Výška invalidného dôchodku pre ľudí s psychiatrickou diagnózou
Je pravda že ľudia s psychiatrickou diagnózou majú nárok na oveľa vyšší invalidný dôchodok než tí s inými diagnózami?
nie nie je to pravda,... vyska id zavisi od toho, kolko percent uzna posudkovy lekar a k tomu sa vyska prepocitava z prijmu za rozhodujuce obdobie min. rokov. cim viac dotycny zarobil po min. roky, tym lepsi id mu vyjde.
pravdou je, že psychiatrické diagnózy majú pomerne vysoké % - toto je pravda. ostatné, ako píšu, závisí potom od odrobených rokov, výšky príjmu.... ale diagnózy majú fakt ohodnotené vysoko
@ikka204 Zase ono tak pokiaľ máš závažnú tak dajú ti aj plný. Sám mám nad 75%, ale tu práca nie je možná vôbec, preto mám to hodnotené vysoko. Sám posudkový mi povedal, že možnosti pracovného uplatnenia nevidí. Psychiatrické diagnózy sa posudzujú ľahšie. Psychiater môže veľmi dobre popísať tvoje problémy. Potom dáš si vypracovať aj psychologický posudok. On tiež napíše svoje a tak môžu to ľahšie posúdiť.
@zdeno7788 Bude to ťažké. Tu bude dobrý aj čiastočný, nieto plný. Jeden kamarát zo stacionára mal písanú podobnú diagnózu a neschválili mu vôbec. To sa aj odvolával 2x. Že to je len prechodný stav to F23.1... Tie 0% môže skôr uškodiť, lebo toľko reálne nikto nemá. Aj človek s klasickou schizofréniou má najmenej 20% pracovnú schopnosť... Treba skúsiť a uvidíš. Nemal by som z toho veľké očakávania...
Nie je to pravda. Na ID závisí kopec veci. % zníženia schopnosti uplatnenia na trhu práce, závažnosť diagnózy, predchádzajúci legálny príjem. Nedá sa to pausalizovat.
@bosorkabb Na ID stačí mať po prvé diagnózu. Postupuje sa podľa tabuliek, ale pri duševných diagnózach je to ruleta, lebo nikto nedostane rovnaké %. Dáš desať podobných ľudí so psychotickou diagnózou zo stacionára a málokto dostane to rovnako. Niekto má 35% (čiže nemá ani ID), niekto má 45, niekto 60, niekto 75, niekto 80. Pričom stacionárový lekár tvrdí každému aj tomu, čo má 35%, že je na zváženie plný, ale plný je veľmi ťažké dosiahnuť. Potom sú ešte po druhé tabuľky potrebných odpracovaných rokov podľa veku žiadateľa. Ak nie sú odpracované roky, tak nepriznajú... Aj preto je to ťažké povedať, že čo a ako.
@kim2028 pri ID z mladosti netreba mať odpracované žiadne roky napríklad. Ja veľmi dobre viem ako ID funguje aj ako fungujú jednotlivé okresy a posudkovy lekári.
Všetko závisí na nich preto jeden dostane a druhý nie aj keď majú rovnakú diagnózu.
Lenže nie u každého diagnóza prebieha rovnako. A o psychiatrických diagnózach to platí na 100%.
OK, chápem, ale akutnú polymofrnú poruchu s príznakmi schizofrénie neberú nikde ani vážne. Ja som ju mal písanú tiež po 1. hospitalizácii. Bolo hovorené mi aj klasickými psychiatrami v nemocnici len to, že je to len niečo ľahšie a nič nie je jasné. Ďalšiu ataku mať ani nemusím. Nemali celkom pravdu, dostal som ďalšiu asi po 5 mesiacoch od hospitalizácie. Potom po 3-4 mesiacoch som bojoval s depresiou. Už zmenili mi diagnózu na paranoidnú schizofréniu a že bude to u mňa veľmi závažné. Opäť nemali až tak celkom pravdu. Dával som si pozor a ďalšiu ataku už som nemal (už pomaly 8 rokov je to viac ako OK, na takúto diagnózu). Prispôsobil som veľa a pracoval (aj pracujem) na tom, aby bolo to lepšie. 🙂 Je pravda, že sú skôr u mňa tzv. negatívne príznaky, ale inak nie sú nutné už hospitalizácie. Len ja som taký, že obávam sa veľa. Už drobný príznak bludu alebo hlasu ma vie vystrašiť a zneistiť. Vraj také vecí svojej nemusím hovoriť psychiatrom. Priebeh ochorenia ako taký bol už v nemocnici dosť zlý. Rýchlo sa zhoršovalo to bohužiaľ. Aj doktor na ambulancii v nemocnici, ktorý má prijímal dvakrát tam tak hovoril časom, čo som chodil ku nemu na ambulanciu. Diagnózu mám ako takú veľmi ťažkú, ale podarilo sa mi dobre pozbierať a má z toho radosť. Pretože ani on tomu neveril, ale tak ja nemám už stresy skoro žiadne... Len keby som nemal poruchy motivácie a vôle. Práve to znižuje fungovanie. Pracujem na tom už aj so psychologičkou. Už pomaly 2 týždne plním svedomito úlohy – 2-3 domáce práce denne, ktoré som dostal a zatiaľ idem každý deň tak, ako mám...

@ikka204 posudkovy lekar urcuje percentualnu vysku invalidity (riadit sa vsak musi tabulkou, je dostupna na internete) a vysledna suma sa rata aj z predosleho prijmu