Vie mi niekto poradiť ohľadom oceňovania bytov?
Dobrý deň, je tu prosím niekto kto sa trošku vyzná, prípadne mal skúsenosť s tým ako sa ohodnocuje byt v znaleckom posudku, respektíve čo sú základné body, ktoré sa hodnotia
@creatiw áno ďakujeme, podľa toho sme pozerali 😊 skôr by som rada vedela čo sa započítava do tej hodnoty, napríklad keď je byt v pôvodnom stave asi to nebude taká hodnota
Plocha m2, podlažie, vek bytu, rok kolaudácie nehnuteľnosti, materiál z čoho je stavaný, podkrovie, balkon, parkovacie statie, lokalita občianska vybavenost kde sa byt nachádza dostupnost krajského mesta mhd bus vlak
Plocha m2 podlažie vek kolaudácie nehnuteľnosti podkrovie balkon parkovacie statie lokalita občianska vybavenost kde sa byt nachadza dostupnost krajského mesta mhd bus vlak ....áno tam sa postupne vekom ´´staroby´´ nehnuteľnosť stráca na hodnote samozrejme ale aj lokalita vyhľadávaná posudk je jedna vec iná suma a druhá vec za akú hodnotu chceš ty ju predať nehnuteľnosť 🙂
ale ak ju bude chcieť od teba niekto kúpiť napr. na hypotéku a nie v hotovosti, tak tam banka vychádza z posudku výlučne 🙂
a banky dávajú iba do 80% z hodnoty nehnuteľnosti......iba info neviem čo ako plánujete
@creatiw nechceme ju predať, máme na ňu hypo+ založenú, ešte jednu nehnuteľnosť a potrebovali by sme ju vyňať, čo pri sume z tej kalkulačky e možnosť na tých 80-90%. Len sa bojím, že to nedosiahne danú hodnotu.
nuž áno jedine úpravy na nehnuteľnosti resp.v byte jadro murované aj kuchynská linka všetko čo je ´´napevno v byte s čím nepohneš pridá hodnotu na nehnuteľnosti.....banke ak sa bude pozdávať prehnaná suma( ak máš svojho znalca) môže banka svojho vyslať na prehodnotenie ....
A byt bol pred dvomi rokmi ohodnotený o cca 50 000€ menej, ako podľa kalkulačky. A bojím sa, že sme nedosiahli takú hodnotu.
nuž áno jedine úpravy na nehnuteľnosti nové ....kúrenie kotol a také tie novosti by jedine pridali na tej cene lebo byt asi neodrežete a nepresuniete do BA 🙂
@creatiw nemusíme rezať máme ho tam 😄 ale neviem či je to nejaké plus
lebo nábytok ti nebude znalec hodnotiť ako elektroniku, sedačku novú ani práčku TV ešte tak pripojenie internetové a TV a vravím maximálne novú kuchynskú linku, vaňu klimatizáciu .....
všetko s čím nepohneš a nepresunieš...vchodové bezpečnostné dvere audio vrátnik nové dvere interérové podlaha, stierky umývadlo sprchový kút no takže tak ...tak Vám držím palec aspoň, aby Vám to dopbre dopadlo......
pozri, taký znalec ťa za hodnotenie bytu vyjde tak do €250.- za RD pýtajú cca 500, aspoň budete vedieť na čom ste (ak tých 250 nie je veľký výdavok pre tvoju domácnosť lebo ja počítam tiež každé euro a som žgrgloš :D)
@creatiw veľký výdavok to nie je veľký, keď to vyjde 😄 ale dať niekomu 200€ keď to nevyjde ma nahnevá. A ďakujem
Veď ja viem no trošku tá suma bude vyššia dá sa dohodnúť so znalcom a vysvetliť mu svoju situáciu a predstavu.....🙂
Inak mozno na nejaky typ nehnutelnosti ta kalkulacka ako tak sedi, ale na nasu teda vobec. Je tam aj malo informacii, ktore berie do uvahy, tak aj tym to bude. Ale teda nas byt ohodnotil takmer o polovicu menej ako sme predali a ten co sme kupili o vyse polovicu menej.
@sara005 a môžem sa opýtať aký veľký byt a na koľko ho ohodnotili?
skús osloviť znalca, ktorý Ti robil znalecký posudok. Povedz mu, na akú sumu by si ho potrebovala a on Ti povie, či Ti ho takto vie upraviť, Znalci vedia na koľko ho môžu podľa lokality a ostatných parametrov naceniť. Ak ste na byte niečo prerábali mohol by znalecký posudok vyhotoviť na vyššiu sumu. Ak je byt v BA, tak by banky nemali skresať hodnotu znaleckého.
Ja som skusala este ohodnotenie aj cez nehnutelnosti.sk. Tam sa to pytalo viac otazok ale ohodnotenie uplne mimo tiez. Byt 97m2 uzitkovej plochy plus lodzia 17m2, na nehnutelnosti som zadala aj garazove statie, ale aj tak uplne mimo. Fakt ze sa sekli o polovicu. A na tom linku co bol pridany tu este o viac.
@sara005 a sekli sa do plusu či mínusu? Lebo mne tá stránka ukazuje 196 tisíc a vôbec nemám pocit, že je to reálne
Tak ta kalkulacka je nezmysel😂pred 6 rokmi nemal taku nizku hodnotu ten byt🙂ukazuje na 136k a realne pred 6r znalcom na 155k a teraz okolo 220k
No do minusu o velku sumu fakt.

https://www.institutfinancnejpolitiky.sk/kalkul...