icon

Účet pre dieťa, z ktorého rodičia nemôžu vyberať peniaze

iwanka222
19. apr 2022

Ahojte baby. Existuje prosim nejaky ucet pre dieta z ktoreho nebudem moct vyberat peniaze ani ja ani otec maleho? Chcem aby tie peniaze dostal syncek az po dovrseni 18 rokov. Dakujem 😊

e1i
19. apr 2022

@iwanka222 my sme malej dali do primabanky. Bankomatovu kartu k tomu dostane tusim az v 8 r a ani prevody nejdu robit, jedine na ucet v prime. Cize iba tam vkladam/posielame.
Dispozicne pravo mam len ja teda priamy vklad mozem len ja robit.

iwanka222
autor
19. apr 2022

@e1i Dakujem len ja rozmyslam aj nad tym ze ked by sa mne nieco stalo tak aby nemohol maleho otec vybrat tie peniaze.

luliu
19. apr 2022

@iwanka222 nie, to nie je mozne

e1i
19. apr 2022

@iwanka222 ak nema dispozicne pravo, nemôže. Ked to pojdes zakladat tak teba dajú automaticky ale iny iba s tvojim súhlasom

Mozno ti v banke poradia, ze nejak to tam vedia dat ze nemanipulovat do 18 napr. Neviem treba sa spýtať

iwanka222
autor
19. apr 2022

@e1i A v pripade ze by sa mne nieco stalo?

e1i
19. apr 2022

@iwanka222 treba sa v banke informovať. Mala ma k tomu aj sporenie s 5% urokom (bud 10 alebo 20 e mesacne sa dalo) na 5r.suma mala ale aspon nieco. Plus jej tam posielame ked dostane na sviatok a pod

iwanka222
autor
19. apr 2022

@e1i Dakujem urcite sa pojdem spytat

elanor
19. apr 2022

@iwanka222 keby sa ti nieco stalo, tak otec ako zakonny zastupca moze narabat s majetkom dietata (v jeho prospech)

luliu
19. apr 2022

@e1i ak jej sa niečo stane, dispozične právo je irelevantné, otec bude zákonný zástupca a k účtu sa dostane

e1i
19. apr 2022

@luliu to sa pytala az v dalsej otazke pod mojou odpoveďou tak som napisala nech sa informuje v banke ako to je. Presne jej povedia

melanta
20. apr 2022

Otec je zákonný zástupca, kedykoľvek môže prísť do banky a sám sa doplní ako disponent na účet dieťaťa. V každej banke, je to tak za zákona. Tebe sa ani nemusí nič stať, on toto môže urobiť kedykoľvek. Takže nedá sa tomu vyhnúť.

hellwant
20. apr 2022

Musi mať 1 z rodičov povolenie narabat s nim, ak zomrie, je jedno, ze druhy nemal pravo, je jeho rodic, prejde to na neho. Ak by sa to dalo aj pravnicky obísť- druhy z rodicov by bol napr. alkoholik, či bral drogy-musi tam byť iny- stary rodic- uvedený. Autorka musis pochopit, ze malolety nie je podľa zakona pravne schopný sa obhajovať, ci robiť pravne ukony nielen z hľadiska zakonov, ale aj veku, veď dieťa nechape plno vecí.
Da sa urobit ale tak - viem konkrétne vo Finaxe - ze po dovŕšení 18 uz je účet jeho, a rodičia uz stracaju pravo manipulovať s peniazmi bez jeho povolenia.
Je to ale dvojsecna zbraň, ty mu navkladaš napr 15 000 a dieťa zíde na zlé chodnícky a ty stratis moznosť tie peniaze lepšie využiť.

huxy
20. apr 2022

@e1i konkretne v prima banke (a aj vo vub a predpokladam ze vo vsetkych bankach je to tak), obidvaja zakonni zastupcovia-rodicia maju pravo nakladat s peniazmi dietata. I ked dispozicne oravo ma napr.1, ten druhy moze kedykolvek prist do banky s rodnym listom dietata, a toto dispozicne pravo zmenit. Skusenost z praxe, z prima banky ako zamestnankyna a info z vub-ky, lebo som podobne riesila.

makova333
20. apr 2022

Ked zalozis ucet obaja rodicia maju dispozicne pravo zo zakona. Staci na to rodny list. Vo vsetkych bankach na SK.

tanja111
20. apr 2022

Skús sa pýtať v slovenskej..nám pani povedala že je možné vybrať mesačne 100e ale väčšiu sumu nevyberieme až dcérka po dovŕšení 18r.aj keď som zákonný zástupca...preto sme išli do primi..nám zas štýl slovenskej nevyhovoval ale zas nevyberáme jej z aktuálneho účtu nič.

kornelies
20. apr 2022

@iwanka222 Presne ako tu pisu. Zistovane od pravnikov jednej bankovej institucie. Otec ako zakonny zastup moze s rodnym listom mat pristup k uctu a nic s tym neurobis. V pripade tvojej smrti bude ucet az do veku 18 rokov spravovat otec dietata a aj vsetok zdedeny majetok po tebe.
Manzelsky par sa rozviedol,pani si nasla frajera pocas manzelstva. Ex manzel, zamozny pan podnikatel zomrel a jeho ex sa prestahovala do domu aj s novym priatelom. Uzivaju synov majetok a starych rodicov ide rozdrapit od jedu, pretoze dom darovali synovi. Babicka zije na kraji biedy a cudzi ludia sa usmievaju.

mamkalentedkova
20. apr 2022

To jediné na nejaké sporenie ,termínovaný nejaký ,aby dostal v 18 tke.Bezny účet asi nie .Ak sa rodič preukáže rodným listom dieťaťa ,nám v banke povedali,že automaticky má právo byť disponentom na účte .Tiež sme chceli partnerovým dievčatám založiť na prijímanie účty ,tak aby im odtiaľ mama peniaze nevyberal,nakoľko sa s otcovou rodinou vôbec nestretáva ,tak aby mohli peniažky odkladať dievčatám tak,aby ich matka nevzala ..

mamkalentedkova
20. apr 2022

A teda ..jedine založiť účet na meno matky a ukladať tam peniaze synovi..vtedy sa otec k peniazom nedostane ...

fiafia
20. apr 2022

@iwanka222 také neexistuje. Ako zákonný zástupca dieťaťa má právo nakladať s jeho €