icon

Transakčná daň - platby z osobného účtu

2. apr 2025

Zdravím mam otázku.. som szco, podnikateľský účet mám založený samozrejme, moja otázka znie odvody, dane sa platia z podnikateľskeho účtu.. ale čo mám paušál , uver to mam platiť z osobného.. a teraz ta otázka strhne mi banka dan keď toto zaplatím z osobného alebo to si už musím sam zdaňovať (to co odchádza z osobného)

zic
2. apr 2025

ak mas pausal na firmu, ak mas pozicku na firmu, mas to splacat z firemneho uctu...
Ak to nemas na firmu a ide to z osobneho uctu, tak to "nezdanujes" transakcnou danou. Inac by si mal.

autor
2. apr 2025

@zic nemám pasual na IČO takže keď to ide preč z osobného tak sa neplatí dan ? Ja ze keď to ide z osobného na vlastné potreby ako vyver v hotovosti, platba paušál,platba uveru, atď tak si to musím sam zdanit

patka06
2. apr 2025

Ak nemáš mobil na IČO nemôžeš ho potom dávať do nákladov
Transakčná daň sa osobného účtu netýka

autor
2. apr 2025

@patka06 ďakujem za vysvetlenie uver som si bral som živnostik ale netuším ci to mam na IČO proste splácam ho z osobného účtu, mam to malý spotrebak tak teraz netuším ci to mam platiť z osobného ako doteraz alebo z podnikateľského

pe_mi
2. apr 2025

Jednoducho si to s tým úverom overiš v banke.

tilly
2. apr 2025

Ja sa pridám, lebo som z toho jeleň. Urobila som si tiež ucet v taba, keďže tam mám bežný účet.
Som SZČO. Musia mi klienti faktúry platiť na ten účet. Potom si ja môžem poslať na svoj bežný účet koľko a kedy chcem, alebo ako to funguje? Priznávam, doteraz som neriešila, len som si rýchlo cez apku zriadila účet.

autor
2. apr 2025

Akurát pozerám papiere mam tam len rodné číslo a číslo OP.. IČO v zmluve nemám takže mam to asi na seba ako osoba

pe_mi
2. apr 2025

@tilly ahoj,áno na bežný účet si vieš prevodom preniesť koľko chceš peňazí, aj koľko krát chceš a nič neplatiš

tilly
2. apr 2025

@pe_mi ďakujem

zic
2. apr 2025

davas si ten uver do nakladov alebo nie? Ak nie, tak je to tvoj osobny uver...

autor
2. apr 2025

@zic nie nedávam.. len paušálne výdavky a plus odvody

autor
2. apr 2025

@zic ďakujem ja som si myslel ze všetko co bude odchádzať z osobného musím sam zdaniť a ze len z podnikateľskeho účtu odvedie banka za nás

pe_mi
2. apr 2025

@tilly dnes manželovi odišla historicky prvá splátka transakčnej dane , za úhradu FA v sume 16,60 € /0,07 € 😵‍💫

autor
2. apr 2025

@pe_mi dan 0,4 % je za odchádzajú platby a 0,8 vyber hotovosti z podnikateľskeho účtu?

pe_mi
2. apr 2025

👊ano

alenamihal
2. apr 2025

No ja som bola vcera tankovat za 70eur a kua uz stiahlo 2eur ...prehodila som prachy z biznis na osobny a bum 0,24centov...no nech ich poranta v tom parlamente brrrr hovada /sorry za slovo/ ale uz isto nemam zaludok na nich..

caramellka
2. apr 2025

@alenamihal A ten podnikateľský a osobný máš v rovnakej banke? Čo sa týka platby kartou z podnikateľského, vraj by to malo byť spoplatnené sumou 2 € ročne. Takže zrejme to stiahnu pri prvej platbe kartou. A ďalšie v priebehu roka by mali byť bezplatne. Aspoň tak som to pochopila ja...

patka06
2. apr 2025

0,4 % zo 70 Eur 0,28 E - 2 E budú zrejme ten poplatok ako píše caramelka

pe_mi
2. apr 2025

@alenamihal keď robím prevody, tak nestahuje nič z podnikateľského - na bežný
Máš v rovnakej banke oba účty?

pe_mi
2. apr 2025

@caramellka my sme takto museli vytvoriť na manžela bežný účet.
Lebo roky má podnikateľský účet v slsp, ja bežný účet v slsp.vsetky platby išli roky z účtu na moje meno
Teraz si ale musel manžel vytvoriť na seba bežný účet, lebo by platil transakčnu, keby to prevádzal na bežný účet na moje meno..na hlavu

alenamihal
2. apr 2025

@caramellka hej osobny aj biznis jedna banka..joj tak to si ma potesila teraz..a prevody z biznis na osobny ucet bude tiez stahovat ???

alenamihal
2. apr 2025

@pe_mi ok super ..vdiky

tinkavvv
3. apr 2025

@pe_mi transakcna dan byva zauctovana nasledujuci den, takze ak si robila platbu z podnikatelskeho uctu, na druhy den k tomu najdes transakcnu dan