icon

Výpočet daňového bonusu na manželku

12. feb 2025

Dobrý deň, prosím Vás ak sa tu nájde nejaká pani ekonómka koľko dostane manžel na manželku daňový bonus za rok 2024 ak má manžel písanú minimálnu mzdu a manželka nemala žiadny príjem počas roka?Ďakujem krásne a prajem pekný deň 🙂

lenuska9999
12. feb 2025

Daňový bonus na manželku neexistuje. Je to nezdaniteľná časť základu dane na manželku. Vo výške 5260,61 € , ktoré by boli v prípade vzniku platenia dane odpočítane od daňovej povinnosti, nie vyplatené. Pri minimálnej mzde pravdepodobne nevzniká ani platiť daň, čiže to v tomto prípade nemusí mať žiaden vplyv

katarinaba
12. feb 2025

@lenuska9999 opravim ta: suma je 5.162,50 EUR pre rok 2024. A neboli by odpocitane od danovej povinnosti, ale znizili by zaklad dane. Trochu velky rozdiel, ze?

@autorka - treba splnit aj iste podmienky (napr. starostlivost o male dieta, evidencia na urade prace, a ine), netyka sa to vsetkych manzeliek. A ziadnym prijmom sa mysli co? Lebo do prijmu manzelky sa v tomto pripade pocita aj materske, PN, OCR, podpora.

autor
12. feb 2025

@katarinaba ďakujem 🙂 manželka na úrade práce 🙂 príjem žiadny 🙂 ja som skôr myslela že neviem to vypočítať tak preto som tu písala 🙂

katarinaba
12. feb 2025

Ok, tak berme tak, ze si cely rok bola evidovana na urade prace ako uchadzac o zamestnanie. Mas o tom potvrdenie, ktore da muz k ziadosti o rocne zuctovanie. Tvoj prijem bol teda nula EUR, ziadna podpora, ziadne prijmy (vyhra, prenajom, brigady, pracovny pomer).
Tvoj muz cely rok zarobil minimalnu mzdu 750 EUR, uplatnoval si nedzanitelnu cast zakladu dane cely rok. Pri jeho mzde vychadza mesacny preddavok cca 34 EUR. Cize jeho celorocny zaklad dane znizeni o jeho nezdanitelnu cast je 2.154 EUR a na dani za cely rok zaplatil 408,00 EUR.
Ak si v rocnom zuctovani / danovom priznani uplatni nezdanitelnu cast na manzelku, jeho zaklad dane bude nula, tym padom aj dan bude nula a vsetky zaplatene preddavky mu vratia. Cize by mal dostat tych 408 EUR.
Upozornujem, ze vypocet je cisto teoreticky, vychadzam len z tebou podanych informacii. Pokial nemam konkretne cisla, je to cisto odhad.

autor
12. feb 2025

@katarinaba ďakujem krásne 🙂

alenka300
12. feb 2025

Dobrý večer ja by som sa chcela opýtať či manžel bude mať nárok na mňa si uplatniť tu nezdaniteľnú časť na manželku keď poberám len rodinné prídavky a mám starostlivosť do 6 rokov cez zdravotnú poisťovňu lebo malý je pol dňa v škôlke ďakujem za každú odpoveď

jozefondrej
10. mar 2025

Zdravim chcem sa spýtať na nezdaniteľnú časť základu dane na manželku za rok 2024.Vzali sme sa v Máji,manželka nerobí a nieje ani evidovaná na úrade práce poberá len smiešny invalidný dôchodok 189€.Môj ročný príjem bol celkovo 17506€ ona dostávala iba dôchodok a vianočný bonus 300€.V práci mi povedali že nezdaniteľnú časť základu dane si na ňu môžem uplatniť iba od mája čiže s bonusom jej príjem(ak sa aj invalidný dôchodok ráta ako príjem) bol do mája spolu 1630€.Na nete je neskutočne veľa rôznych kalkulačiek neviete prosím v akej výške by bola tá nezdaniteľná časť základu dane?prípadne kedy bude vyplácaná, ďakujem za odpoveď

