icon

Úrad práce - platenie odvodov

terezka4500
9. feb 2023

Ahojte,

zo zdravotných dôvodov som musela prerušiť štúdium na VŠ. Zároveň však mám Dohodu o pracovnej činnosti v jednej práci, o ktorú by som veľmi nerada prišla.
Preto sa pýtam, či mi viete poradiť, koľko sa platia odvody, ak by som sa na úrad práce neprihlásila.

Ďakujem

bashawelle
9. feb 2023

@terezka4500 pokiaľ za teba platí odvody zamestnávateľ z dohody, nemusíš ísť na úrad prace. Ale môžeš- sú tam nejaké obmedzenia, koľko hodín môžeš odpracovať a pod. Čiže o prácu prísť nemusíš a prihlásenie na upsvar podla toho, čo to vyhovuje viac.

terezka4500
autor
9. feb 2023

@bashawelle je tam obmedzenie, že zamestnanec môže odrobiť maximálne 40 kalendárnych dní, čo je vlastne len niečo cez mesiac. Takže z tohto titulu nevidím úspešne, ak by som sa na úrad práce prihlásila. Zároveň viem, že zamestnávateľ za mňa odvody platí, no pravdepodobne len za tie dni, ktoré reálne odrobím. Preto ma zaujíma, aká by asi bola výška odvodov za , kedy neodrobím reálne u zamestnávateľa nič (budem asi mesiac PN) a následne nasledujúce mesiace odrobím vždy 2 dni v týždni, teda odvody za 3 dni.

bashawelle
9. feb 2023

@terezka4500 ak nepracujes každý deň, tak tých 40 dní sa ti tak skoro nenazbiera. Ale overila by som u zamestnávateľa, ako platí odvody. Napr mne platil za celý mesiac aj na dohodu, aj keď z nízkeho základu. Čiže najprv skus zamestnávateľa, a potom sa budeš vedieť zariadiť. Alebo zajtra zavolaj/napíš na upsvar a dajú info. Aspoň mne vždy poradili aj po telefóne ochotne 🙂

terezka4500
autor
9. feb 2023

@bashawelle ďakujem krásne.

opica_skorica
9. feb 2023

@terezka4500 samoplatitelia majú zo zákona povinnosť platiť minimálne mesačné poistné v roku 2023
v sume 84,77 eura.
Keď robíš 2 dni v tyzdni a cca 8 dní je to za mesiac, tak si doplatíš zvyšné dni (cca 23 dní), asi tak 62,90 eura…