Úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania - podmienky
Dobrý deň,
Nikde som tu na fóre nenašiel odpoveď na moje otázky a som v tomto úplný laik..
1. Ako je to s podmienkami pri úveroch zo šfrb. S manželkou by sme chceli brať hypo na dom.
Len za posledné mesiace som sa pár krát dostal do mínusu (kvôli poplatku za vedenie účtu)...pri úvery som sa nikdy nedostal do omeškania (len som vždy všetky peniaze vytiahol a vždy som zabudol na ten poplatok za vedenie účtu :D). Ako posudzujú takéto omeškania?
2: Berie sa do úvahy aj manželkin príjem z materskej resp. keď poberá už rodičák (tých 500€ po novom) a áno je zamestnaná?
3: poznáte dakého finančného poradcu ktorý rieši všetko okolo úveru zo ŠFRB?
4. Čo znamená plocha do 120m2 v prípade domu?berie sa zastavaná plocha 120m2? Alebo obytná plocha? Lebo ak je zastavaná tak reálne ten dom môže mať aj viac M2 obytnej.
5. Poskytnú reálne 100% na hypo na dom? Keď budem ručiť tým starším domom? Samozrejme ak bude ohodnotený na 1,3x požadovaného úveru.
Ďakujem vopred za odpovede.
Minus na ucte by Ti nemal ovplyvnit hypoteku/uver. Pokial nie si v uverovom registri. Ja som to vzdy dorovnala na druhy /treti den, ak som mala minus na ucte a bolo to v pohode. Poziadaj o vypis z uveroveho registra.
Minus na ucte by Ti nemal ovplyvnit hypoteku/uver. Pokial nie si v uverovom registri. Ja som to vzdy dorovnala na druhy /treti den, ak som mala minus na ucte a bolo to v pohode. Poziadaj o vypis z uveroveho registra.
@anonym_9e8111
No skúsim... prípadne počkám 12 mesiacov a vtedy by už nemal byť problém ani pri úverovom registri.
Choď sa spýtať priamo osobne na šfrb čo sa týka toho mínusu.
Plochu domu som uvázdala úžitkovú.
Mne sa rodičovská rátala, ale zamestnaná som nebola, tak sa pre istotu spýtajte.
Mne sa rodičovská rátala, ale zamestnaná som nebola, tak sa pre istotu spýtajte.
@anonym_5d372b ďakujem, ja to budem riešiť až na rok. To si myslím že register by mal byť už ok. Lebo v banke mi povedali že keď to bolo len pár dňové meškanie tak že to by nemalo ísť do registra.
register sa premazava po 5 tich rokoch. Ale pokial to bolo par dni tak to do registra nepojde. A minus neznamena technicky nic pri poplatku za vedenie uctu. To nie je uverove neplatenie.
No tak som komunikoval s finančným poradcom a následne aj so ŠFRB a povedali mi že pokiaľ mám všetko aktuálne uhradené a žiadne neoprávnené dlhy (meškanie so splátkami) tak stým nebude problém...pani zo ŠFRB mi povedala že oni nemajú ani prístup k záznamom v úverovom registri.. Oni riešia len to že či aktuálne neprebieha exekúcia alebo niesu pohľadávky voči štátu (sociálne, zdravotné)...
No tak som komunikoval s finančným poradcom a následne aj so ŠFRB a povedali mi že pokiaľ mám všetko aktuálne uhradené a žiadne neoprávnené dlhy (meškanie so splátkami) tak stým nebude problém...pani zo ŠFRB mi povedala že oni nemajú ani prístup k záznamom v úverovom registri.. Oni riešia len to že či aktuálne neprebieha exekúcia alebo niesu pohľadávky voči štátu (sociálne, zdravotné)...
@ancestors aj povedala pani že to trvá pol roka ? A musí byť podpísaná KZ ?
@ancestors aj povedala pani že to trvá pol roka ? A musí byť podpísaná KZ ?
@michal711 o tom viem že to trvá pol roka...a v dnešnej dobe kedy sa staršie domy nepredávajú kvôli nezmyselným cenám.. tak stým niektorý ľudia nebudú mať problém...Už s jednou realitkou som dohodnutý na obhliadke domu a majiteľ nemá problém počkať pol roka...keďže sa spraví aj rezervačná zmluva + sa skladá depozit a samozrejme kúpna zmluva (ktorá sa dá zrušiť)..a za tú námahu to určite stojí skúsiť lebo 1% úrok po celú dobu splácania ti nedá žiadna banka...
@anonym_5d372b dobrý deň prosím vás neviete ako je to s podkrovnými priestormi? pokiaľ teda máte vlastnú skúsenosť.
@anonym_5d372b dobrý deň prosím vás neviete ako je to s podkrovnými priestormi? pokiaľ teda máte vlastnú skúsenosť.
