icon

Sporenie pre deti

28. apr 2022

Pekný večer.
Mám 2r dieťa, chcem mu založiť sporenie, každý mi hovorí, že najlepšie sú fondy.
Vysvetlite mi to niekto na národnej ukážke.
Nemám veľa nazvyš, plánujem mu dávať rodinné prídavky a plus daňový bonus. Čiže mesačne 30€ a raz ročne okolo 400€
Do 20roka života.
Koľko vložím, koľko získam?
A porovnať s obyčajným šetrením v nejakej poisťovní, či banke.
Viete niekto poradiť?

evica17
29. apr 2022

V poistovni, zivotne sporenie s poistkou, je veeelmi nevyhodne. Vela penazi scucne poistka a poplatky a vynos ti nepokryje inflaciu. Kukni po nete preco nesporit v zivotnom poisteni.
A fondy, zisk velmi zavisi od akcii trhu, tam je to kolisave, ale na dlhodobom sporeni sa oplati. Napr mama ma nejake fondy, mala tam +6% raz, prisiel kovid tak percenta klesli, zas to narastlo na +12%, a prisla vojna na ukrajina, zas kleslo.

matuslakota
Autor odpoveď zmazal
matuslakota
29. apr 2022

Napíšte mi prosím vás súkromnú správu 🙂

zafir01
29. apr 2022

Prvé je suma, ktorú som tam vložila na konci roka 2012.. Potom som na sporenie akoby zabudla. A teraz po 10 rokoch som ho "objavila" a na vypíše vidíš sumu.... 140 som vložila a mam tam. Cez 300 eur. Ľutujem. Ze som na to zabudla a nevkladala. Teraz som ho obnovila a pri dosiahnutí určitej sumy, idem sporenie prehodiť do iného, rovnako rizikového. Avšak viac vynosného sporenia.
Záleží aky si typ sporiteľa. Ja chcem, aby moje úroky boli aspoň o kúsoček vyššie ako inflácia, aby som o peniaze neprichádzala. Coz v banke s bežnými sporeniami a v poisťovni sa deje.
A pre mňa je Dôležita diverzifikácia. Teda nesporim len v jednom druhu sporenia. Ale rozkladám riziko straty. Teda nikdy nevsadzam len na jednu kartu. Síce výnos môže byť nižší vtedy, aké pri strate, až tak potom nezakrvacam.

marcelcezfinancie
29. apr 2022

Odporúčam vyskúšať si Finax dá sa tam aj vypočítať predpokladaná suma nasporenia keď zadáte obdobie a sumu ktorú chcete pravidelne investovať. Zároveň majú celkom jednoduché a ľahko zrozumiteľné vysvetlenie ako samotné investovanie funguje a keď vám to bude málo, majú videá na YouTube kde ľudí vzdelávajú k tejto tematike.

roja01
29. apr 2022

Ja považujem za zbytočne akékoľvek sporenie pre dieťa. Chcete mu zabezpečiť prostriedky na štúdium al na vlastnú nehnuteľnosť? Kupujte pre seba nehnutelbosti (st.pozemok, záhradu, garsónku ci väčší byt..), neskor predajte a dajte mu peniaze al. zdedí. To je najlepšie zabezpečenie. Peniaze kdekoľvek strácajú na hodnote.

marcelcezfinancie
29. apr 2022

@roja01 nie každý má možnosť kúpiť nehnuteľnosť ak ešte sám platí hypotéku napríklad za vlastnú nehnuteľnosť a tiež sú s tým spojené rôzne náklady a údržba ktorá môže byť pre niektorých ľudí zbitocne zaťaženie . Pri investovaní je to jednoduchšie stačí len pravidelne vkladať peniaze a nechať to pracovať v čase. A z ďaleká není treba taký veľký kapitál na začiatku ako pri kúpe nehnuteľnosti.

anna_2
29. apr 2022

v sporeni neporadim, vsade (aj fondy) to nie je nic moc. alebo zober hypo na nejaku garaz, maly pozemok. to tych 30 EUR mesacne bude mozno stacit. Ocakava sa obrovska inflacia. Alebo to proste spotrebujte (casom) na vylety, kruzky, umelecku skolu, jazykovu pripravu, tabory, atd. ked bude mat 17, zaplat mu vodicak. Ako uz niekto pisal v inom vlakne. nasporis mu za 20 rokov 10-15k EUR, to bude tak jeden mesacny plat.

autor
29. apr 2022

@roja01 no keby som mala 100tisic na byt, už dávno ho mám. Platím 500€ len za podnájom, pretože mne nedajú úver a priateľ má exekúciu, ešte z mladí, ktorú síce platí, ale kvôli nej nemôže mať vlastnú nehnuteľnosť.

@zafir01 po koľko dávaš mesačne?

zafir01
29. apr 2022

Teraz som začala znovu po 50. Aale toto je výpis, kedy som tam dala asi len 3 ci 4 krát po 40 eur

anna_2
29. apr 2022

no, tak to cele meni situaciu. Nemate vlastne byvanie a partner v exekucii. Nesetri na dospelost dietata, ries aktualny problem.

onats
Odpoveď bola odstránená