icon

Sirotský dôchodok pri štúdiu na druhej strednej škole

22. nov 2025

dobry vecer prajem ,mam otazku ohladne druhej strednej skoly..V septembri idem studovat druhu strednu skolu..Som polosirota poberam sirotsky dochodok..Mam 19 rokov a tento rok maturujem na druhu strednu idem z dovodu ze mi moj odbor nesedi a viem ze sa tam nechcem uplatnit.Lenze moznost mam ist len externe a neviem ci mi teda ten sirotsky dochodok nezanikne..nemate s tym niekto skusenosti?je to 2 rocny externy odbor je skrateny pretoze uz maruritu mat budem

anonym_9c4ed8
22. nov 2025

Sirotsky dochodok by si dostavala iba pri dennej forme studia, ci uz SS alebo VS.

barka1
23. nov 2025

Externe studium = mozes normalne pracovat na plný úvazok = nie je dovod poberat sirotsky dochodok.
Si plnoletá, už sa musíš postarat sama.

autor
23. nov 2025
@barka1

Externe studium = mozes normalne pracovat na plný úvazok = nie je dovod poberat sirotsky dochodok.
Si plnoletá, už sa musíš postarat sama.

@barka1 ofc stránka poisťovne píše ze externé štúdium sa na sirotsky dochodok nemá vplyv

katusik456
23. nov 2025
@anonym_autor

@barka1 ofc stránka poisťovne píše ze externé štúdium sa na sirotsky dochodok nemá vplyv

@anonym_autor poberala som sirotský dôchodok, pokiaľ ideš externe, nemôžeš ho poberať. Ja som študovala gymnázium a potom vysoká škola denne štúdium. Pokiaľ sa nič nezmenilo, nárok bohužiaľ nemas

barka1
23. nov 2025
@anonym_autor

Tak v tom pripade máš odpoveď presnejsiu, než som ti dala ja. Zbytocna diskusia. Alebo si rovno zavolaj na pojišťovnu. Pretoze kedysi sa ozaj externe studium nepovažovalo za dovod poberat dochodok alebo pridavky na deti.

anonym_61fc1d
24. nov 2025

@anonym_autor 0800 123 123-tu poskytujú informácie o domácich dôchodkoch.Na stránke SP nájdete aj formulár na otázky.

viktoriakrajnakova
Odpoveď bola odstránená