icon

Vplyv pracovného pomeru na PN pre starobných dôchodcov

26. sep 2025

Ahojte. Chcem sa opytat ci uvazujem spravne: starobny dochodca - momentalne pracuje na dohodu, z nej sa mu nestrhava nemocenske poistenie. Avsak o mesiac ho caka planovana operacia a teda minimalne bude mesiac PN. Ak by teraz ukoncil dohodu a zamestnal sa na pracovny pomer, bude sa mu strhavat nemocenske poistenie (aj ked je dochodca) a teda bude mat narok na PN. Ta sa mu bude pocitat z predpokladaneho vymeriavacieho zakladu - cize jeho dohodnuta mesacna hruba mzda (ta by bola cca 2.500 EUR). Prvych 10 dni toto plati zamestnavatel. A ostatne dni socialka. Ta bude na vypocet vysky PN tiez vychadzat z tohto vymeriavacieho zakladu?
Dakujem.

anonym_7b89d9
26. sep 2025

@anonym_autor to uz vazne aj dochodcovia takto...?

zalka
26. sep 2025

@anonym_autor áno zamestnávateľ mu vyplatí náhradu mzdy z 2500e, SP mu vyplatí PN z min VZ 715e

autor
26. sep 2025
@zalka

@anonym_autor áno zamestnávateľ mu vyplatí náhradu mzdy z 2500e, SP mu vyplatí PN z min VZ 715e

@zalka a socialka preco iba z minima? Dakujem velmi pekne.

anonym_7b89d9
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor lebo je dochodca? napriklad? toto verim nemyslis vazne ze niekto zamestna dochodcu za 2500 euro? ty si robis prdel ze? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

sticker
zalka
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor lebo tak je postavený zákon... Ak podrobí 90 dní... Bez PN a OCR tak vtedy aj SP zaplatí nemocenské z VZ 2500e

autor
26. sep 2025
@anonym_7b89d9

@anonym_autor lebo je dochodca? napriklad? toto verim nemyslis vazne ze niekto zamestna dochodcu za 2500 euro? ty si robis prdel ze? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

@anonym_7b89d9 predstav si, ze zamestna. Teraz je na dohode za 3000 EUR.

autor
26. sep 2025
@zalka

@anonym_autor lebo tak je postavený zákon... Ak podrobí 90 dní... Bez PN a OCR tak vtedy aj SP zaplatí nemocenské z VZ 2500e

@zalka ved ja sa ta pekne pytam, aby som vedela, preco hned prskas? Dakujem za vysvetlenie.

anonym_7b89d9
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_7b89d9 predstav si, ze zamestna. Teraz je na dohode za 3000 EUR.

@anonym_autor to co robi prosim ta?

sticker
anonym_7b89d9
26. sep 2025
@anonym_autor

@zalka ved ja sa ta pekne pytam, aby som vedela, preco hned prskas? Dakujem za vysvetlenie.

@anonym_autor ona neprska , to je jedna z mala zien co tu sa troska aj vyzna. bud rada ze ti poradila.

autor
26. sep 2025
@anonym_7b89d9

@anonym_autor ona neprska , to je jedna z mala zien co tu sa troska aj vyzna. bud rada ze ti poradila.

@anonym_7b89d9 vies co, ty daj pokoj, evidentne si prisla len provokovat. Ja som sa jej pekne podakovala za prvu odpoved a pekne som sa opytala preco len z minima. Ustipacne poznamenat, ze lebo tak je postaveny zakon nemusela. Pytam sa, lebo neviem a chcem vediet. Nie preto, ze spochybnujem. A vdacna som. Vzdy som pekne podakovala.
Ale aby si vedela - ide o manazera firmy. Riadi ludi, chod firmy a zabezpecuje obchody pre firmu. Je sice dochodca, ale je to vitalny clovek, stale pracuje a tiez ma vela mimopracovnych aktivit (len obmedzeny clovek vidi dochodcu ako dedka 3 dni pred smrtou). Je pravda, ze na dohodu isiel, aby firemne naklady boli co najnizsie a jeho odmena co najvyssia. Lenze tak ako kazdy iny clovek, aj on pri chorobe / PN pride o znacnu cast prijmu. Tak zistuje, ci je moznost si udrzat aspon ciastocne svoj financny standard. Co je na tom zle? Cokolvek urobi bude v sulade so zakonom a bude ziadat len to, na co bude mat narok. Takze tvoje poznamky su uplne mimo. Dufam, ze ty robis vsetko v sulade so zakonom. On urobil jednu jedinu chybu, napadlo mu to neskoro. Mal to riesit cca 3-4 mesiace dozadu.
Tak, snad si uz teraz spokojna. Vybila si si energiu, pohonkala ego a este nasytila zvedavost. Nech ti padne na uzitok. Prajem ti pekny den.