@jana_95 dobrý deň, nemáme podkrovie, tak vám žiaľ poradiť neviem
@anonym_5d372b môžem sa opýtať ohľadom tej plochy ? V podmienkach je uvádzaná 120m PODLAHOVÁ plocha . Tá ale nieje rovnaká ako úžitková. V žiadosti ste uvádzali úžitkovú ?
@anonym_5d372b môžem sa opýtať ohľadom tej plochy ? V podmienkach je uvádzaná 120m PODLAHOVÁ plocha . Tá ale nieje rovnaká ako úžitková. V žiadosti ste uvádzali úžitkovú ?
@ni_kol42 nám povedali na rôznych pobočkách rôzne informácie ohľadom toho keď sme volali. Potom sme sa dostali k info od známich slze do tej plochy sa ráta úplne všetko okrem garáž a balkóna... Čiže aj pivnica, práčovňa, kotolňa, sklad atď. A podľa druhu strechy sa započítava aj to (ak som to z právne pochopila započítava sa to ak je podchodova výška vyššia ako 180cm tak sa to musí tiež zarátať. Čo platí pre väčšinu starých domov. 🫣
@ni_kol42 ja som mala v tom tiež chaos. Takže som doniesla plán a tam mi povedali ktoré číslo mám dať. A dávala som číslo, ktoré bolo označené ako úžitková plocha.
@ancestors prepáč ak si bol v mínuse to znamená že nemáš na splácanie uberajú ..pretože ak máš na úver tomu smena že ti ostáva bez e každý mesiac 400 eur nepovsimnutych ktoré by si mohol investovať do bývania …ak nemáš takéto nepovšimnuté peniaze určite nemáte na to aby si mal úver ..veď sinuvedom logicky kde chceš zobrať tých 400 eur ? Nebude jesť a a platiť účty ?
Ak žiješ každý mesiac z výplaty do výplaty úver nedokážete splácať …
@ancestors prepáč ak si bol v mínuse to znamená že nemáš na splácanie uberajú ..pretože ak máš na úver tomu smena že ti ostáva bez e každý mesiac 400 eur nepovsimnutych ktoré by si mohol investovať do bývania …ak nemáš takéto nepovšimnuté peniaze určite nemáte na to aby si mal úver ..veď sinuvedom logicky kde chceš zobrať tých 400 eur ? Nebude jesť a a platiť účty ?
Ak žiješ každý mesiac z výplaty do výplaty úver nedokážete splácať …
@domix147 takto... platím nájom 650€ mesačne a vychádzame úplne v pohode a vždy ušetríme okolo 400€ mesačne na svadbu a to sa nijak neuskromňujeme. A peniaze nenechavam hriať na účte tak práve preto som sa pozabudol.
@domix147 takto... platím nájom 650€ mesačne a vychádzame úplne v pohode a vždy ušetríme okolo 400€ mesačne na svadbu a to sa nijak neuskromňujeme. A peniaze nenechavam hriať na účte tak práve preto som sa pozabudol.
@ancestors oki tak to je jasne že keď máš na taký vysoký nájom je lepšie mať svoje …😊
Dobrý deň,
je tu niekto kto podával žiadosť tento rok?? V akom stave sú vaše žiadosti? Ďakujem
@ni_kol42 nám povedali na rôznych pobočkách rôzne informácie ohľadom toho keď sme volali. Potom sme sa dostali k info od známich slze do tej plochy sa ráta úplne všetko okrem garáž a balkóna... Čiže aj pivnica, práčovňa, kotolňa, sklad atď. A podľa druhu strechy sa započítava aj to (ak som to z právne pochopila započítava sa to ak je podchodova výška vyššia ako 180cm tak sa to musí tiež zarátať. Čo platí pre väčšinu starých domov. 🫣
@jana_95 áno to , že sa zarátavajú všetky miestnosti aj pivnica vieme. Len som nevedela či sa uvádza plocha úžitková alebo podlahová . Keďže v podmienkach je podlahová ale viac krat ľudia spomínajú úžitkovú
@jana_95 áno to , že sa zarátavajú všetky miestnosti aj pivnica vieme. Len som nevedela či sa uvádza plocha úžitková alebo podlahová . Keďže v podmienkach je podlahová ale viac krat ľudia spomínajú úžitkovú
@ni_kol42 presne som kvôli tomu volala v piatok na i formácie sfrb. Jedine, co sa z plochy odratava su vonkajšie (obvodove) múry. Všetko ostatné sa inak ráta.
@ni_kol42 presne som kvôli tomu volala v piatok na i formácie sfrb. Jedine, co sa z plochy odratava su vonkajšie (obvodove) múry. Všetko ostatné sa inak ráta.
Ja mám zase iné info :D keď som volal tak mne bolo povedané že sa ráta iba obytná podlahová plocha. Pivnice, neobytná povala, balkón a garáž sa nerátajú respektíve miestnosti ktoré neboli skolaudované na bývanie sa do toho nerátajú.

Ak si bol v minuse na ucte, aj ked len kvoli poplatku za vedenie uctu, su ti vsetky tieto otazky zbytocne, uver istotne nedostanes.