Tvorba rezervy - výpočet
Ahojte .. nájde sa tu účtovníčka, ktorá by mi vedela poradiť?
V akej výške vytvorím rezervu ak odhad náhrady škody je:
5000 Eur s pravdepodobnosťou 10%
1890 Eur s pravdepodobnosťou 60% a
3420 Eur s pravdepodobnosťou 30% ?
Ja by som vytvorila celkovo 2660 Eur ,keďže:
10% z 5000 = 500
60% z 1890 = 1134
30% z 3420 = 1026
Spolu = 2660
Ale v riešení sa uvádza iba 1890, teda len pre prípad s najväčšou pravdepodobnosťou ?
Ktorý postup je správny prosím vás?
Ďakujem vopred
Andrea
Nooo..takto...v prvom rade, toto je zjavne priklad vytrhnuty z kontextu. Pretoze rezervy sa vytvaraju do nakladov, to znamena, ze viem aky budem mat buduci naklad, tak taku rezervu vytvorim...z tohto prikladu mi nie je celkom jasne, na co konkretne sa ide rezerva tvorit (na opravu? na zauctovanie skody?) ale ak by sme to zobrali z pohladu, ze idem vytvorit rezervu na skodu, kde cakam, ze mi poistovna vyplati nahradu, tak spravna odpoved je 1890e, pretoze tam je najvyssia pravdepodobnost, ze to bude aj zauctovane (teda inkasom poistneho plnenia sa zauctuje rozpustenie rezervy do vynosov)..nevidim dovod, preco by sa tie sumy mali scitat...
sčítanie súm je absolútny nezmysel, lebo riziko čo niečo nastane sa počíta s pravdepodobnosťou . Ak ej pravdepodobnosť nižšia ako 50 % , tak sa to berie že viac nenastane ako nastane a u 60 % je pravdepodobnosť že viac nastane ako nenastane . ˇučtovala by som iba o sume 1890. To čo ty chceš urobiť je skôr postup pre tvorbu opravných položiek .