icon

Skúsenosti s hypoúverom

vetthy
9. aug 2023

Dobry den vsetkym. Obraciam sa na tych, ktori nedavno brali hypouver. Sice nebola v pláne, ale ideme do kúpy nehnutelnosti. Vyborna lokalita a vyzor a stav nehnutelnosti ( krasny stary mestiansky dom) nas presvedcili. Nasa bonita pre vsetky banky postacujuca, potrebnych 20% v hotovosti mame.nie tu je problem.Problem je,akou formou ziskat potrebnu sumu na rekonstrukciu. Problem je v rozchadzajucich nazoroch financnych poradcov.jeden nam slubuje vybavenie uveru o 10 000eur vyssiu, nez je dohodnuta kupna cena, co by sme mohli potom prelievat do rekonstrukcii ( prisiel by vhod), druhy to striktne neodporuca. My sme nasli jedneho( odporucala kolegyna, ze max. spokojnost, my mame tiez dobre dojmy), ktory tvrdi, ze mame sa pridrziavat vo vsetkych dokladoch k dohodnutej kupnej ceny, neoplati sa to dat znalcom navysit aj kiezby to preslo. Oddovodni to tym, ze my aj tak tym peniazom realne nedostaneme, nakolko to banka prevedie priamo na ucet predavajuceho, niektori kamosi nas zas upozornili,ze ked "na papieri", takze na kupnej zmluve bude uvedena vyssia cena, nez realne vyplatena, aj predavajuci moze dostat casom oci, a vyziadat od nas rozdiel, sice neviem, ako. Poradca, koho odporuca realitka vsak tvrdi, ze sa to da, ze sa taketo "kvazioklamanie"banky je bezne. Vase nazory dakujem vopred velmi pekne.

Strana
z2
sasa1310
9. aug 2023

@vetthy nerobila by som to a držala by som sa pravidiel. A áno, predávajúci môže neskôr žiadať o vyplatenie takej sumy, aká bola na kúpnej zmluve. Veď predsa budete mať na kúpnej zmluve vyššiu sumu. Nehovoriac o tom, že keď bol vlastníkom menej ako 5 rokov, určite s tým predávajúci nebude súhlasiť kvôli daniam

vetthy
autor
9. aug 2023

@sasa1310 je to zdedena nehnutelnosti, nepodlieha sa daniam z predaju

sasa1310
9. aug 2023

@vetthy v niektorých prípadoch aj pri zdedených nehnuteľnostiach sa platí daň. Ale ak sa u predávajúceho neplatí, tak fajn. Súhlasiť by mohol. Ale ja osobne by som to nerobila. Radšej postupne našetrila. Ešte je otázne či banka nebude striktne žiadať znalecký posudok iba od ich zazmluvnených znalcov. Okrem toho znalec sa tiež musí riadiť tabuľkami

kitycat
9. aug 2023

@vetthy ak ste bonitni vezmite dalsiu hypo?

sasa1310
9. aug 2023

@kitycat v tom prípade by museli založiť ešte ďalšiu nehnuteľnosť, ktorú nemajú.

draik
9. aug 2023

@vetthy
Neviete ako?
Ak raz bude na kúpnej zmluve cena X, tak predávajúci má na ňu nárok. Dokonca Vy najskôr musíte uhradiť časť kúpnej ceny podľa kúpnej zmluvy, banka až potom prevedie z hypo zvyšok, a to priamo predávajúcemu.

vetthy
autor
9. aug 2023

@kitycat situacia je taka: idem do toho S najmladsou dcerkou.On teraz byva u frajera, kt.vlastni dom kupeny za hotovost, bez tarchy. (Inac on nam tiez ponuka financie, ak bude treba, je dost zazobany, ale fajn).Ja mam trvaly pobyt v rodinnom dome, kde vlastnim stvrtinu, ale to zalozit nemienim.Inac byvam v sluzobnom byte.ak ten dom kupime, v buducnosti tam budem byvat na starobu ja. Dovtedy co s nim, nevieme. Mozno tam prestahuje dcerka S frajerom, lebo ten dom sa im viac paci, a frajerove daju do podnajmu. Alebo dame do podnajmu zatial tuto. Dom je inac plne obyvatelny, uz to prezrel znamy stavbar, ktorym som uz spolupracovala a max.mu doverujem. Nevidel ziadne chyby, ale treba obnovit strechu, vymenit rozvody, okna, urobit novu kupelnu. Ale nic nas nesuri. Financny poradca nam na rekonstrukciu odporucal stavebny uver, co by sme casom spojili S hypouverom v ramci refinancovania, toho uz vidis, ze nerada by sme isli do volajakych nekalych rizik, zas cím skor je hotovy, tym lepsie