katarinaba
10. mar 2025

@alenka300 kym dieta nenavstevuje predprimarne vzdelavanie

katarinaba
10. mar 2025

@jozefondrej nezdanitelna cast zakladu dane na manzelku je za rok 2024 vo vyske 5.162,50 EUR.
Narok mas za 7 mesiacov, kedze ste sa vzali v maji, podmienky boli splnene na zaciatku mesiaca az v juni (jedine, ze by ste mali svadbu prveho maja).
Od nezdanitelnej casti 5.162,50 EUR musis odpocitat jej dochodok, vratane toho trinasteho: 189x12+300=2.568,00 (ak mala aj ine prijmy, tie musis odpocitat tiez).
5.162,50 - 2.568,00 = 2.594,50 toto vydelis 12 a nasledne vynasobis 7 = 1.513,47
Nezdanitelnu cast na manzelku si mozes uplatnit vo vyske 1.513,47 EUR. ALE - toto nie je bonus, ze by ti toto vyplatili. Je to ciaska, o ktoru si mozes znizit svoj zaklad dane. Cize uspora na dani by bola 19% z tejto ciastky = 287,56 EUR.
Nezdanitelnu cast si si mohol uplatnit v rocnom zuctovani, alebo si musis podat danove priznanie. Ak si zaplatil dostatok preddavkov, tak sumu 287,56 EUR ti vratia. Ak by ti zamestnavatel robil rocne zuctovanie, tam je termin najneskor v maji podla vyplatneho terminu zamestnavatela. Ak si podas danove priznanie, tam je termin do 10.5. Presny den ti nikto nepovie.
Este doplnim, ze manzelka musi mat priznany invalidny dochodok nad 40%.

superholka77
11. mar 2025

@katarinaba Prosím vás ked dieťa neni v škole a bude mať 4 roky a ja som stále na rodičovskej dovolenke platenej od štátu ked ju nevzali do škôlky spádovej tak si manžel uplatňuje nezdaniteľnú časť na manželku len do 3 roky alebo aj dlhšie ked plynie rodicovsky lebo účtovnícka ma odbila manzelova že to len do 3 rokov aj ked som stále osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov kym neni v škôlke dcéra a kym mi platia rodicovsky neviem či to je medzera v zákone alebo to platí aj po 3 rokoch po novom ked nevezmú do školy a žena je doma ďakujem

katarinaba
11. mar 2025

@superholka77 osobou starajucou sa o dieta podla zakona je aj osoba, ktora sa stara o dieta podla §3 ods. 2 pis. d zakona o rodicovskom prispevku - to je pre uctovnicku.
Cize pokial ide o dieta, ktore este nenastupilo na predprimatne vzdelavanie, tak ma manzel narok na nezdanitelnu cast zakladu dane. Max do 6teho roku veku dietata (5,99).

Totiz zakon bol v maji 2023 upravovany a tento zakon sa moc v praxi uctovniciek nepouziva. Dovtedy platilo, ze osobou starajucou sa o dieta pre nezdanitelnu cast zakladu dane je osoba poberajuca rodicovsky prispevok - bud do 3 rokov, alebo do 6 zo zdravotnych dovodov. Osoby, ktore sa starali o dieta do 6 rokov bez rodicovskeho prispevku tam nespadali. Po zmene tam uz nie je podmienka poberania rodicovskeho prispevku, len dieta nesmie byt v tom povinnom predprimarnom vzdelavani.

Tu je to priamo z financnej spravy - otazka c. 7 - ukaz uctovnicke:
https://podpora.financnasprava.sk/298349-Nezdan...

superholka77
11. mar 2025

@katarinaba ďakujem krásne a ked dcéra mala 3 roky v júni a ja som júl august bola ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov a od septembra pokracovala na rodičovskom príspevku platenom tak koľko mesiacov si manžel ma napísať do žiadosti prosím vás ? ďakujem

katarinaba
11. mar 2025

@superholka77 ved dieta mladsie ako 6 rokov a este nenavstevuje povinne predprimarne vzdelavanie, tym padom cely rok.

superholka77
11. mar 2025

@katarinaba ďakujem veľmi krásne

veronika9494
25. apr 2025
@katarinaba

@lenuska9999 opravim ta: suma je 5.162,50 EUR pre rok 2024. A neboli by odpocitane od danovej povinnosti, ale znizili by zaklad dane. Trochu velky rozdiel, ze?

@autorka - treba splnit aj iste podmienky (napr. starostlivost o male dieta, evidencia na urade prace, a ine), netyka sa to vsetkych manzeliek. A ziadnym prijmom sa mysli co? Lebo do prijmu manzelky sa v tomto pripade pocita aj materske, PN, OCR, podpora.

