Splátka hypotéky 1/3 z príjmu
Isli by ste do hypoteky, kde splatka zhltne tretinu prijmu? Uz dlho pozerame 4i byty (mame 3i, hypoteka mala, ten si chceme nechat a prenajimat). Teraz sa objavil projekt, hotovy o cca 1,5r, cize novostavba, super lokalita aj dispozicia, velky balkon, proste idealne. Presne podla predstav. Len ta cena...
Konkretne prijmy spolu cca 3tis, cisto hypoteka by bola okolo tisicky. No len este dorobit kuchynu, plus vacsinu nabytku noveho. Teraz zijeme spokojne, kupime si co chceme bez ohladu na cenu (myslim bezne veci, nie auta :D ), len detom chceme aby mali svoje izby (teraz maju 2 a 4 roky).
Muz sa boji, lebo by sme uz nemali rezervu, na aku je zvyknuty, a zrejme nizsi zivotny standard. Ze pockat. Lenze na co? Ceny pojdu hore aj ked budeme setrit, tak neskor budeme v podstate na tych istych sumach. Potom jedine starsi byt, lenze tam zas sme zatial nenasli plne vyhovujuci.
Nie.
Tie výdavky nie su len hypo, pripočítaj si náklady na prevádzku obidvoch nehnuteľností, ak náhodou sa niečo väčšie pokazí v prenajatom byte, hned to riešiť, kupovať... Musíte si vy zrátať, kolko skutočných výdavkov mate, kolko Vam ostane rezerva a ci je Vas prijem stabilný a nehrozí zníženie.. Taka veľká hypo je veľký zavazok..
a tennprijem z prenajmu uz je tam tiez?
Urcite ano,vzdy mate v zalohe byt c.2,ktory viete otocit,keby sa to nedalo zvladat.
nie, mne by chýbal komfort v takto našponovanom rozpočte. Náš robí hypotéka necelých 5 % z príjmov.
+ rataj s tým, že byt, ktorý chcete prenajímať, môže mať hluché obdobie ,kedy nebudete mať nájomníka a budete platiť 2 hypotéky a platby spojené s bytmi
3 izbovy byt na prenájom je hlúposť... 3 izbovy predajte a kúpte lacnejší 1.5 izbový na prenájom, ten sa oplatí najviac na prenájom..
Nie. Nie len kvôli príjmom. Ale kupovať len pre dve detské izby je hlúposť. Ak tak veľmi potrebujete väčší byť, bez toho aby ste sa dostali na hranu môžete 3i predať.. ale aj tak. Ja by som dontoho nešla. Novostavby byty majú otrasne ceny. Radšej by som si karavan na svoj pozemok dala ako niečo také (zvelicujem samozrejme.. )
Inak tretia mňa príjmu hypo zae3 nie je taká katastrofa.
Majú aj iné výdavky leasing?
Ja by som isla do vacsieho bytu, v tomto prípade radšej predala byt, aby bola nízka hypoteka
Kúpiť vacsi byt, predat tento a keď chcete prenajímať, kúpiť menší. My prenajímame 3 izbový byt a tazko sa prenajíma, lebo keď ho niekto chce, tak vacsie rodiny a ti ti byt rýchlejšie zničia a vybyvaju, pod 4 osoby sme tam nemali. Mali sme rodiny s malými detmi a tie tiež rovnako zničia byt.
áno išla do toho... ale 3-i byt predala a kúpila menší - na nájom
a keď sa pozbierate o pár rokov môžete zas ten menší predať a kúpiť 3-i na nájom...
nie nesla lebo este treba priratat naklady na byvanie energie telka internet odpad dan atd atd
Novostavba o 1,5r moze pokojne znamenat o 2-3r (terminy, urady, kolaudacie..,vzdy sa nieco natiahne) takze za ten cas mozete nieco nasetrit na rezervu, len sa jemne uskromnite, pises ze si mozete dopriat co chcete, tak by to nemal byt az taky problem. V case, ked budete cerpat hypo, bude teda uz urcita rezerva, plus kedze terajsi byt sa bude prenajimat - to predpokladam nie je zaratane v aktualnom prijme co uvadzas, tak ja by som sa nebala. A vzdy, vzdy ked mas druhy byt, keby bolo najhorsie, mozes ho predat. Isla by som do toho.
@kingstonka Aj ja by som tento byt predala a išla do nového väčšieho bytu. Zobrala by som hypotéku len na rozdiel, ktorý by tam bol. 3-izbový byt sa ťažko prenajíma.
Tych 3000 je uz aj z tym prijmom, kt planujete mat za prenajom aktualneho bytu? Za mna je 1/3 celkoveho prijmu vela len za hypoteku, ak by to boli kompletne naklady na byvanie, tak to je ine. Ak mate ale rezervu a vies, ze vyzijete zo zvysku, tak ok. Ty musis najlepsie vediet, ci to zvladnete aj ak by jeden z vas skoncil na dlhodobej PN, aj ak by narastli uroky na hypo cca na tych 6% atd. Pripadne vzdy mozete jeden byt predat ak by sa nieco udialo. Ja by som teraz asi byt nekupovala ak by to nebola uplna nevyhnutnost. Take malicke deti kludne mozu byt este spolu v izbe 🤷🏼♀️
Ja by som sa vykašľala na prenajímanie, predala by som ten 3i a nebude tak vysoká hypo a zároveň budú mať deti svoje izby a vy pekný nový byt. A odpadajú starosti so zháňaním nájomcov, (ne)platením nájomného, plus priebežnými behačkami, lebo "sa" niečo v starom byte pokazilo.
