Vyplatenie dedičstva z druhého piliera po exmanželovi?
Ahojte viete mi niekto poradiť?Bola som vybaviť deťom sirotský dôchodok po exmanželovi a pani mi tam povedala že deti majú nárok aj na vyplatenie z druhého piliera čo tam mal založený. Spadá to do dedičského konania tiež? Ďakujem.
@hellwant ďakujem
Ten bude poberať koho uviedol na zmluvu.
1. 2. pilier, 3. pilier, zivotne poistky mozu mat "opravnenu osobu / opravnene osoby"... napriklad milenka 100%, alebo Jozko 10% a mama 90% apod... ak je toto za zivota zadefinovane na zmluve, nespada to do dedicskeho a ide to "rovno" (tusim oproti predlozenemu umrtnemu listu) na nich
2, ak nie su zvolene opravnene osoby, ide to klasika do dedicskeho... t.zn., ze najskor manzelka a deti na rovnaku cast... (ak nebol zavet a tam to bolo nejak inac)...
Ak uviedol opravnenu osobu, tak peniaze patria opravnenej osobe, ak neuviedol, vtedy sa postupuje podla zakona a teda spada do dedicstva. To iste plati aj pre 3.pilier a zivotne poistky.

Ahoj, ak ich mal uvedenych ako dedicov- ich mena ako opravnene osoby na dedenie v 2 pilieri, pokial viem nespada to do dedicskeho, je to ich. Ak nie, ide to do dedicskeho.