Stavebné sporenie v Prvej stavebnej sporiteľni. Má to zmysel?
Zdravím, rozmýšľam že založím synovi stavebné sporenie v Prvej stavebnej sporiteľni. Má to ešte zmysel pri týchto smiešnych úrokoch a štátnej prémii čo je stále nižšia? Chcela by som mu odkladať na bývanie, ale neviem či nie je lepšie kúpiť nejake ETF fondy. Máte tam niekto tie staré zmluvy, stále to držíte alebo ste to už vybrali?
Investicne zivotne poistenie nie je sporenie. Najdi si radsej dobreho, ale ozaj dobreho, financneho poradcu. V investovani sa nevyznam. Stavebne sporenie ma svoje vyhody, ale aj nevyhody. My sme pred 20 rokmi (ano viem, bolo to davno) kupili dom len na stavebny uver a splacali 11 rokov. Polovicu sme mali nasetrenu, tak sme nepotrebovali hypoteku. Urcite to nie je take vynosne ako investovanie (aj tam su rizika) ale zase je to pekny start do samostatneho byvania napriklad, alebo kupa nabytku a pod. Rozhodne si nechaj poradit od finančnaka.

nikdy som to nemala, nikdy som nepočula, že by to niekto mal, ale ETF SP500 každý rok rastie o cca 10% v priemere. Ja by som si žiaden bankový investičný produkt nekúpila, ani doň neinvestovala, pokiaľ je zhodnocovanie nižšie ako inflácia. Radšej pravidelne investovať a za rovnaký časový úsek môžeš mať mnohonásobne viac peňazí. Alebo sa poraď s finančákom. Len preboha nekupuj investičné životné poitenie. Ak ti to nejaký finančák ponúkne, utekaj