Transakčná daň - mesačné daňové priznanie
Dobry den viete nam niekto poradit
Manzel zivnostnik na SR plati socialnu zdravotnu tu na slovensku.
Ale pracuje v ceskej republike!!!
Manzel vystavi na slovensku zivnoat fakturu ktora je vyplatena v ceskych korunach , peniaze z firmi mu chodia na cesku ucet s ktorejo vyberie peniaze a donesie zmeni v zmenarni a da na podnilatelky ucet . A moja otazka : uctovnicka nam vravela ze kto ma zahranicny ucet ma si robit danove priznanie kazdy mesiac ako to funguje ?????
Co je pre manzela vyhodne
@kjmmajka ináč češi mng. nemôžu posielať rovno na slovenský účet koruny?
FIO má ak tomu rozumiem možnosť prijímať platby v CZK
f) prijatie platby v mene CZK na základe príkazu k inkasu z účtu
vedeného v ČR zadarmo
https://www.fio.sk/bankove-sluzby/platobny-styk...
@maranco bolo by to možné?
@zalka mozu poslat lenze tam ide o to ze oni poslu celu vyplatu na podnikatelsky ucet ta sa podla.kurzu banky zmeni pre nas nevyhoda ale to by tak nevadilo ale manzel potrebuje v ceskej republike dajako fungovat potrebuje ceske koruny a zas eura menit na koruny tak to by sme boli v strate preto zistujeme co je najlpesie
A podnikatelksy ucet ma v tatra banke uz dlhe roky .
@kjmmajka hm... no vo fio môže mať aj účet vedený v českých korunách, čiže z podnikateľského si pošle na ten český ... a funguje v čr normálne ..
lebo ak bude brať ten český za transakčný, tak za vyber dan 0,8% a a prevody ak z toho účtu bude platiť napr. nájom v čr. tak 0,4% .
A na konci dna zistíš, že ups síce na kurze si zarobila, na dani prerobila ... a výsledok, je že to mohlo byť jednoduhšie ... ale ja sa tomu nevyznám, v podstate ak by dostával cash za faktúru tak nemusí riešiť danové v čr na českom účte ..
preto som písala, že lepšie je zadať dopyt na danovej správe.
Ešte tlačivo na danové priznanie transakčnej dani nie je, asi preto to dali že prvá dan bude platená až v júli za mesiace apríl až jún.
Ale ten dopyt by som zadala, alebo sa tvárila že beriem cash a peniaze vkladala na slovenský účet.
@kjmmajka no nikto ho nenúti prijímať peniaze na účet, ale potom podla typu podnikania a prác čo vykonáva tak cash môže prijímať cez ekasu .. teda cez pokladnicu ...
https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/d... ak takto príjme tak tiež nerieši ..
Dá sa tam nastaviť aj prijimanie tržby v cudzej mene.
https://www.financnasprava.sk/_img/pfsedit/Doku...
@kjmmajka aký kurz ti dáva tá zmenáreň?
Ak pošle z českého účtu SEPA platbu do Tatrabanky, tak má kurz že aby dostal 100€ musí poslať 2 598,40 CZK
Ak by na zmenu peňazí používal Wise tak pošle 2 550,38 CZK a v TB mu na účet príde 100€.
Po správnosti by to mal riešiť asi takto, založiť si 2 CZK účty, jeden si nazve na podnikanie a druhý súkromný.
Platba faktúry mu príde na CZK účet na podnikanie, z neho si pošle na osobný CZK to čo potrebuje na žitie v Česku.
Z českého účtu na podnikanie platí veci súvisiace s podnikaním, cestovné, možno nájom, náradie, tovar v mene CZK.
CZK na € si zamení cez Wise s lepším kurzom a pošle na € účet podnikateľský aj € účet osobný. Z podnikateľského platí odvody aj veci súvisiace s podnikaním ktoré sú v mene €, napríklad ak má mobil/paušál na IČO.
Na konci mesiaca pozrie koľko boli výdavky z CZK podnikateľského, odpočíta presuny na osobný CZK účet a z toho vypočíta transakčnú daň, prepočíta koľko je to € a tú potom odošle štátu z podnikateľského € účtu.
Ja mám na občasné platby v CZK založený CZK účet vo FIO tam mám aj € účet ale zmenu meny robím cez Wise. Výhoda je, že za účty v banke nič neplatím ani za výbery z bankomatu a zároveň mi fungujú okamžité platby v mene € aj v mene CZK.

@kjmmajka mala by si dať dopyt na danové riaditeľstvo zo svojou otázkou a špecifickou situáciou manžela.