Výplata z druhého piliera
Baby moje!
Nahodou nejaka z vas na socialke nerobi?
Chcela by som sa opytat, ako to je ked sa vybera z neho ak ste invalidny dôchodca? Viem, ze jednkrazovo raz za 10r sa da vybrat ak si invalidny ale nikde neviem najst podmienky toho 🤦🏻♀️
Netýka sa to tretieho?
@zmrzlinka2021 aj z druheho sa da
Presne info neviem, lebo nerobila som to este ale:
https://uzitocna.pravda.sk/dochodky/clanok/6495...
a potom info priamo pri DSS, lebo ta to riesi, nie socialka... napr. : https://www.vubgenerali.sk/vyplata-dochodku/vyp...
@simca06022011 dakujem aj to som pozerala, viem, ze dochodcovia invalidní pouzivaju 2pilier uz davno, len neviem jak sa k tomu dostali :D, tiez trosku nechápem preco zamestnavatel zamestnancovi, ktorý je invalidny strhava poistenie proti invalidite.. Viac uz invalidny nemoze byt predsa.. Ci to zle chápem? Neviete mi poradit zeny moje?
2. Pilier môžeš vybrať až v starobnom veku. Nemá dosah 2. Pilier na invaliditu . S tým to nemá nič spoločne .
Ak si plne invalidná , tak len z 3. Piliera . Ale ďalšie podmienky tam neviem .
@bimbina uz som to nasla
druhy pilier az ked mas vek odchodu do predcasneho alebo riadneho starobneho dochodku
s invaliditou nesuvisi
@rika8 a kolko mas % invalidity ?
inak invalidita sa moze menitnpravidelne sa prehodnocuje
@rika8 Pletieš si DSS a DDS.
Na starobný dôchodok z II. piliera budeš mať nárok od prvého dňa kalendárneho
mesiaca, v ktorom dovŕšiš dôchodkový vek. Predčasný starobný dôchodok môžeš
poberať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. Podmienkou poberania
predčasného starobného dôchodku z II. piliera je, že predčasný starobný dôchodok
z I. piliera alebo v úhrne s predčasným starobným dôchodkom z II. piliera je v sume
vyššej ako 1,2 násobok sumy životného minima.
Pokiaľ ide o DDS čiže tretí pilier tam je dôležité či máš dávkový plán, alebo ho nemáš. Podľa toho vieš zistiť či môžeš požiadať o predčasný výber.
@martinp288 neviem ci si pletiem dds a sds , ale zmluvy uzatvorene r2005 kedy sa vlastne cele sds len zacinalo mali klauzulku kde sa dalo vyberat, no uz sa zial neda. Tod moje zistenia... Ale všetkým ďakujem za rady 🙏🏼
@mamina7070 to nie je pre mna, chcela som pomoct niekomu, kto to potrebuje. Tod vse, ale dakujem ❤️

.