Vrátenie daní za PN: Ako to funguje?
pekny den
minuly rok som bola polroka na PN, myslite ze mi vratia za tie mesiace na PN dake dane? ci len za polrok kedy boli realne preddavky zaplatene.
@lilianka28 mala som platene preddavky, brutto mdza 1070 euro polroka. chcela by som si uplatnit tu nezdanitelnu cast na seba, vyska prijmu cca to bolo teda cca 6400 euro. Vratia mi nieco? Dakujem
Áno, vrátia... ak nebol žiadny iný príjem...
@suve99 nebol, bol roka som bola na PN ...takze len PN som mala.
@suve99 ako si asi vypocitam kolko vratia. diky.
6 400 - zaplatené odvody do ZP a SP = čiastkový základ dane - NČND /tá je za rok 2024 vo výške 5 646,48 €/ ... Záleží koľko Ti vyjde daň a koľko si zaplatila na preddavkoch.. Ak Ti vyjde daň 0, vrátia Ti všetky zaplatené preddavky...
@suve99 ok dakujem a teda aj to ze som polroka bola PN mi ''zvysuje sance'' na vratenie penazi?
No, ak si mala príjem iba tých 6 400 € za rok 2024, tak áno.... Pretože NČND je 5 646,48€

Vráti sa ti nejaká suma. Je tam ale viac faktorov - podľa toho koľko a či si mala platené preddavky na da, tiež či si uplatňuješ nezdaniteľnú časť na seba, aj výška príjmu.
Treba požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie, alebo si urob sama daňové priznanie.