icon

Vrátenie daní - bonus na dieťa

lenuska333
2. dec 2022

Dobrý potrebujem poradiť manzelovy prisiel papier s finančného koli bonusu na dieťa.Nevedeli sme to doteraz ze sme brali bonus obaja.Ja som sa zamestnala v auguste 2018 tak som brala bonus ja keďže manzel este nepracoval a robila som do juna 2019 bola som tehotna s 2 dietatom mala som problémy s nohou tak som do porodu bola na pn a potom materská. Manzel sa zamestnal oktober 2018 a robí do dnes no ked nastupilnuplatnil si bonus aj on a ja neviem preco som nezrusila bonus asi som si myslela ze to automaticky zrusia mne ked on zacal brať. No nic moja hlúposť. Otazka znie ,kto z nás ma vracať peniaze a kolko? Tie pridavky ktore som brala pocas tych 10 m1siacov co sme ich brali obaja ci kolko vlastne vtedy sme mali len jedno dieťa Ďakujem

slavkadi
2. dec 2022

@lenuska333 čiže za október 2018-jun2019 ste poberali obaja? Tak jeden si podá dodatočné DP a za tieto mesiace bonus vráti.

vams
2. dec 2022

Dodatočné priznanie musí podať manžel, matka je na prvom mieste, ktorá poberá bonus, musí vrátiť tie mesiace, ktoré ste mali identické, čiže ste ich ich poberali obidvaja rovnako

tinkavvv
2. dec 2022

@vams to vobec nie je pravda, ze matka je na prvom mieste.
Hocikto z nich musi podat dodatocne DP a vratit peniaze.

petka1982
2. dec 2022

@tinkavvv nie,matka je prvá,je to tak.preto prišiel papier otcovi

jeanne14
2. dec 2022

Prišiel papier tebe alebo manželovi ? Píšeš že manželovi, tak manžel.

tinkavvv
2. dec 2022

@petka1982 v zakone o dani z prijmov nic take nie je. To ze prisiel papier jemu je len nahoda. Mozno prave preto, ze ho zacal cerpat az neskor ako manzelka.

tinkavvv
2. dec 2022

@petka1982 teda este aby som upresnila. Beriem normalny situaciu, kde dvaja pracuju a dohodnu sa kto pobera. Tu nikde nie je dane, ze to musi byt matka.

lienockak
2. dec 2022

@tinkavvv v § 33 ods. 4 zákona 595/2003 Z.z. o dani z príjmov sa hovorí, že v prípade, že sa viacerí možní poberatelia daňového bonusu nedohodnú, nárok na DB je v poradí matka, otec, ďalšia osoba. Poberať ho môže ale len jeden z nich pod podmienkou, že sa o dieťa stará a žije s ním v spoločnej domácnosti. Preto prišla výzva na vrátenie DB otcovi.

tinkavvv
2. dec 2022

@lienockak ano, preto som doplnila, ze sa bavime o standardnej situacii. Kludne by mohla vratit danovy bonus matka.