@katarinaba dobrý deň. Prosím, vedela by ste mi napísať cca koľko by mal dostať manžel vrátené dane za mňa a moje dve deti?
Deti majú 1,5 roka a 4,5 roka aktuálne. Daňový bonus na obe deti si dávame vyplácať ročne. Minulý rok som bola 11 mesiacov na rodičovskom príspevku a jeden mesiac som mala materskú vo výške 885,90€. Manžel má minimálnu mzdu. Ďakujem krásne, naozaj. ❤️

katarinaba
25. apr 2025
@veronika9494

@katarinaba dobrý deň. Prosím, vedela by ste mi napísať cca koľko by mal dostať manžel vrátené dane za mňa a moje dve deti?
Deti majú 1,5 roka a 4,5 roka aktuálne. Daňový bonus na obe deti si dávame vyplácať ročne. Minulý rok som bola 11 mesiacov na rodičovskom príspevku a jeden mesiac som mala materskú vo výške 885,90€. Manžel má minimálnu mzdu. Ďakujem krásne, naozaj. ❤️

@veronika9494 predpokladam, ze ziadal o rocne zuctovanie lebo ak podal danove priznanie, tak by ste to vedeli. Netusim, aky mal prijem (dovolenky, PNky, OCRky - to vsetko prijem aj odvody meni, takze ziadnu konstantu nemozem pouzit), ake odvody zaplatil. Ci bol DB vyplacany mesacne, ake preddavky mu boli zrazene. Netusim co si uplatnil, co neuplatnil. Netusim, ci je aj otcom deti (pisete: MOJE dve deti), ak nie, kedy sa stal manzelom (to plati pre DB aj pre nezdanitelnu cast na manzelku). Mrzi ma to, ale z vasich udajov sa neda nic vypocitat.
Ak poziadal o rocne zuctovanie, do 30.4.2025 mu musi zamtel dat potvrdenie, kde vsetko uvidite.
Ak mate pochybnosti o spravnosti vypoctu, da sa to prepocitat, ale na to potrebujem potvrdenie o prijme. Alebo aspon to rocne zuctovanie. A samozrejme dalsie podrobne informacie (vyssie spomenute).

veronika9494
25. apr 2025
@katarinaba

@veronika9494 predpokladam, ze ziadal o rocne zuctovanie lebo ak podal danove priznanie, tak by ste to vedeli. Netusim, aky mal prijem (dovolenky, PNky, OCRky - to vsetko prijem aj odvody meni, takze ziadnu konstantu nemozem pouzit), ake odvody zaplatil. Ci bol DB vyplacany mesacne, ake preddavky mu boli zrazene. Netusim co si uplatnil, co neuplatnil. Netusim, ci je aj otcom deti (pisete: MOJE dve deti), ak nie, kedy sa stal manzelom (to plati pre DB aj pre nezdanitelnu cast na manzelku). Mrzi ma to, ale z vasich udajov sa neda nic vypocitat.
Ak poziadal o rocne zuctovanie, do 30.4.2025 mu musi zamtel dat potvrdenie, kde vsetko uvidite.
Ak mate pochybnosti o spravnosti vypoctu, da sa to prepocitat, ale na to potrebujem potvrdenie o prijme. Alebo aspon to rocne zuctovanie. A samozrejme dalsie podrobne informacie (vyssie spomenute).

@katarinaba v poriadku 🙂 deti sú naše, spoločne. Ale odhliadnuc teda od toho. Dane za mňa by mali byť približne kolko? Vzhľadom na to, že jeden mesiac v roku som mala ešte tu materskú ako prijem, potom už len rodičovský príspevok. Manžel má minimálnu mzdu. Ďakujem 🙂

katarinaba
25. apr 2025
@veronika9494

@katarinaba v poriadku 🙂 deti sú naše, spoločne. Ale odhliadnuc teda od toho. Dane za mňa by mali byť približne kolko? Vzhľadom na to, že jeden mesiac v roku som mala ešte tu materskú ako prijem, potom už len rodičovský príspevok. Manžel má minimálnu mzdu. Ďakujem 🙂

@veronika9494 nic v zlom, ale fakt ste necitali co som napisala vyssie? K vyssie spomenutemu pribudla dalsia otazka - vyska materskeho (tehotenskeho). A ked vidim, ze necitate, tak by bolo na zvazeni sa opytat, ci okrem materskej a RP ste nemali aj ine prijmy - preplatena dovolenka,nahodne prijmy, vyhry, prenajom. KONKRETNE cisla a KONKRETNE informacie. Na tom to cele stoji a pada. Desiatka premennych.
Prepacte, ale takto sa radit neda. A nie som ochotna hadat, to vam mozem rovno napisat - od minusu, cez nulu az kludne k tisicom.

veronika9494
25. apr 2025
@katarinaba

@veronika9494 nic v zlom, ale fakt ste necitali co som napisala vyssie? K vyssie spomenutemu pribudla dalsia otazka - vyska materskeho (tehotenskeho). A ked vidim, ze necitate, tak by bolo na zvazeni sa opytat, ci okrem materskej a RP ste nemali aj ine prijmy - preplatena dovolenka,nahodne prijmy, vyhry, prenajom. KONKRETNE cisla a KONKRETNE informacie. Na tom to cele stoji a pada. Desiatka premennych.
Prepacte, ale takto sa radit neda. A nie som ochotna hadat, to vam mozem rovno napisat - od minusu, cez nulu az kludne k tisicom.