anonym_7b89d9
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_7b89d9 vies co, ty daj pokoj, evidentne si prisla len provokovat. Ja som sa jej pekne podakovala za prvu odpoved a pekne som sa opytala preco len z minima. Ustipacne poznamenat, ze lebo tak je postaveny zakon nemusela. Pytam sa, lebo neviem a chcem vediet. Nie preto, ze spochybnujem. A vdacna som. Vzdy som pekne podakovala.
Ale aby si vedela - ide o manazera firmy. Riadi ludi, chod firmy a zabezpecuje obchody pre firmu. Je sice dochodca, ale je to vitalny clovek, stale pracuje a tiez ma vela mimopracovnych aktivit (len obmedzeny clovek vidi dochodcu ako dedka 3 dni pred smrtou). Je pravda, ze na dohodu isiel, aby firemne naklady boli co najnizsie a jeho odmena co najvyssia. Lenze tak ako kazdy iny clovek, aj on pri chorobe / PN pride o znacnu cast prijmu. Tak zistuje, ci je moznost si udrzat aspon ciastocne svoj financny standard. Co je na tom zle? Cokolvek urobi bude v sulade so zakonom a bude ziadat len to, na co bude mat narok. Takze tvoje poznamky su uplne mimo. Dufam, ze ty robis vsetko v sulade so zakonom. On urobil jednu jedinu chybu, napadlo mu to neskoro. Mal to riesit cca 3-4 mesiace dozadu.
Tak, snad si uz teraz spokojna. Vybila si si energiu, pohonkala ego a este nasytila zvedavost. Nech ti padne na uzitok. Prajem ti pekny den.

@anonym_autor cim viac sa obhajujes tym menej ti verim. nebud uzkocitna, budes sa mat v zivote lepsie

anonym_7b89d9
Autor odpoveď zmazal
anonym_7b89d9
Autor odpoveď zmazal
autor
26. sep 2025
@anonym_7b89d9

@anonym_autor cim viac sa obhajujes tym menej ti verim. nebud uzkocitna, budes sa mat v zivote lepsie

@anonym_7b89d9 vies kde ta mam? a vies kde mam to ci mi veris alebo nie? Pytala si sa, odpovedala som, ziadna obhajoba. Dakujem za radu, skusim. A aj ja ti na oplatku jednu dam: ty prestan strkat nos do toho, comu nerozumies. A este sa vysmievat. Potom sa my vsetci ostatni budeme mat v zivote lepsie.
("lebo je dochodca? napriklad?")

anonym_0605f0
26. sep 2025
@anonym_7b89d9

@anonym_7b89d9 ty si nejaká jednoduchšia, že? Moja kolegyna je tiež dôchodkyňa s hrubou mzdou cca 3.000

zalka
26. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prskam? Kde prosím ta?
A čo som ti mala napísať? Ved ten zákon funguje už dlhé roky. To nie je novinka o odpracovani 90 dňoch sa tu píše denno denne a netýka sa to len materských.

autor
26. sep 2025
@zalka

@anonym_autor prskam? Kde prosím ta?
A čo som ti mala napísať? Ved ten zákon funguje už dlhé roky. To nie je novinka o odpracovani 90 dňoch sa tu píše denno denne a netýka sa to len materských.

@zalka lebo tak je postaveny zakon ...
stacilo napisat tu druhu cast. Ty s tym evidentne robis, tak vies. Ja nie, takze neviem a preto sa pytam. To, ze je to v zakone mi je jasne. Len som chcela vediet podmienku (vysvetlenie), to je vsetko. Neriesim ani materske ani taketo veci, preto ani necitam prispevky tohto typu.
Este raz ti dakujem za odpoved. Pekny vikend.

melanta
26. sep 2025
@anonym_7b89d9

@anonym_7b89d9 sú ľudia, ktorí 3000 zarobia za týždeň. Sú ľudia, ktorí majú mzdu výrazne nad 10 000. Takže ten výsmech je trápny.

anonym_7b89d9
26. sep 2025
@melanta

@anonym_7b89d9 sú ľudia, ktorí 3000 zarobia za týždeň. Sú ľudia, ktorí majú mzdu výrazne nad 10 000. Takže ten výsmech je trápny.

@melanta 3000 za tyzden? to kde prosim ta , na slovensku?