoved našla. Ale s tým športoviskom netusim, večer možno popozeram, nechodím do fitka ani na zápasy, tak ma to nezaujalo, ale kolace ideme kupovat na oslavu a zaujala ma ta daň, preto som to hľadala 😊
@muchotrafka298 *aby podporili nižšou danou podnikateľov horeca*
Ano jasne, vsetci tu vieme, ako to na Slovensku chodi. Ze oni potrebovali zas niekoho zvyhodnit, kto viac dal, ktori poslanec lepsie zaloboval. Hej, urcite, zrazu isli zvyhodnit HoReCa sektor, ktori totalne nechali potopit pocas kovidovych rokov.
Preto to ma rozdielnu dan, lebo je to tak napisane v zakone. Dovod mozno (urcite?) nevedia ani ti poslanci, ktori to schvalili. Pokial sa pamatam, tieto rozdiely v daniach vymysleli spoluputnici Cicera z Revucej a ostani za to zahlasovali.
vyzerá to na prvý pohľad chrumkavo, zníženie dane na potraviny na 5% a dá sa využiť v propagande
Čiže keď jeden kremes zjem v cukrárni a dva si zoberiem domov so sebou, tak budú mať odlišnú cenu ? Mega
@kleopatra114 vraj áno, ale zatiaľ nemám vlastnu skúsenost
@kleopatra114 je celkom mozne, ze budu mat roznu cenu, moz mat aj rovnaku, len na blocku bude rozdielna DPH. Kalkulaciu si spravi obchodnik tak aby mu to vychadzalo.

Podla novely zakona o DPH, platneho od 1.1.2025