Venujete sa tradingu?
Máte nejaké rady?
chatgtp: Tu je prehľad základných rád pri tradingu, ktoré platia pre akýkoľvek trh (akcie, forex, krypto, indexy):
1. Riadenie rizika je základ
Neriskuj viac ako 1–2 % kapitálu na jeden obchod
Vždy používaj stop-loss
Najprv chráň kapitál, zisk príde neskôr
2. Maj jasný obchodný plán
Kedy vstupuješ
Kedy vystupuješ so stratou
Kedy berieš zisk
Neobchoduj „od pocitu“
3. Menej obchodov = lepšie rozhodnutia
Overtrading ničí účty
Kvalita > kvantita
Niekedy je neobchodovať najlepšie rozhodnutie
4. Psychológia je dôležitejšia než stratégia
Nauč sa znášať straty (sú normálne)
Nepokúšaj sa „naháňať“ straty
Buď disciplinovaný, nie emocionálny
5. Používaj jednoduché stratégie
Support & resistance
Trend + pullback
Breakouty
Zložité indikátory ≠ lepšie výsledky
6. Všetko si zapisuj
Vedenie trading denníka
Sleduj chyby aj úspešné obchody
Pravidelne vyhodnocuj
7. Najprv demo, potom reálne peniaze
Otestuj stratégiu
Over konzistentnosť
Reálny účet až keď máš výsledky
8. Vzdelávanie nikdy nekončí
Trhy sa menia
Uč sa z vlastných chýb
Never „rýchlemu zbohatnutiu“
@anonym_autor prva rada (ak sa na MK pytas takuto vetu) je nerob to...
Bud sa najprv venuj dlhodobemu investovaniu a ked budes mat zopar penazi, ktore mozes stratit na nulu, tak smelo do toho (mozno aj nejake skusenosti)...
Urcite nechod do paky (urcite nie zo zaciatku)...
Za mna je to stresova praca na 8 hodin denne ako kazda ina (a mozno horsia)... takze by som to nerobil... Duplovane v dnesnej dobe, kde okrem standardnych premennych pribudol faktor "clovek milion"... kedze teraz nie je problem pre hocikoho nakupovat a predavat za velmi lacno, takze mas hafo nekvalifikovanych investorov a ti mozu zamavat necakane s prakticky kazdym titulom (vid Gamestop)...
zaklad je kupit lacno a drahsie predat.
@anonym_autor prva rada (ak sa na MK pytas takuto vetu) je nerob to...
Bud sa najprv venuj dlhodobemu investovaniu a ked budes mat zopar penazi, ktore mozes stratit na nulu, tak smelo do toho (mozno aj nejake skusenosti)...
Urcite nechod do paky (urcite nie zo zaciatku)...
Za mna je to stresova praca na 8 hodin denne ako kazda ina (a mozno horsia)... takze by som to nerobil... Duplovane v dnesnej dobe, kde okrem standardnych premennych pribudol faktor "clovek milion"... kedze teraz nie je problem pre hocikoho nakupovat a predavat za velmi lacno, takze mas hafo nekvalifikovanych investorov a ti mozu zamavat necakane s prakticky kazdym titulom (vid Gamestop)...
@zic
Venoval som sa tomu tak10 rokov do zadu tej riskantnej forme akci tzv. penny dreadful to znamená tie najlacnejsie špekulatívne je to o nervy skôr tak dostať infarkt, moj ciel bolo rychlo zarobit zalohu na hypoteku podarilo aj ked stale platim za ucet tak nerobim ziaden trading len tam ostali tie lemon shares co stratili 90% , Už by som to nerobil to je najrýchlejšia cesta keď je trh proti tebe ako sa stať alkoholikom
@anonym_autor nevenujem, lebo je vedecky dokazane, že dlhodobo cca +- 70% traderov skonči v strate. Prečo by som to mal riskovat? Ja si svoje peniaze važim. Trading je tvrdy oriešok, najma po emočnej a psychickej stranke. Ja netrajdujem, ja investujem-dlhodobo a rozumne, bez kratkych špekulacii. A môžem uplne pokojne spavať lebo viem, že buducnosť moja a mojich deti je v bezpečí-v celosvetovych ETF
@anonym_autor áno venujem.
Jediná rada, rob to s peniazmi ktoré ti nebudú chýbať, pretože určite o ne do roka prídeš.
Nie, investujem pravidelne do index fondov s horizontom na 30 rokov. Hlavne never nikomu, kto ti na internete tvrdi, ze tradingom sa da zbohatnut, a ze ta nauci to iste.
Ja som trochu začal bol som 600 dolárov pluse ale ak ide trh proti tebe prídeš o tej zisk behom pár minút. Aktuálne som v pluse 200 dolárov mám otvorené pozície na nákup nasdaq100 páka x20 obávam sa že po otvorení trhu bude zajtra pokles keďže USA vs Venezuela.
zaklad je kupit lacno a drahsie predat.
@martinmmartin trading sa da robit aj pri poklesoch, tzv.shorty. Musim ale vediet citat graf a poznat fundament.
Čo sa týka samotného tradingu. Niekto tu písal, že sú to obrovské nervy. Áno, sú, a riadne. Na začiatok si premysli, aký štýl tradingu ideš voliť. Minútový, hodinový, denný, mesačný a s čím chceš obchodovať.
Každé má svoje špecifiká a všade platí niečo iné. Dá sa povedať, že ku každému sa pristupuje inak, hlavne čo sa týka analýzy, či už technickej alebo fundamentálnej.
Keď už s tým chceš začať, na úplný začiatok skús demo. To sa dočítaš všade – „skúste demo“ a tak ďalej. Problém je, že tam to vždy funguje podľa plánu. Potom prejdeš na ostro a je po srande.
Ďalšie zistenie z praxe: pokiaľ ideš na trade, skús sa vyhnúť pákovému efektu, ale to zas záleží od tvojej stratégie.
Ťažko dávať rozumy… jedine ak tak všeobecne.
Nie, investujem pravidelne do index fondov s horizontom na 30 rokov. Hlavne never nikomu, kto ti na internete tvrdi, ze tradingom sa da zbohatnut, a ze ta nauci to iste.
@anonym_06d2ad plne suhlasim. treba investovat, nie trejdovat. zial, mnohi maju medzi tym "rovná sa". cely nas rodinny majetok je v ETF fondoch na burze, rozumne, bez špekulacii. Baví ma to a viem, čo a prečo robím. Krátkodobé špekulacie vedu vo väčšine prípadov k brutalnym stratam - česť výnimkám, tých je ale malo. Dlhodobé rozumné investovanie vedie, naopak, pri dodržaní strategie a horizontu k dlhodobým ziskom. sú na to vedecké štúdie

K čomu presne?