icon

Vysporiadanie BSM a akceptácia znaleckého posudku v banke

drobcek3003
4. júl 2025

Ahojte, riešim vysporiadanie BSM, budem potrebovať refinancovať hypotéku. Mám urobený znalecký posudok za účelom vysporiadania BSM. V prima banke mi ho však nechcú akceptovať a chcú aby v ňom znalec zmenil účel pre vypracovanie záložnej zmluvy. Neviete mi poradiť či aj iné banky budú potrebovať znalecký posudok za účelom vypracovania záložnej zmluvy? Lebo dávať peniaze za nový znalecký posudok sa mi veľmi nechce...

chrobak7
4. júl 2025

@drobcek3003 Teraz je už neskoro, ale nabudúce, ak chceš, aby ti banka akceptovala znalecký posudok, tak si vypýtaj zoznam znalcov akceptovaných danou bankou. Dajú ti zoznam a ty si vyberieš znalca. Jeho znalecký posudok potom banka bez problémov akceptuje.

Teraz máš možnosti:
1. buď oslovíš znalca, ktorý ti robil znalecký, aby ti tam zmenil účel vypracovania záložnej zmluvy,
2. alebo si vypýtaš zoznam znalcov danej banky a necháš znalecký vypracovať znovu.

Každá banka potrebuje na vypracovanie záložnej zmluvy znalecký. Teda ani nie na vypracovanie, ale na to, aby vedela, či hodnota danej nehnuteľnosti pokryje výšku úveru.