alickapusinka
9. aug 2023

@vetthy nikdy by som nešla do kúpy s cudzím človekom. Tvoja dcéra sa s ním môže rozísť a ak dá do toho peniaze budú zbytočne naťahovačky ak tak chceš tak len s dcérou alebo poprípade ak máš ešte druhé dieťa. Dcérinho priateľa by som do toho neťahala. Potom ak tam dáš peniaze aj TY aj ON je v podstate cudzí človek a bude si to chcieť nechať po nezhodách a TY nedostaneš toľko čo si tam dala. S cudzím do takých kšeftov neťahám .Ako píšeš že sa Ti to veľmi páči. Môžu sa s dcérou rozísť a budú zbytočne ťahanice.

heleninamama
9. aug 2023

@vetthy Za podmienok, aké opisuješ by som si toho nešla - ty máš štvrtinu domu, dcéra nemá nič. S dcerinym frajerom už vôbec nie, je to pre Teba cudzí človek a zajtra tu nemusí byť. Čudujem sa, že ako rozvedená žena vôbec takto uvažuješ. Jedine sama. A všetko na papieri, v súlade si zákonom. Na podvod už neraz ľudia doplatili.
A mimochodom, 10 000 na rekonštrukciu je smiešna duma, ak potrebujete novú strechu, okná, rozvody, kúpeľňu. Starý dom je čierna diera na peniaze a ver, že z odhadovaných 10 000 bude aj 30 000.

mira0611
9. aug 2023

@vetthy ahoj na rekonstrujciu stareho domu odporucam projekt obnov dom, pockala by som na vyhlasenie dalsej vyzvy ramci toho projektu vies dostat aj uver na rekonstrukciu za vyhodnych podmienok, alebo štatny fond rozvoja a byvania, len neviem ci splnate podmienky.

vetthy
autor
9. aug 2023

@mira0611 Ano, aj O Tom sme rozmyslali.diky

olimuc
9. aug 2023

Tu bonitu a cash mate bez dcerinho frajera? Ste vy dve schopne splacat Hypo. Nevidim tak ruzovo, ze zazobany frajer sa nastahuje so svokrou do jedneho domu. Je to najmladsia dcera, takze je deti viac. Ak bude na LV iba dcera aby nededili ostatne deti, tak mas len pravo dozitia… velmi komplikovane … urcite neber hypo, ak ju neviete zobrat bez frajera…

sasa1310
9. aug 2023

@olimuc právo dožitia mať nebude, keďže dom bude na hypotéku.

vetthy
autor
9. aug 2023

@alickapusinka asi som sa nespravne vyjadrila. Dcere plne doverujem, ako aj ona mne. Do kúpy jej frajera v ziadnom pripade nemienime tahat. Bolo to chapene tak, ze chalan by nam pozical v pripade potreby urcite financie na rekonstrukciu, ak bude fakt nutne

sasa1310
9. aug 2023

@vetthy čiže majiteľkou budeš spolu s najmladšou dcérou, kedže, ako som správne pochopila, do kúpy idete len vy dve. čiže keď sa tebe niečo stane, tvoja časť pôjde do dedičského a najmladšia dcéra bude splácať niečo, z čoho časti zdedia aj tvoje ostatné deti.

vetthy
autor
9. aug 2023

@olimuc dom idem kupit S dcerou, jej frajer tym nic spolocne nema. Lenze ja tam byvat este 5-10 rokov asi nebudem, tie verzie ( zatial tsam bude byvat dcera S frajerom, dame do podnajmu) sa vynarali kvoli tomu, aby dom nestal naprazdno tolko rokov

vetthy
autor
9. aug 2023

@sasa1310 ideme pol na pol.aj vlastnici budeme pol na pol, vsetkymi pravami a povinnostami.samozrejme hypo poistime pre vsetky pripady. Takze do pripadneho dedicskeho konania ide len moja polovica, poistena pre pripad umrtia. Ba viac, existuju aj poistenia, ked v pripade smrti jednej Z zdlznikov cele hypo padne, takze dcera nemusi uz platit Ani svoju polovicu. Tó uz mame vyzistene

sasa1310
9. aug 2023

@vetthy nepochopila si. Ja chápem, že budeš mať len polovicu. Ale v prípade tvojej smrti sa tvoja polovica delí medzi tvoje deti. Nepadne celé hypo. To je kryté životnou poistkou, čiže určite nepadne celá hypo, že tvoja dcéra nebude musieť platiť. Možno ani tvoju časť poistka nevykryje. To sa rieši rovno v poisťovni a nie v banke, keď sa berie hypo. Životné poistky sú rôzne a sú nakalkulované priamo na daného klienta. Každá budete platiť svoju poistku.

