icon

Ako funguje nová transakčná daň pre živnostníkov?

3. okt 2024

Prosím rozumiete tejto novej transakčnej dani? Muža mám živnostníka. Robí z domu, práca homeoffice výlučne za Pc. Materiál ani nič takéto nenakupuje. Jediné čo by sa za výdavky dalo považovať je tak internet- aj keď ten je aj pre nás všetkých doma, len sme museli dať drahší, kvôli jeho objemu dát. Plus si kúpil tento rok nový PC.
Vystaví firme faktúru a peniaze mu chodia výlučne na jeho osobný účet. Tieto peniaze prevedieme na náš sporiaci účet. Z toho sa potom platí všetko do domácnosti, už nič na podnikanie.
Vraj majú všetci, ktorí si uplatňujú paušálne či preukázateľné výdavky povinnosť si zriadiť transakčný účet, na ktorom budú tieto platby prebiehať. Ale aké? Podniká druhý rok. Prvý ani nemal povinnosť podávať daňové priznanie, ale podal.
Paušálne výdavky vraj ani nemusia vzniknúť v takej výške v akej sú. Musia ale vzniknúť aspoň nejaké?
Odvody sa rátajú do týchto transakcií? Aj tie sa budú musieť robiť z transakčného účtu?
Tzn aspoň ten internet musíme platiť z nového transakčného účtu? Keby nedáme nič, tak mu nevznikne možnosť si uplatniť paušálne výdavky?
Som z toho totálne mimo. Prosím poraďte, ak máte niekto lepšie info.

simca06022011
3. okt 2024

Ono s tými účtami si nie som istá ci staci rovnake meno...
@llaurita tak ale raz to vybrať budete musieť nejak 😁

deedol
3. okt 2024

@llaurita
@simca06022011
@zalka
a platby z podnikatelskeho kartou su oslobodene? cize mozem ist na nakup do potravin, zaplatit podnikatelskou kartou a trans dan neplatim?
to je ale divne, lebo napr. ked si "dobijam" revolut, tiez je to ako platba kartou (platim to cez apple pay), tak ako to budu kontrolovat?

simca06022011
3. okt 2024

Inak zaujímavé... ja sa rok pohrávam s myšlienkou ze platby kartou zrusime 😂 lebo poplatky alebo spoplatnime v obchode a hneď vymyslia niečo iné vo vláde 🙄

zalka
3. okt 2024

@simca06022011 ako to je v poriadku, ja mám fio, ja si vložím zadarmo. Ale zamestnanci môžu mať banky kde za vklad zaplatia poplatky napr. slsp 5e. Ak nevedia používať vkladomat zadarmo. A v podstate nič neušetria teda áno ty ušetríš. Naozaj sa na to treba pozrieť zo širšia.

@llaurita tiež som nad tým premýšlala, že platiť kartou z podnikateľského účtu bežné nákupy, ved aj tak za kartu zaplatíš 2e. Len aby potom nezmenili a nezrátali platby kartou a nehodili ešte dáky poplatok na to.

zalka
3. okt 2024

@simca06022011 no tak tie terminály chceli dať ako povinnosť, našťastie to zrušili. Neviem si predstaviť riešiť terminál na platby kartou, ked vlastne podnikanie funguje tri mesiace v roku.

simca06022011
3. okt 2024

@deedol áno platby kartou sú oslobodené (za kartu sa plati 2eur/rok)... A neviem... podľa mňa k tomuto ešte vyjde kooopec "instrukcii" ved je to čerstvé... čiže revolut banka ide "kartou" ??? 😆 to je celkom dobra možnosť tiež ak niečo nevymyslel.

maranco
3. okt 2024

@deedol za podnikateľskú kartu bude ročná daň 2€

@simca06022011 len môže nastať takýto paradox, ak máš podnikateľský účet a banka ti vydá "podnikateľskú/firemnú" kartu tak pri platbe takouto kartou si Visa a MasterCard účtujú vyššie poplatky obchodníkovi ako pri platbe bežnou kartou.

A keďže táto oblasť nie je regulovaná že cena nesmie byť drahšia ako platba v hotovosti tak si obchodník v budúcnosti môže tento poplatok zaúčtovať navyše, ak mu začne viacero ľudí takto platiť.

