Sporenie verzus bežný účet. Kde je lepšie investovať?
Ahojte, mam sporenie v slovenskej sporiteľni s úrokom 0,8%. Povodne som mala 1%, ale znížili to. Sporenie som si založila pred 9 mesiacmi.
Cieľovú sumu mam na 40 000e.
Je lepsie vsetke peniaze dávať na sporenie, alebo ich mat aj na bežnom účte v nejakom pomere 1:2, alebo inak?
Napr. Ak mam na sporení 15000 a na účte 8000, robili by ste nejaké zmeny, presúvali ich?
Aký je priebeh, ak v budúcnosti dosiahnem cieľovú sumu? Ďakujem
0,8% úrok je bieda. Neuvažovala si nad termínovaným vkladom? V niektorých bankách je 2,5%.
@anonym_autor len z fleku fio ma 3m terminovany vklad 1.9%, sporenie (takmer bez obmedzeni) 1.8, respektive 1.5... a to este moze mat nejaka Privatbanka alebo J&T (pri sumach nad 10.000 eur) este lepsie sadzby
@anonym_autor cieľové sumy na sporeniach v slsp odstránili 11.10. 😉
A keď aj tých 40 000 dosiahneš tak sa nič nestane.
Na bežnom účte by som si takú sumu nikdy nenechala.
@janai1 takže presunúť všetko na sporenie?
Na účte si nechať iba na bežné mesačne výdavky cca 700e
0,8% úrok je bieda. Neuvažovala si nad termínovaným vkladom? V niektorých bankách je 2,5%.
@anonym_4ed0a5 presne na terminovanych su lepsie uroky.
@janai1 takže presunúť všetko na sporenie?
Na účte si nechať iba na bežné mesačne výdavky cca 700e
@anonym_autor si dospela osoba, ze sa musis pytat. kde mas drzat peniaze?
Ak je to vnímaš ako sporenie, tak by to malo byť dlhodobé..a v tom prípade by som šla do ETF fondov.
@anonym_autor len z fleku fio ma 3m terminovany vklad 1.9%, sporenie (takmer bez obmedzeni) 1.8, respektive 1.5... a to este moze mat nejaka Privatbanka alebo J&T (pri sumach nad 10.000 eur) este lepsie sadzby
@anonym_b81ec8 tatrabanka ma aktualne najlepsi rocny tusim 2,5 %.
@anonym_b81ec8 tatrabanka ma aktualne najlepsi rocny tusim 2,5 %.
@anonym_0169e2 dosla mi ponuka na nejaky digitalny terminak, ale myslel som, ze to je len "aby som sa vratil"... nejaka akcia
Teraz pozeram, ze na rok ano (spolu s 2 dalsimi bankami rovnako 2.5)... na 36 mesiacov je to trosku lepsie v privatbanke. Je to o vybere na ako dlho a v akej banke...
https://www.financnykompas.sk/terminovany-vklad
Na beznom ucte mame peniaze iba na bezny chod... to znamen, pride vyplata, nechame si len veci na vydavky a ostatne davame do investici..
@anonym_0169e2 dosla mi ponuka na nejaky digitalny terminak, ale myslel som, ze to je len "aby som sa vratil"... nejaka akcia
Teraz pozeram, ze na rok ano (spolu s 2 dalsimi bankami rovnako 2.5)... na 36 mesiacov je to trosku lepsie v privatbanke. Je to o vybere na ako dlho a v akej banke...
https://www.financnykompas.sk/terminovany-vklad
@anonym_b81ec8 ale tam daj peniaze kde nemusis 3 roky hybat s nimi.
@anonym_b81ec8 ale tam daj peniaze kde nemusis 3 roky hybat s nimi.
@anonym_0169e2 jaj, ja to nechcem... to len na margo tych 2.5 v Tatre... ze zalezi, co autorka chce / preferuje...
Ja vrazam prachy do akcii a etf
@anonym_autor mentálne si rozdeľte peniaze na viaceré kôpky: 1. železná rezerva na ktorú sa nesiaha a je na sporiacom účte (3-6 mesačných výdavkov), 2. kôpka na stredný horizont, napr vymenu auta za 5r ... 3. kôpka 10-15r a viac, napr. na dôchodok. Druhá a tretia kôpka musia pracovať a davat vynos nad inflaciu (dnes cca 4% p.a.)-všetko pod tuto hranicu je čista strata.a garantovana. Peniaze skratka na konzervatívnych produktoch (napr. terminovany vklad) stracaju rychlepšie na hodnote než zarobia (zarobim 1% ale stratim 4% lebo inflacia). Ciže držať peniaze na horizont na 5,10,15 rokov na sporiacom účte je čisty nezmysel a jediny na svete komu sa to oplati je banka. Lebo vaše peniaze otočí a zarobí na nich viac ako vy. Vygooglite si pojmy ako indexové ETF, diverzifikácia, rozumné investovanie. Dnes máme skvelé možnosti, ako nikdy predtým. Prípadne sa obráťte na poradcu, sprostredkovatela

@anonym_autor cieľové sumy na sporeniach v slsp odstránili 11.10. 😉
A keď aj tých 40 000 dosiahneš tak sa nič nestane.
Na bežnom účte by som si takú sumu nikdy nenechala.