Spôsoby šetrenia peňazí
Ahojte, dalsí rok ideme brať úver. Akým sposobom alebo ako šetrite peniaze?
Napríklad, máte týždenný rozpis čo budete variť a nakupujete potraviny výlučne na to + nevyhnutné veci. Nie hluposti ...
Ďakujem za rady a nápady 🙂
je tu xy rovnakych tem, tie veci sa nezmenili. a su tam niektore fakt dobre napady.
Ja to tu bez hanby napisem, ze ja som bola zhrozena sama zo seba, ze kolko penazi mi odchadza na hluposti. Zacala som si kazdu jednu polozku pisat do xls tabulky, kde to mam rozdelene podla skupin,ze strava, drogeria, lieky a pod. Pisem si tam fakt vsetko a fuha, tam som videla veci. Cize ked chces zacat setrit, na cokolvek, alebo si proste nutena okolnostami, pis si, za co minas. Pokial chces brat uver, tak je dobre sa zbavit nakupovania hluposti alebo veci, co nutne nepotrebujes. Mozes mat appku, xls, v zosite stlpce, to je uplne jedno. Ale fakt poctivo vsetko pisat a uvidis, kde vies ubrat.
Kupujem len nevyhnutné, mám sporiaci vedľajší účet a aj pokladničku, ktorá už pomaličky praská vo švíkoch. 😀 Neviem, čo si kúpim, keď ju otvorím 😀
Dostaneme výplaty, poplatime všetko. Ideme na veľký nákup, do špajze, drogéria...odlozim 200e na jeden účet (rezerva) 200e na druhý účet (dovolenky) a zvyšok mame na potraviny co treba každý deň, plus výlety, zážitky. Deťom odkladám daňový bonus raz ročne a rodinné prídavky, plus výživné.
No keby som začínala sporiť, tak by som si mesiac /dva písala všetko čo kupujem. Zistíš tak, že minies dosť peňazí na zbytočnosti. Ja som tak zistila ze dávam extrémne peniaze za oblečenie. Nezdalo sa to, ale keď si v jedeb týždeň kúpim topánky, druhý týždeň kabát, treti týždeň objednám malému veci zo Zary, lebo veď mali zľavy, tak si to ani neuvedomím, ale keď to uvidím v tabuľke a zistím, že som minula 450€ len na oblečenie ktoré sme vlastne nepotrebovali, tak to beriem inak a viem, že tam by som vedela ušetriť.
Alebo restiky, nemusíme mať donášku 4x do týždňa napr... Treba si to spísať podľa toho aký život žiješ, a uvidíš, kde dávaš zbytočne peniaze a kde tie peniaze vieš ušetriť. Odkedy sme prešli na tabuľky tak vieme ušetriť veľmi pekne peniaze aj keď sa v ničom neobmedzujeme. Len neminame na veci ktoré vlastne nepotrebujeme.
Stiahla som si appku, a mám kategórie a píšem si tam koľko miniem a na čo, a potom aj bločky z potravín, a videla som koľko eur ako n somariny potom, ako sladkosti,vody a pod. Keď to zanalyzuje s tak máš lepší prehľad a vieš si sama povedať že na nejakú vec minas zbytočne veľa a pod.
1, odloz si predpokladanu splatku hned po vyplate na sporiaci ucet, nech sa pripravis na ten pocit
2, sleduj si vsetky prijmy a vydaje v exceli... zistis, kde minas privela (ak vobec)...
Podla toho sa zariadis
@hortenziaj aka je to prosim ta appka?
@lenka2232 spendee
My šetríme tak, že nakupujeme potraviny a všetko potrebné v akciách vo viacerých kusoch do zásoby, aby vyšlo do ďalšej akcie. Nepotrebujeme najvyšší balík TV programov, stačí nám ten najnižší. Takisto paušály. Neplatíme horibilné sumy za voľné dáta a neobmedzené volania. Máme tie nižšie skupiny paušálov.
Mne veľmi pomáha týždenný plán na varenie. Neplánujem si to tak, aby som využila aj zásoby a nech sa prestrieda mäso, zelenina, strukoviny aj prílohy. Snažím sa urobiť si zásobu trvanlivých potravín a drogérie, keď je to lacnejšie. Varím väčšinou na 2 dni, s výnimkou jedál, ktoré by sa nemali ohrievať. V sobotu pripravujem jednoduchšie jedlá. Polievky sú tiež dôležité. Zeleninovéšaláty pripravujem z lacnejších potravín, ktoré kupujem v akciách. Robievam domáce nátierky, v lete spracúvaťm produkty zo záhradky na zimu. Robím si mesačný rozpis platieb, niečo odložím na sporenie a zo zvyšku hospodárim. Pečiem doma. Na MK je z minulosti veľa tém, kde je množstvo dobrých nápadov.
@lenka2232 správca peňazí
@kavasmliekom tak to musís mať potom dobrý príjem
@hortenziaj ako sa volá tá apka

snazime sa kupovat len to, co naozaj potrebujeme - co sa tyka potravin. a rovnako sa snazime obmedzit caste chodenie von na veceru/obed/vino atd.. a varievame viacej doma 🙂 ale zase neskreckujeme uplne :D vieme si aj dopriat, aj usetrit 🙂