Terminovaný vklad verzus sporiaci účet
Ahojte, mám v pláne úročiť nemalý obnos peňazí, no keďže je možné, že tie peniaze budú využívané po nejakom čase, tak premýšľam, či ísť do terminovaného vkladu alebo skúsiť mesačné úročenie na sporiacom účte v nejakej banke. Podľa mojich nejakých kalkulácií mi za terminovaný vklad ponúka najlepšie podmienky Privat Banka, a to 2,5% ročne, poprípade Prima Banka s rovnakým úročením. Otázkou je, či ísť do terminovaného vkladu alebo viem dostať lepšie podmienky na nejakých sporiacich účtoch, kde sa to úročí mesačne. Dostal som aj takú radu, aby som si ten obnos peňazí rozdelil na nejaké časti a vložil ich do viacerých bánk, ktoré majú dobré podmienky a nie naraz v jednej. Ďakujem za každý názor.
Sporiace ucty, ktore mas ako sucast bezneho uctu maju v sucastnosti vo vacsine bank urocenie blizke 0.0% (su tam nejake vynimky ale toe byvaju na nizky obnos).
Zamyslela by som sa ako to viem rozdelit, kedy realne ich budem potrebovat a ci teda nedat cast do fondov alebo aspon na dlhsie terminovane vklady, lebo to urocenie je tam take no...
Netusim o akej sume hovorime tak tazko povedat.
ešte pozri Privat banku.
pozri realitne fondy- iad. investika
@jailcrime cez XTB alebo IBKR (renomovani overeni brokeri) si viete kupit cenny papier s tickerom XEON.DE. Je naviazany na eur urokovu sadzu. Ziskate slušne percento, vyššie nez na terminaku, navyse nie ste vôbec viazany časovo. peniaze môzete vybrat kludne o tyzdne. navyse sa po roku držania neplati ani ziadna dat zo zisku. za mna najlepsia moznost ulozenia hotovosti na kratke obdobie. Pozor, ak by ste dosiahli zisk 500e ročne tak uz musite riešit danove priznanie. Kludne si o tom vygooglite, je to to ETF fond obchodovany na burze, v zmysle platneho danoveho zakona su cenne papiere oslobodene od dane zo zisku ak su drzane viac ako rok. Poplatky ziadne 🙂 možno par centov všeho všudy. Chce to ale davku študia a hlavne vediet čo robite.
@jailcrime Inac ako pise @petamich, akurat napriklad vo Fio mas bud do 10k 1.6% (ale mozu znizit kedykolvek. Alebo na "neobmedzenom" 1.15% (mozu znizit kedykolvek)...
Terminaky maju odstupnovane podla dlzky trvania, pre 3mesacny terminak maju 2% (to mas menej ako v tej Privat banke)... ale mozes to rozdelit ked tak (aby si mal k dispozicii aj skor cast penazi... alebo to porozhadzovat ako pisu vyssie na mensie sumy a na rozne ucty / produkty
https://www.fio.sk/bankove-sluzby/sporenie/term...
https://www.fio.sk/bankove-sluzby/sporenie/spor...

@jailcrime rozhodne mozes rozdelit tu sumu a vlozit do viacerych terminakov v rozdielnom case, aby si mohol ked tak vybrat postupne... na terminaku dostanes urcite viac ako na sporiacom...Otazka, kedy budes prachy alebo cast z nich potrebovat... do 100k na 1 rodne cislo na 1 bamku mas ochranu vkladov... takze aj tak rozmyslaj...zalezi teda, aku velku sumu riesis...