Výmena eur za české koruny
Je lepšie vymeniť € za české koruny na Slovensku alebo v Čechách?
@zic určite mám v pláne platiť hlavne kartou, ale aspoň nejaké "drobné" by som si chcela zameniť, nech mám aj hotovosť. Pri dieťati človek občas potrebuje aj tú
ak potrebujes zmenit 200-300 eur, tak podla mna v hocakej zmenarni... na to sa uplne vykasli, tam nic neusetris... Pri 3000-5000 eur uz by to stalo za spekulovanie
Skúste revolut. Do 1000e je to úplne v pohode
pokiaľ nemeníš v rádoch tisícov, tak je to úplne jedno.
Alebo výber z bankomatu v cechach. Ja mam sporiteľňu tak vyberám v českej sporiteľni bez poplatku
ja osobne radšej platím v čechách hotovosťou, aspoň viem lepšie manažovať výdavky a dodržať rozpočet ☺️
České koruny vyber z bankomatu ČSOB alebo Fio tie nechcú poplatok že si cudzinec
dobrý kurz ti dá ak použiješ kartu Revolut
Ak budeš zamieňať v Prahe, tak určite v zmenárni, banke alebo na pošte. Určite nie na ulici, aj keď ti budú ponúkať lepší kurz.
Takto by vyzerala platba v obchode kartou v sume 2520 CZK minulé leto.
A daj si pozor na DCC
@maranco mám 365.bank 🤦
Založ si bezplatný Revolut a za 7€ jednorázovo ti príde plastová karta.
Tam si pošleš € a platíš tou kartou aj vyberáš hotovosť za lepšie kurzy.
Využiješ tiež funkcie ako jednorázová karta na platby na internete alebo virtuálne karty s limitom, ktoré kedykoľvek bezplatne zrušíš. A Revolut vie posielať aj okamžité platby čo 365 nedokáže.
Ak máš v pláne platiť hlavne kartou, určite sa ti oplatí vymeniť len menšiu hotovosť – skôr na drobnosti alebo pre prípad, že niekde kartu nevezmú. Kurz býva podobný na Slovensku aj v Česku, záleží skôr od konkrétnej zmenárne.
Ak si chceš porovnať aktuálne kurzy, pozri si stránku https://kurz-euro.zones.sk/kurzy/CZK-koruna-ces... a na prepočet sumy sa hodí https://kurz-euro.zones.sk/kurzova-kalkulacka/CZK/.

1, ak nemusis menit a mozes platit kartou, tak plat kartou
2, ak menis vela penazi (tisice eur), skus online platformy (roklenfx)... omnoho vacsia uspora
3, ak menis v banke / zmenarni, tak je to asi jedno, zalezi od konkretnej zmenarne a kurzu aky ti da (aku marzu si vezme)...