vetthy
autor
9. aug 2023

@sasa1310 samozrejme, cest mi kaze na svoje deti nechat len aktíva, nie pasiva. To zabezpecim. Ide o to, ze dcera chce rozumne investovat svoje zvysne peniaze a ja na starobu volaco potrebujem.zas moje deti poznam natolko, ze ziadne natahovacky nebudu.ale pre istotu aj pravnicky tó usetrim

heleninamama
9. aug 2023

@vetthy Dcéra neplánuje mať raz vlastný život, mať vlastné bývanie, manžela a deti? Žiť s matkou je pre vydatú ženu s rodinou cesta do pekla. Je tu kopa takých príbehov, keď spoločná nehnuteľnosť zničila ľuďom životy.
A Ty chceš žiť na staré kolená s jej rodinou, nechceš mať svoj kľud, súkromie? Celé je to divné. Nie je možné nechať sú vyplatiť tú štvrtinu hodnoty domu, v ktorom máš trvalý pobyt a kúpiť si ten dom sama? A dcéru nechať žiť vlastný život?

vetthy
autor
9. aug 2023

@olimuc kiezby sme chceli tu hypoteku riesit aj S jej frajerom, najjednoduchsie by bolo zalozit jeho hodnotnejsi dom, kt. je bez tarchy.samozrejme O nicom takom neuvazujeme.to je len a len NASA rodinna zalezitost

sasa1310
9. aug 2023

@vetthy právnicky neošetríš nič. Deti sú neopomenuteľní dediči. Aj závet ti bude na nič

vetthy
autor
9. aug 2023

@heleninamama prepac, ale citaj S porozumenim. Dcera a jej partner uz dom maju, bez hypo.samozrejme, zivot moze hodit barjaku kartu, a ked vztah nedajboze sa stroskota, ona este furt bude mat volakde polku rodinneho domu pravom na byvanie

vetthy
autor
9. aug 2023

@sasa1310 jej polka do dedicstva po mojej smrti v ziadnom pripade neide.moja dlzoba bude poistena pre pripad umrtia.kde je problem?!

sasa1310
9. aug 2023

@vetthy Nebavím sa o jej polke domu, ale o tvojej polke, ktorá pôjde do dedičstva.

heleninamama
9. aug 2023

@vetthy Písala si, že dcéra žije v dome, ktorý vlastní
jej frajer, to neberiem ako že ona niečo má. Tam jej nič nepatrí ani nikdy nebude patriť, keďže dom kúpil v hotovosti. A možno si raz bude chcieť dcéra splacať niečo vlastné, nie platiť hypotéku za dom, kde žije matka.

vetthy
autor
9. aug 2023

@alickapusinka neviem, tu ludia nerozumeju, Co citaju?! Kupovat udeme ja a dcera,len za vlastne, len pre seba. Myslene to bolo tak, ze ak napr.dame opravit strechu, bude stat 15 tisic, ale my budeme már len 12, frajer nam pozica. Kvázi, aby sme nemali strach, ze nemame rezervu, nemame sa na koho obratit

zuzanka.zuzu
9. aug 2023

choďte do toho, však aj advokáti z niečoho musia žiť a tu to vyzerá na parádny súdny spor po rozchode mladých 😉

vetthy
autor
9. aug 2023

@draik po tvojom prispevku sa mi uz zacina svitat, ako to bolo myslene. mozno, pisem blbost, ale tak som to pochopila ( cisla vymyslene): predajna cena je 100 000, ale sme dohodnute na 90. Do banky dame ziadost na 80%, takze na 80 000. Zvysnu sumu ( na papieri 20, realne 10) musime dat do ruky predavajucemu, kt.podpise, ze dostal 20, pricom dostane len 10. No, dost velke riziko, neviem, ze usetrit na urokoch10 000ovej pozicky stoji fakt zato

heleninamama
9. aug 2023

@zuzanka.zuzu Ja tu mladú ženu aj ľutujem. Matka očividne doteraz nič nenadobudla a na starobu chce kúpiť dom, na ktorý nemá peniaze. Ani naň nedostane sama hypotéku. Využije teda dcéru a zoberie jej možnosť budovať si v budúcnosti vlastné bývanie a ešte chce využiť aj aktuálneho dcerinho frajera, ktorý im má bezúročné požičiavať na opravy.🤣
Plus, keď berieme do úvahy, že detí a dedičov je viac, že stárnuca žena v starom dome asi nebude vládať sama porobiť mnohé práce, ktoré dom vyžaduje... A nedajbože, keď jedna prestane hypotéku splácať - matka či dcéra, to ešte len bude veselo...

Strana
z2