Toto už funguje v Alze ak platíš firemnou kartou nákup sa zvyšuje o poplatok za platbu kartou vo výške 2% z ceny nákupu.
https://www.techbyte.sk/2021/09/alza-poplatok-z...

simca06022011
3. okt 2024

@zalka banky majú vkladomaty. Vklad som tam spoplatnený nevidela.

jozef11111111
3. okt 2024

@llaurita dobrý nápad , mna to nenapadlo 🙂) niekto to raz vie..

zalka
3. okt 2024

@simca06022011 áno to je pravda, majú vkladomaty.. ale nie všetky banky.

zalka
3. okt 2024

@deedol s tým revolutom a dobíjaním cez karty no zaujímavé, ak by to nebolo odsledované, tak cez kartu dobije človek revolut a z neho si pošle na súkromný účet. No zaujímavá myšlienka.

llaurita
3. okt 2024

@simca06022011 tak jasne ale zaplatime iba raz ten strop 40 Eur. Cize si poslem cely rocny prijem a zaplatim 40 eur, namiesto 140... no az taky velky rozdiel to nie je... ale tak nedarujem im ani euro navyse 🙂

deedol
3. okt 2024

@zalka no ved toto. viem, ze revolut spominali, ze tiez im daju tu povinnost, ale toto "dobijanie" nejako neriesili. no uvidime, budeme to musiet sledovat. akoze nie je to vela, ale nemam rada taketo tahanie penazi "tu euro, tam dve eura" a sa to nazbiera.

simca06022011
3. okt 2024

@maranco funguje to na viacerých miestach. Lebo sú to proste náklady. Napr kuriérske spoločnosti nám platby kartou účtujú... čiže keď platíte kuriérovi kartou tak mi pekne príde vyúčtovanie a poplatok myslím 1,2 eur za jednu platbu ( ?? neviem presne )...
A k tým poplatkom. Môžu účtovať viac ale otázne je prečo?? Ved sa to nezdanuje. Tak si to vymyslia extra aby zarobili alebo co? Banka a visa/mc/... neplatia za ľudí tieto dane. Všetko má viac strán ale myslím ze ľudia ak ich budú týmto zaťažovať naozaj prejdú na cash. A nemyslím občanov. Skor podnikateľov a potom postupne aa to posunie aj k ludom. Stačí ze do zahraničia asi neodnesiem v kufri peniaze, čiže keď zdania dodávku tovaru napr 50t každý mesiac +
Tomu ďalšie pohyby na uctoch, tak ďakujem pekne. Ale dodávatelia po slovensku bežne rozvazaju tovar a platby v hotovosti ešte pred pár rokmi frcali. Tak sa to.kludne môže vrátiť...

autor
3. okt 2024

Viete mi ešte prosím poradiť, či je možné, aby som aj ja mala prístup ku mužovmu podnikateľskému účtu. Nie že by bol neschopný platiť odvody, len to máme zaužívané, že to riešim ja z môjho osobného a aj peniaze z jeho prevádzam ja na sporiaci. Bolo by jednoduchšie mať proste prístup a nie sa vždy musieť prihlasovať do jeho MB. Nechcem dávať dalšiu povinnosť na neho, má toho dosť, toto riešim ja.
Len neviem či je to možné, keďže je podnikateľský.

maranco
3. okt 2024

@deedol môžeme čakať že sa inšpirujú maďarskom, tam platia túto daň aj nepodnikatelia, takže kto si vyberá výplatu z bankomatu dvojnásobnú daň

Neviem ako je to vo Venezuele tam tiež funguje transakčná daň a my budeme tretia krajina na svete s takouto daňou, fakt učíme sa od vyspelých ekonomík Venezuela a Maďarsko.

@simca06022011 * A k tým poplatkom. Môžu účtovať viac ale otázne je prečo?? Ved sa to nezdanuje. *
Neviem ako to myslíš, napríklad ak mi zaplatíš v hotovosti 100€ mám ich celé, ak mi zaplatíš kartou dostanem už len 98.50€ ak mi zaplatíš firemnou kartou dostanem 97.50€, tak prečo by som sa nechal "okrádať" a ten poplatok karou ti nezaúčtoval.

maranco
3. okt 2024

Môžeš mať disponentov aj pri podnikateľskom účte, tak poznám organizáciu kde majú účet vo FIO, riaditeľ je štatutár on je hlavný má všetky práva na účet, ekonómka je disponent, môže zadávať platby aj "podpisovať" prevody a zamestnanec má prístup na účet ale len s právami pozerať sa, ak platia zákazníci okamžitou platbou, tak si vie hneď skontrolovať či prišla platba.

