Skúsenosti s ETF - investičné tipy pre začiatočníkov
Kde sa vzdelavate ohladom financ.gramotnosti. Odkial zacat? Ako vybrat spravne etf? Skusenosti s XTB?
Vzdelával som sa tak všelijak po internete. Napr. bluenumbers.sk, potom dvekorunky má dobré videá.
Aké ETF vybrať ale sám neviem, ja sa zatiaľ držím a investujem do VWCE s tým že neskôr možno pridám iné.
Používam aj xtb ale mám účty aj v trading212 a interactive brokers. Ten posledný sa mi zdá byť dosť zložitý. Xtb a trading212 sú v poho
Skus videa Milana Dubca, ma aj taku prirucku o investovani, zadarmo na jeho stranke, ja som teraz zacala investovat cez XTB, drzala som sa jeho rad, co sa ETF tyka
Hlavne pre zaciatocnikov urcite nie spekulovat s trhom a bezhlavo kupovat a predavat. Ak je cielom zabezpecit sa na dochodok, tak staci kupit a drzat. Mne sa teda pohlad na trhy v rokoch 2020 a 2022 vobec nepacil, ale straty su zmazane a prasiatko mam plne.
Vo februari mozno pride -15-20% korekcia, vcera to bol masaker na striebre (-30%), to su signaly prehriatia trhov. Potom asi klasika, vytlacia to este vyssie. Ked to spadne, mozes zacat s investovanim ...
Skús brokera, napr finax alebo portu
@anonym_10e767 do finaxu by som nešiel, ten si účtuje ročný poplatok 1% z hodnoty majetku + DPH ale portu nepoznam
@anonym_10e767 Nema zmysel, Finax berie 1% poplatok a to iste si urobim sam u brokera.
Reálne pre porovnanie koľko to vynáša za aké časové obdobie? Oplatí sa to ci sú to len drobné? Aké veľké je riziko straty?
Reálne pre porovnanie koľko to vynáša za aké časové obdobie? Oplatí sa to ci sú to len drobné? Aké veľké je riziko straty?
@anonym_a9f8f9 vwce do ktorého investujem ja má nárast 7.35% za posledný rok ale ako už niekto spomenul akcie sú pravdepodobne nadhodnotene a príde korekcia smerom nadol. Každopádne ja plánujem investovať na viac ako 10rokov a postupne vkladať každý mesiac takže mne to až tak nevadí.
Riziko straty je podľa mňa nízke.
Skôr čakám že do 10 rokov skrachuje Slovensko a štát s bankami siahne na úspory ľudí na účtoch tak radšej mať peniaze u brokerov kde na to nebudú mať dosah.
@anonym_a9f8f9 vwce do ktorého investujem ja má nárast 7.35% za posledný rok ale ako už niekto spomenul akcie sú pravdepodobne nadhodnotene a príde korekcia smerom nadol. Každopádne ja plánujem investovať na viac ako 10rokov a postupne vkladať každý mesiac takže mne to až tak nevadí.
Riziko straty je podľa mňa nízke.
Skôr čakám že do 10 rokov skrachuje Slovensko a štát s bankami siahne na úspory ľudí na účtoch tak radšej mať peniaze u brokerov kde na to nebudú mať dosah.
@dvadsatosem Tak nejak, Fico vyhlasi odchod z eu a pri konverzii eur skk s kazdym vydrbe ako komunisti pri menovej reforme v 1953. Samozrejme on a jeho oligarchovia budu mat uz vsetko davno ulozene na hnusnom zapade. Uplne rovnako ako komunisticki funkcionari v 1953. A budu do poslednej minuty klamat, ze to neurobia.
@anonym_10e767 Nema zmysel, Finax berie 1% poplatok a to iste si urobim sam u brokera.
@patrike Ma zmysel pre tych co nechcu riesit kupovanie a hlavne rebalans a vzdelavanie vo financiach.Iba odide trvalym platba. Ak si po istom case nespravis SPRAVNE rebalans to ta oberie tiez o zisky.

Mam takto investovane u Interactive brokers a teraz som si otvoril ucet aj v XTB a Revolute. Kupoval som na uvod kopiu portfolia, ake ma Finax, ked si das cisto akciove bez dlhopisov. Teraz som uz dokupil aj podla vlastnej uvahy, najma zbrojarske firmy, tam som pekne zarobil (okolo 100% minuly rok).
Pre zaciatocnika vacsinou radia SP 500 a svetovy index.