icon

Transakčný účet a daň

20. mar 2025

Čaute, ako to je s tým transakčnym účtom, daňou od aprila? Je potrebné ho niekde v banke, alebo na daňovom ohlasovať?
Som szco štvrty rok. Mam osobný účet v slovenskej a pred 2 rokmi som si založila tiež v slovenskej sporiteľni podnikateľský účet. Mam teraz nejaké povinnosti sko szco?

lauruska_sumienka
20. mar 2025

pokial mas podnikatelsky ucet, tak musis vsetky platby suvisiace s podnikanim riesit len cez ten podnikatelsky ucet, a ten bude automaticky podliehat transakcnym daniam. pokial mas podnikatelsky ucet nahlaseny na danovom urade-co by si mala mat zo zakona, tak netreba nikde nic ohlasovat

lelelienka
20. mar 2025

@lauruska_sumienka ucet sa nahlasuje na danovy urad len v pripade, ze je platca dph, inak nemusi nic

sisska96
20. mar 2025

Nie nemáš nič robiť

iva120793
22. mar 2025

Ohlasuješ to banke nakoľko ona vypočítava daň z transakcie. Na FS to netreba hlásiť.

autor
22. mar 2025

@iva120793 čiže mam ísť do banky ohlásiť, že podnikateľský účet bude transakčny?

iva120793
27. mar 2025

Ak je už ako podnikateľský, banka to vraj už berie ako transakčný. Osobne som to riešila v mBank konkrétne. Takúto informáciu som tam dostala. Nikde som to už nehlásila.