Skúsenosti s dlhopismi Privat banky
Pekny den vsetkym. Zvazujem investovat nejake peniaze do dlhopisov cez Privatbanka (penta, dr.max). Prosim mate niekto skusenosti? Doteraz som riesila vzdy len terminovame vklady a neviem; ci je rozumne skusit aj dlhopisy. Obavam sa rizika, kedze terminovamy vklad ziadne riziko neobnasa.
@anonym_autor riziko terminaku je takmer 100% strata penazi o inflaciu. Neda sa hovorit o investicii. Pri dlhopisoch a duplovane tych korporatnych a este k tomu slovenskych sa ani nebavime... ak chces dlhodobo investovat, tak jedine etf cez lacneho sprostredkovatela (ak si zaciatocnik) alebo cez brokera...
@anonym_autor máme tam peniaze cez 12 rokov myslím. Nikdy nebol žiadny problém. Vždy ked vyplatia kúpime ďalšie aj z úrokov. Tak to tam celkom pekne narastá. Aj ked samozrejme dlhopisy nespadajú pod ochranu vkladov. Ale ako súčasť portfólia je to za mňa bezpečnejšia časť investícií.
dlhopisy su ludovo povedane - ze pozicias peniaze niekomu za vopred stanovenych podmienok a veris, ze ti ich vrati, a pre emitenta (toho, co tie dlhopisy vydava) je to forma uveru, to znamena, ze pre neho za jednoduchsich podmienok bude mat uver od investorov, ktori zainvestuju do dlhopisov. Pri dlhopisoch je velmi dolezite preverovat emitenta, to je akoby si isla pozicat znamemu, tiez si ho preveris, na co potrebuje peniaze, ci pracuje, ci ma prijmy, okolnosti, ptreskumas, ci je doveryhodny a ci ti bude schopny tvoje peniaze vratit. Niekto preferuje konkretne dlhopisy od konkretnych spolocnosti, niekto preferuje investovanie do dlhopisov cez fondy, kde je rozlozene riziko, , kde je vela druhov dlhopisov a vela spolocnosti. Ak krachne jedna spolocnost vo fonde, fondom to neotrasie. prikladom je Arca Capital, krachli myslim v 2021 a investori prisli o svoje peniaze, takze najdolezitejsie je preverit si emitenta
@anonym_autor príliš koncentrované riziko na môj vkus. Je to dovera pár firiem cez korporatny dlhopis. A dlhopis nemusí byť vôbec splateny (vo všeobecnosti) nič proti Dr max, ide o princíp.
@anonym_autor máme tam peniaze cez 12 rokov myslím. Nikdy nebol žiadny problém. Vždy ked vyplatia kúpime ďalšie aj z úrokov. Tak to tam celkom pekne narastá. Aj ked samozrejme dlhopisy nespadajú pod ochranu vkladov. Ale ako súčasť portfólia je to za mňa bezpečnejšia časť investícií.
@martinka13 ale nie slovenske korporatne, iba o to ide. Nik netvrdi, ze to je klam, len su korporatne slovenske rizikove. Jednoducho je tam iba o dost vyssie riziko , ze raz ti to nevyjde.

@anonym_autor už ôsmy rok mavam, rôzne druhy, vždy všetko vyplatené načas
Som len laik, dala som si poradiť a spokojná som. Aj teraz mám nakúpené a zvažujem kúpiť znovu aspoň 10 ks, výnos 6.30 je pre mňa celkom ok