icon

Výplata nenabehla? Ako funguje rýchly bankový prevod

dadka09
15. nov 2024

Dobrý večer,chcela by som sa spýtať ako prebieha rýchly prevod v banke..
Dnes zamestnávateľ posielal výplaty z VÚB banky na môj účet v Prima banke..
Výplata nenabehla,aj keď sú rýchle prevody..
Nevie prosím vás niekto vysvetliť aké sú tie rýchle prevody a prečo nenabehla výplata.
Ďakujem za odpoveď..

Strana
z2
janai1
15. nov 2024

@dadka09 toto sú otázky na tvojho zamestnávateľa prip. účtovníčka

patka06
15. nov 2024

Zamestnávateľ to nemusel zadať ako okamžitý prevod, ale prevod so splatnosťou dnes. V tom prípade je prevod do 24 hodín v pracovné dni - víkend sa nepočíta

koniarova
15. nov 2024

Nabehne ti v pondelok pred obedom.

tyrkysova_lentilka
15. nov 2024

Vub a už aj Prima banka podporujú okamžité platby obojsmerne,
avšak zamestnávatelia väčšinou nezadávajú mzdy pre zamestnancov štandardným príkazom, ale hromadným a nie všetky banky podporujú okamžitú platby pri hromadnom príkaze.

dadka09
autor
15. nov 2024
manus19
15. nov 2024

@dadka09 primabanka uz má zrýchlené platby od tohto mesiaca, aj hromadné. Tiež som na to prišla tak že mi kolegyna poslala výplatu zo slsp do primy a prišla okamžite. Zasielala hromadným príkazom všetkým zamestnancom. Ak ostatným zamestnancom nabehla a Tebe nie je to divné. Alebo ak neprišla nikomu tak ako vraví patka vyššie zadal len príkaz a príde Vám v pondelok.

petamich
15. nov 2024

Podla mna zamestnavatel este nezistil alebo skratka nezaklikol tu hromadnu platbu ako rychlu platbu (ak ma vobec tu moznost zalezi od banky) a teda sa to sprava ako standardna platba = vnutrobankova dnes, medzibankova v pondelok 🤷‍♀️

maranco
15. nov 2024

@dadka09 vo VÚB to musí urobiť na dvakrát, rozdeliť zamestnancov ktorý majú okamžité platby a tie prevody poslať v jednom dávkovom súbore a zvyšných zamestnancov v ďalšom súbore.
Ak to nerozdelí tak všetky platby pošle len ako bežné SEPA, to znamená výplaty prídu v pondelok.
V IB má k tomu návod.
https://zive.aktuality.sk/clanok/pgLq2HN/mate-b...

@manus19 v SLSP stačí zakliknúť že chce okamžite a banka si to sama roztriedi komu pošle okamžite a komu obyčajne

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
petamich
4. jan 2025

@thunderdome pises nepravdu, vacsina bank na Slovensku uz okamzite platby ma, niektore na odosielanie aj prijimanie ine zatial iba na prijimanie, Prima napr. od 11/2024, zdroj:
https://zive.aktuality.sk/clanok/kNSLF76/velky-...

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
maranco
4. jan 2025
maranco
4. jan 2025

@thunderdome 365banka až od 9.1.2025 vtedy je posledný termín zo zákona kedy musí začať prijímať

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
petamich
4. jan 2025

@thunderdome o com rozpravas? prosim ta ked nemas vedomost a evidentne ani skusenost, tak radsej neprispievat do diskusie, tradicna SEPA tuzemska platba je pripisana nasledujuci pracovny den (ziadne tri dni), okamzita platba je zrealizovana hned

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
maranco
4. jan 2025

@thunderdome ešte pri posielaní platby niekedy musíš prepnúť že chceš poslať okamžite, takže treba poriadne pozerať
mne v piatok poslali z VÚB na FIO ale zabudli dať okamžitú platbu tak mi príde v utorok, lebo to je najbližší pracovný deň.

a pre výplaty si prečítaj článok čo som dával hore
https://zive.aktuality.sk/clanok/pgLq2HN/mate-b...

tu je návod pre TB
https://www.tatrabanka.sk/sk/blog/navody/navod-...

petamich
4. jan 2025

@thunderdome ak ti odosielatel posle tuzemsku SEPA platbu v piatok s datumom spracovania v piatok a ide o banky, ktore nemaju (alebo jedna z nich) okamzite platby, tak sa platba pripise nasledujuci pracovny den, co je standardne v pondelok ak je pondelok sviatok (co napr. teraz v pondelok je), tak az v utorok a tak to skratka je

od 10/2025 uz vsetky banky tuzemske pre SEPA platby musia mat okamzite platby, takze ak sa zadaju spravne, platba prebehne okamzite vsade

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
petamich
4. jan 2025

@thunderdome rozumies pojmu nasledujuci pracovny den? zrejme rozumies, takze neviem o com sa tu rozpravame - vacsina platieb je pripisana zo dna na den, pred-vikendove a sviatkove neskor, okamzite hned a viac nekomentujem, lebo to nema zmysel ❤️

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
maranco
4. jan 2025

@thunderdome tí dvaja čo ti posielali na FIO ti posielali z akej banky? A dali pri odoslaní poslať okamžite?

thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
thunderdome
Autor odpoveď zmazal
maranco
4. jan 2025

@thunderdome banky sa tým čiastočne chránia, aby to robili ľudia pri zmysloch keď vedia čo robia, lebo bežnú SEPA platbu sa dá v núdzi stornovať ak sa pomýliš alebo zistíš že je to podvod, ale okamžitú platbu nie je žiadna možnosť lebo u príjemcu je na 99% do 5 sekúnd

patka06
4. jan 2025

Mám VUB tam okamžitá platba nastavená automaticky - musím kliknúť ak ju nechcem

maranco
4. jan 2025

@patka06 pozri si riadne mobil aj IB, myslím že je tam rozdiel, v jednom z nich asi nebude automaticky

patka06
4. jan 2025

@maranco Je to v oboch rovnako, ale zatiaľ používam starú verziu
Možno v novej to bude inak

Strana
z2