Sirotské na bankový účet deti
Dobry den,
Poprosila by som o informaciu ako mate riesene sirotske dochodky pre deti, ak ste boli rozvedeni? Pri podavani ziadosti mi na Socialke povedali, kedzesme boli rozvedeni, sirostke nemoze chodit na moj bankovy ucet, ale deti musia mat zriadene svoje ucty. Ze legislativa SR. Deti maju 6 a 8 rokov.
Po obehani a vytelefonovani par bank, som zistila, ze dalsia legislativa SR, zakazuje zakonnemu zastupcovi disponovat s bankovym uctom zriadenym pre deti. Cize ja mam len pasivny pristup do IB a neviem zadavat trvale prikazy, ani jednorazove, len pozerat na co dieta minulo peniaze, ak mu bola vydana karta. Pre 8 rocne dieta!!!
Mozem chodit na pobocku a zdovodnovat, preco chcem nejake peniaze z toho uctu, co si neviem predstavit, robit mesacne. Neviem na co je dietatu takyto ucet a 6 rocna, nevie ani citat a nema ani moznost mat kartu. Pre mna ma byt sirostske nahrada vyzivneho, chcela som platit obedy, kruzky detom z toho, ak by vydalo a nie, aby si tam 10 rokov sporili peniaze a my zatial pomreme hladom.
Druhu moznost mi dali, ze zasielat na postu, lenze to si neviem predstavit, ako by som tie peniaze vyberala, ak by seky chodili na mena deti. Ci by mi ich vyplatili, alebo by som chodila s detmi a ich obcianskym? Alebo by im ichvobecnedali, lebo nemaju 18? Ja som v koncoch.
Cele padnute na hlavu. Od februara nemam vyzivne, 30 dni som cakala na termin v socialke, teraz dalsich 60 dni od ziadosti. Uz som si aj parkrat poplakala, do akej situacie som sa dostala nie vlastnym pricinenim a neviem najst vhodne riesenie.
Za kazdu radu dakujem
To je čo za hlúposť, že nemôžeš disponovať účtom? Náš malý mal v ČSOB zriadený účet Sloník, v pohode som z neho vyberala aj som ho nakoniec rušila a previedla peniaze na iný účet.
Chod raz za mesiac na postu alebo zriad deťom účty, karty si nechaj ty a peniaze vyberá z bankomatu.
@cocolino234 nie, to tlačivo som nevidela, ale kamarát je vdovec a sirotské na obe deti mu chodí od začiatku na jeho účet.
"Cize ja mam len pasivny pristup do IB a neviem zadavat trvale prikazy, ani jednorazove, len pozerat na co dieta minulo peniaze,"
Raz mala TB akciu ze ked zriadim detom ucet tak im tam poslu po 25€. Tak som zriadil, vidim ich v mojom IB a mozem robit prevodov kolko chcem...
mam ucet pre dieta aj v prime a aj v TB a nemam problem robit COKOLVEK s tym uctom.
@simca06022011 fakt ? no musim sa ist na to opytat, my to v tej Prime mame uz dlhsie, tak mozno to medzicasom zmenili.
@hiro no samostatne cisla maju aj v SLSP, vidim ich v Goergovi v zozname pod mojim, len zatial co v Tatra mozem peniaze presuvat odoma k nim a ja opacne, pripadne potom aj na sporiace poducty pod nimi a zase spat, tak v SPLS im mozem previest, ale naspat nie. To uz len cez bankomat vybrat. Pracovnicka pri zakladani uctov mi hovorila, ze to je aby si ludia nemohli schovavat svoje peniaze na detske ucty pred exekutormi a pod.
@hiro
no nastastie osobnu skusenost s exekutorom nemam 😀 ale obcas tu na fore riesia niektori ci im moze siahnut na peniaze co su na detskom ucte. Detske ucty su na to, ze posles tam dietatu vreckove/ peniaze od babicky a ono sa s tym uci hospodarit, toto by asi neslo ak by to bolo tym smerom blokovane.
@masinka ja som sa presne na to pýtala, ci vuem s uctom robit, viem ho zrusit atd (to som neskúšala ale tak dufam ze ma neklamali) 😂
Teraz som tu primu skúšala, tak z detskeho uctu mi vypísalo ze platby iba na ucty v primabanke, cize previedla som na svoj ucet tam v pohode. Z Tatry som v pohode prevod do inej banky zadala.
A inak detsky ucet v tatre nie je ziadny poducet, je to riadny ucet výstaveny na meno dieťaťa, ale disponent je tam aj rodic tak mu to da ucty dokopy plus deti do urciteho veku napr nemozu mat internet banking (v tb konkrétne som tuto info dostala, k ib podpisuje zmluva) cize to tiež zastrešuje zakonny zastupca.
@simca06022011 no dobre vediet, ja ucet v Prime nemam, tak keby nieco, budem si ho tam musiet zalozit.
Dakujem vsetkym za odpovede. Zial posta je u mna posledna moznost, chcela som sa jej vyhnut.
Csob som si obvolala, tak tam sa to da. Mam uz teraz 3 ucty v 3bankach, cchela som sa vyhnut dalsej. V konecmom dosledku budem aj rada, ak dostaneme sirotske aspon vo vyske vyzivneho.
@melanta ak berie vdovske, je to ine, boli manzelia, ja som rozvedena a preto ma takto riesia.