@katarinaba chápem, ďakujem 🙂 výšku materskej som napísala už v prvej správe. Aj to, že si daňový bonus dávame vyplácať ročne. Mala som záujem len o približnú sumu. Nie presný výpočet. Aj tak, ďakujem za Váš čas. 🙂

katarinaba
25. apr 2025
@veronika9494

@katarinaba chápem, ďakujem 🙂 výšku materskej som napísala už v prvej správe. Aj to, že si daňový bonus dávame vyplácať ročne. Mala som záujem len o približnú sumu. Nie presný výpočet. Aj tak, ďakujem za Váš čas. 🙂

@veronika9494 ja som sa snazila vam priblizit, co vsetko k tomu potrebujem. Jedna suma a info o rocnom poberani mi nijako nepomoze. Snazila som sa vypisat polozky, ktore to ovplyvnuju. Stacilo za tie veci dosadit konkretne cisla. A jedno jedine potvrdenie (samozrejme ak bol len jeden zamestnavatel).
To, ze si uplatnujete bonus rocne este nie je zaruka, ze jeden mesiac nebol DB vyplateny. V praxi som uz videla kadeco. Minimalna mzda - ako som napisala - velmi variabilna ciastka. Uz len zistit zaklad dane bez potvrdenia je nemozne. Cize ani vysku danoveho bonusu neviem vypocitat - tiez jedna z velmi variabilnych velicin. Co sa tyka nezdanitelnej casti na manzelku - okrem vysky materskej potrebujem manzelov presny zaklad dane, datum sobasa, ci ste mali aj iny prijem (casto sa preplaca dovolenka medzi MD a RD). Moze vyjst narok na celu, cast, alebo ziadnu nezdanitelnu cast na manzelku - to opat ovplyvnuje zaklad dane. Az po uprave zakladu dane o nezdanitelne casti sa da vypocitat dan. Nasledne danovy bonus tiez ovplyvnuje dan - danovy preplatok. Zaplatene preddavky - tiez suma, ktora ovplyvnuje cely vysledok. A mohla by som pokracovat.
Nakoniec - priblizne som vam napisala - od minusu, cez nulu az po tisice.
Snazila som sa vam pomoct, ale nememu dietatu ani matka nerozumie, ako sa hovori. Takze vase vycitky su - ci sa hnevate alebo nie - drze.
Pekny den.

veronika9494
25. apr 2025
@katarinaba

@veronika9494 ja som sa snazila vam priblizit, co vsetko k tomu potrebujem. Jedna suma a info o rocnom poberani mi nijako nepomoze. Snazila som sa vypisat polozky, ktore to ovplyvnuju. Stacilo za tie veci dosadit konkretne cisla. A jedno jedine potvrdenie (samozrejme ak bol len jeden zamestnavatel).
To, ze si uplatnujete bonus rocne este nie je zaruka, ze jeden mesiac nebol DB vyplateny. V praxi som uz videla kadeco. Minimalna mzda - ako som napisala - velmi variabilna ciastka. Uz len zistit zaklad dane bez potvrdenia je nemozne. Cize ani vysku danoveho bonusu neviem vypocitat - tiez jedna z velmi variabilnych velicin. Co sa tyka nezdanitelnej casti na manzelku - okrem vysky materskej potrebujem manzelov presny zaklad dane, datum sobasa, ci ste mali aj iny prijem (casto sa preplaca dovolenka medzi MD a RD). Moze vyjst narok na celu, cast, alebo ziadnu nezdanitelnu cast na manzelku - to opat ovplyvnuje zaklad dane. Az po uprave zakladu dane o nezdanitelne casti sa da vypocitat dan. Nasledne danovy bonus tiez ovplyvnuje dan - danovy preplatok. Zaplatene preddavky - tiez suma, ktora ovplyvnuje cely vysledok. A mohla by som pokracovat.
Nakoniec - priblizne som vam napisala - od minusu, cez nulu az po tisice.
Snazila som sa vam pomoct, ale nememu dietatu ani matka nerozumie, ako sa hovori. Takze vase vycitky su - ci sa hnevate alebo nie - drze.
Pekny den.

@katarinaba práve naopak, snažila som sa smerovať správy neútočne. Asi sme sa neporozumeli. Ďakujem, pekný deň.