Každý má svoje vlastné heslo do FIO IB kde si vie aktivovať aplikáciu v mobile. Tiež môžu mať platobné karty na svoje meno ak by potrebovali.

Disponentov ak je to živnostník si vie pridať/odobrať meniť im práva hocikedy cez IB, ak je to organizácia tak pridávať disponenta musí osobne na pobočke, odobrať ho môže cez IB.

maranco
3. okt 2024

Na odvody a pravidelné platby si nastav trvalé príkazy a platba odíde aj keď budete ležať na pláži, alebo v nemocnici, nestane sa že zabudnete poslať.

llaurita
3. okt 2024

@simca06022011 rozmyslam nad tymi vyplatami v hotovosti. Zdanuje sa ale aj vyber v bankomate a to dokonca az 0,8%. Ked vyberiem priamo na pobocke, tak sa to nezdanuje? Nam vlastne odberatelia vobec neplatia v hotovosti...Ale u nas ide na vyplaty cca 300 tis., to si vobec neviem predstavit, ze by to islo v hotovosti...

maranco
3. okt 2024

@llaurita zdaňuje sa aj výber hotovosti na pobočke, to sa oplatí tým čo majú prevádzku kde im ľudia platia aj v hotovosti, tak si môžu odkladať hotovosť na výplaty

zalka
3. okt 2024

@llaurita za mna zdanuje sa aj výber na pobočke aj výber v bankomate, no vybrať 300000e cez bankomat no wau .. ináč nepomýliť sa pri sáčkovaní by bolo umenie ... kopa roboty...

llaurita
3. okt 2024

@zalka to by teda bolo, tak jedine na maslu 🙂

zalka
3. okt 2024

@llaurita no tomu ver, sáčkovala som ... a oveľa menej penazí pre menej ludí, bolo to šialené. A hlavne ak si vymyslel zamestnávateľ, že nejde do banky ale vybere z bankomatu, a centovky z neho nevytiahne, potom behal po obchodoch a menil a i tak mi doniesol blbé mince .. no fakt šílené. A to nehovorím, o tom že možnosť prepadnutia ak ideš z banky z takými prostriedkami ( mama za komančov sáčkovali, a veru pár prepadnutí bolo, potom chodili aj chlapi s nimi, ako ich strážcovia )

autor
3. okt 2024

@maranco áno, viem že sa to dá, len ja mám proste lepší pocit, keď to odošlem sama a všetko pekne skontrolujem. Iracionalne, viem, ale proste mi to tak zatiaľ vyhovuje😄

llaurita
3. okt 2024

@zalka no veru sackovalo sa dakedy, ale ja take casy nastastie nepamatam... ale kolegyne pred dochodkom spominali... 🙂 no dufam, ze sa take casy nikdy nevratia, aj ked v tomto state sa deju take absurdnosti, ze ktovie co nas este caka v buducnosti

llaurita
3. okt 2024

od tohto zlozvyku by som radila si odvyknut, lebo presne je to iracionalne a uplne zbytocne...

llaurita
3. okt 2024

odomkla som Vam clanok a podla tohto to vyzera, ze by to fakt mohlo obist zivnostnikov s pausalnymi vydavkami... moj muz ale povedal, ze on si urcite ziadny podnikatelsky ucet otvarat nebude, tak neviem, ci chce rusit zivnost, alebo co s tym teda spravime...

zalka
3. okt 2024

@llaurita no môj názor neobíde paušalistov.
To je to čo som písala vyššie,
prídu peniaze na účet, nespoplatnuje sa
zaplatia sa odvody do SP nespoplatnuje sa
zaplatia sa odvody do ZP nespoplatnuje sa
zvyšné platby szčo neeviduje, nemusí, ale ak si chce poslať na súkromný účet ten zvyšok penazí tak z toho zaplatí dan.

llaurita
3. okt 2024

@zalka ja si ale myslim ze prevod na sukromny ucet nie je suvisiaci s podnikanim. To je ine ako ked zamestnavatel posiela vyplatu, lebo pre zamestnavatela ja mzda jasny danovo uznatelny naklad a to predsa suvisi s podnikanim. Ale zivnostnik si ziadnu vyplatu neposiela, to je len sukromna spotreba a to nesuvisi s podnikanim. Ale nehadam sa, len mne to skor dava logiku takto...