Dakujem za odpovede, na upresnenie: do prijmu som prijem za najom nezaratavala zatial, po zaplateni vsetkeho by to bolo mozno 200€. Ine pozicky nemame.
Su mesiace ked odlozime nad tisic eur, a su take ked sme na nule (napr. servisna prehliadka plus nove pneumatiky, alebo dovolenka).
Predaj 3i a kupa mensieho neviem ci je riesenie, to skor uz predat uplne a vlozit do noveho.
@elli333 dakujem za opisanie skusenosti, presne ze ked sa nieco vyskytne, tak teraz sa nebojime necakanych vydavkov vobec
S predajom vaham len kvoli tomu, ze nehnutelnost je dobra investicia aj do buducnosti.
ja by som to urobila nasledovne. Kúpila nový 4izbovy, ktorý máte vybraný. Zároveň predala 3izbový byt a namiesto neho financie investovala do menšieho, tiež novostavbu, ktorú by som prenajímala. 3izbak prenajať sú len problémy. Buď viac nájomníkov (potom rieš následný nedoplatok medzi nich) alebo rodina s deťmi, čo tiež nie je výhra.
A osobne radšej sa zbaviť starého bytu a následne kúpiť nový, lebo životnosť starých bytov ide dolu vodou a nový je nový. Tam sa ceny držia či budú úroky 5 alebo 10 % na hypotékach. Nehovoriac o tom, že keď budú vysoké úroky, tak skôr predáš menšiu novostavbu ako 3izbovy starý byt.
Ja by som byť predala. Nechcela by som fungovať s takou splatkou.
Ahoj, aj z prenajmu bytu budete mat nejaky prijem. Nie?
Prenajímať 3 izbovy byt je katastrofa... Budú sa vám tam trepať rodiny s malými deťmi, poničia ho, pokreslia steny, nedoplatky za vodu, elektrinu, keďže sa pri malých deťoch stále kúpe, varí, perie...A cudzie sa nešanuje...Na prenájom max 1.5 - 2 izbový byt pre mladý pár bez deti...do 3 izbového vždy pôjdu aj deti, väčšinou malé...z rozdielu ceny by ste vyplatili tu malú hypo aspoň...
Ja pôjdem trochu od veci .miesto kúpy 4izboveho bytu by som radšej kúpila dom a súhlasím že radšej menší byt na prenájom...ale isto by som do toho išla. My sme kúpili byt pred 2,5 rokom - čisto na prenájom....v podstate sa platí sám. Sice teraz v novembri sa nám zmení úroková sadzba, určite sa to oplatí z dlhodobého hľadiska. Možno by som na chvíľu obmedzila drahšie dovolenky a dala niečo navyše do hypo
je tu téma kde babe s 1800e píšu, že majú veľa 😀 tu sú 3 litre plus prenájom a tu je to málo 🙈🙏😂
autorka, v pondelok by som išla podpísať zmluvu.... za 1,5 roka (a ako bolo už napísané, tak kludne aj neskôr) došetríte na kuch.linku a rolldory a iné veci, takže o žiadny štandard neprídete........ v pondelok 😉
30% prijmov dat za hypoteku je na hrane. Prirataj si vsetky dalsie fixne vydaje (energie, leasing, Internet, telefony, benzin a pod) a uvidis kolko vam zostane na zivot.
Skor by som spravila ako radia vyssie ludia. Predat 3i, kupit 1i byt. Este ti nieco zostane a nemusis brat taku velku hypoteku. A z jednoizbaku ti tiez pojde par € 😉
My riesime nieco podobne, hladame vacsi byt, aby mali deti aj my v buducnosti vyssi komfort. My musime nas byt predat, ani ma v tejto situacii nenapadlo rozsirovat pocet nehnutelnosti. Pre mna je hlavnou investiciou to, ze uzijeme s detmi ten komfort co najdlhsie, nechcem stahovanie dlho odkladat, lebo pokial by to malo byt s takmer pubertakmi, takby to bolo fakt na par rokov a to sa neoplati. A ked deti odrastu, tak bud pojdeme do mensieho alebo ostaneme, to uz podla nasich potrieb a financii. A mozno v buducnosti nasetrime na investicny byt, ktory pripadne poskytneme dietatu ako startovny, ak ostane na Slovensku… to uz tak daleko nepozeram, lebo hlavna investicia pre mna je aktualne komfort celej rodiny.
S prenájmom 3 izbového bytu si narobíte zbytočné problémy a je možné že ho nie vždy budete mať na plno prenajatý. Treba rátať s tým, že sa vám tam budú točiť skôr študenti ako nejaký párik (s deťmi). Najlepší na prenájom je určite 1-2 izbový byt.
Premyslite si to poriadne. Držím palce. 🙂

Ahoj ,my to mame velmi podobne ako pises. A z vlastnej skusenosti ti musim povedat, ze nieje to take lahke ako sa zdalo, ze bude. Staci, ze vyskocia este nejake vydavky a uz sa zije z vyplaty do vyplaty a lata,plata. Zijeme tak uz rok a pol, ze mame taku hypo a poviem ti vediet ako to bude tak by som do tak vysokej hypo uz nesla.