Týka sa nová daň 23% aj dane zo mzdy?
aka nova dan ???? ved to je DPH
@mamina7070 preto sa pytala, kedze skratka znamena dan pridanej hodnoty, zmiatlo ju to
@mamina7070 aj DPH je dan...
Aj zo mzdy sa platia odvody a dan.
Sice inak, ale dan. No tak ju to zmiatlo. No booooze... Lebo ty si dokonalost sama vzdy a vsade. Tebe sa este nikdy nepritrafilo, ze ta nieco prekvapilo, zarazilo, ci zneistilo?
@elanor ja viem ale rozhodne to nie je NOVA dan
ja nie som dokonala ani omylom ale takto sa zavadza a zacinaju konspiracie
@mamina7070 je nova, nie v zmysle uplne novy typ dane, ale nova vyska dane. Ono staci trosku aj medzi riadkami citat, nie len doslovne pismenka "prekladat"
Menila sa vyska DPH (dan z pridanej hodnoty) zavedena od roku 1954. (pre niektore tovary a sluby sa zvysila o 3% a pre niektore sa vyrazne znizila)
Tato dan sa tyka tovarov a sluzieb a netyka sa prace.
Nabuduce autorka nez zalozis otazku skus porozmyslat a pouzit google
@mamina7070 Neviem, či naozaj vieš všetko, ale na práve na to sú tieto fóra, aby sa ľudia, ktorí niečo nevedia, opýtali. Zadávateľka sa slušne opýtala, kto vedel, odpovedal. Netreba hneď každého ponižovať a urážať.
Nabudúce, než napíšeš odpoveď, skús byť trochu empatickejšia a milšia.
Ludia, pokusme sa byt k sebe vludnejsi. To by bolo take novorocne predsavzatie, ktore velmi neboli.
vyplata ti nebude zdanená novým vyššim %
ALE
zaplatíš ju v každej veci, chlebe, potravina, cigarete, benzine, proste čokolvek kupiš máš v cene zahrnutu dph - teraz je to 23% , čiže zaplatíš viac tomuto štátu
Nová daň aj zo mzdy bude transakčná daň, keď ti zamestnávateľ pošle výplatu na účet tak zaplatí navyše transakčnú daň.
Ak ti ju dá v hotovosti na ruku z hotovostnej pokladne, nezaplatí transakčnú daň.
@sara07 Nehovoris celkom pravdu par potravin a veci bude mat znizenu.
znížená sadzba 10 % zo základu dane sa uplatňuje na vybrané druhy potravín, lieky a zdravotnícke potreby, knihy, noviny a časopisy, ubytovacie služby, reštauračné a stravovacie služby, plnenia súvisiace so športom.
Ale asi to veľmi nepocitime.
@hellwant to zníženie je len pro forma aby mohli písať aha toto sme znižili
zdravotnicke potreby sice dali nižšiu sadzbu ale dost ich bud zmenšili balenie alebo prispevok
lieky tam si aj tak stale viac doplacame, to vidim na jednom dlhodobom
reštauračne a stravovacie len preto lebo su dost na hrane a dorazili by ich uplne
nie nepocitme to vôbec ,nepostrehla som pri kupeloch napr vyrazne zlavy ani baličky kde by sa to odzrkadlovalo, schválne to sledujem dlhšie , nie ani tento rok nemám šancu ist v lete do kupelov cez sezonu ako samoplatca kedže dávno nepatrim na preplatenie liečby kategorie
@hellwant áno, zmiatlo to ďakujem
@mamina7070 nikoho nezavádzam, slušne som sa opýtala... 🤦🏻♀️
veľa ľudí nerozlišuje medzi daňami, ale teda DPH je iná ako daň z príjmu (kde patrí aj tá zo mzdy - tá sa nemení ostáva 19 percent)
Tak ja som si všimla, mlieko stojí o 5 centov menej, hneď mi viac chutí 😄 teda ak to nebol marketing obchodu 🤷♀️
Nejadná sa o novú daň. Ide o zvýšenú sadzbu už existujúcej dane - dane z pridanej hodnoty (DPH). DPH je nepriamou daňou a zaťažuje spotrebu, to znamená, bude sa uplatňovať na spotrebné tovary s služby. Základná sadzba dane je od 1.1.2025 - 23 %, znížené sú dve - 19% a 5%.
@maranco Transakčnú mzdu zo mzdy platiť zamestnanec nebude. Daňovníkmi sú podnikatelia (zamestnávatelia), ktorí zaplatia za debetnú transakciu 0,4 % zo sumy prevodu, maximálne 40 EUR za transakciu. Ak by vyberali zo svojho transakčného účtu hotovosť, tak hotovostný výber je zdanený sadzbou vo výške 0,8 % zo sumy výberu (bez stropu). Takže ak majú dostatok hotovosti v pokladni, výjde ich to lacnejšie. Ak však budú vyberať hotovosť z banky a vkladať ju do pokladne, výjde ich to drahšie.
@feketka17n píšem tam, že zamestnávateľ zaplatí
môže nastať situácia, chceš výplatu na účet alebo v hotovosti na ruku?
ak na účet tak ti znížim odmenu o transakčnú daň ak v hotovosti potom si ju choď vložiť na svoj účet
a zamestnávateľ zmení výplatný termín na 30. v mesiaci a priebežne počas celého mesiaca bude vyplácať zamestnancov z hotovostnej pokladne, ako mu bude prichádzať tržba
@maranco isteže, je to možné😉 .Určite sa budú snažiť optimalizovať a hľadať spôsoby ako znížiť náklady.
@feketka17n ale ak budú mať zamestnanci účet, v banke istej banke ako zamestnávateľ tak by sa nemala platiť transakčná daň. Aspoň tak to vraveli na samom začiatku.
@lenka13021 nie, to má byť len prevod medzi vlastnými účtami podnikateľa v rovnakej banke

Nie, to je nieco ine.