Vyúčtovanie bytu
Prosim vas, ti ktori zijete v bytoch pod strechou, mate nejake ulavy na kureni? Nejaky vyhodnejsi koeficient pri prepocitani spotreby?
Minuly rok nam zvysili najom v hornych a spodnych bytoch o 80 eur. V strednych bytoch to bolo 7-8 eur.
A neviete mi napisat kto by vedel poradit, ci vyuctovanie je spravne? (Na nasho domovnika ani bytove druzstvo sa neda spolahnut).
@monsm Vy nemáte na vykurovacích telesách (radiátoroch) pomerové rozdeľovače? Také zariadenia, čo merajú nejaké odobraté jednotky? Máte vlastnú kotolňu? Alebo má každý byt vlastné kúrenie?
Ako rozpočítavate teplo? Je tam nejaká položka za rozúčtovanie PRVN - takže asi budete mať. Je tam aj nejaký údaj YZAMER - dedukujem, že rozpočet nákladov robí správcovi externá firma. Treba ísť za správcom a vypýtať si podklady k rozúčtovaniu tepla, vo vyúčtovaní to nie je. Tam je uvedená len výsledná suma za dodané teplo. Treba sa informovať u správcu, ako dospel k danej sume 744,23 €.
@viestta vo vyuctovani nie je ziadny koeficient polohy bytu.
Mali sme tento rok o trosku nizsiu spotrebu na kurenie oproti r.2023, ale naklady boli o 400 eur vyssie ako v r. 2023 🤦♀️.
@monsm Vo vyúčtovaní to nie je, lebo vo vyúčtovaní je len výsledná suma. Rozúčtovanie vám asi robí nejaká externá firma YZAMER. Treba pozrieť ten výpočet, ktorý dodáva táto firma správcovi.
@monsm Vy nemáte na vykurovacích telesách (radiátoroch) pomerové rozdeľovače? Také zariadenia, čo merajú nejaké odobraté jednotky? Máte vlastnú kotolňu? Alebo má každý byt vlastné kúrenie?
Ako rozpočítavate teplo? Je tam nejaká položka za rozúčtovanie PRVN - takže asi budete mať. Je tam aj nejaký údaj YZAMER - dedukujem, že rozpočet nákladov robí správcovi externá firma. Treba ísť za správcom a vypýtať si podklady k rozúčtovaniu tepla, vo vyúčtovaní to nie je. Tam je uvedená len výsledná suma za dodané teplo. Treba sa informovať u správcu, ako dospel k danej sume 744,23 €.
@chrobak7 je tam spotreba bytu 6737 kwh
Za rok 2023 sme mali o trosicku vyssiu spotrebu tepla a platili sme za kurenie o 400 eur menej.
Bytovka ma vlastnu plynovu kotolnu.
@chrobak7 je tam spotreba bytu 6737 kwh
Za rok 2023 sme mali o trosicku vyssiu spotrebu tepla a platili sme za kurenie o 400 eur menej.
Bytovka ma vlastnu plynovu kotolnu.
@monsm Treba pozrieť, aká bola cena plynu pre váš bytový dom v roku 2023 a v roku 2024. Bytové domy nemajú regulovanú cenu plynu, ako rodinné domy, v rokoch 2022, 2023 a 2024 im stúpla cena aj niekoľko násobne.
Vyššia cena za kúrenie mohla byť spôsobená vyššou cenou plynu.
@monsm Treba pozrieť, aká bola cena plynu pre váš bytový dom v roku 2023 a v roku 2024. Bytové domy nemajú regulovanú cenu plynu, ako rodinné domy, v rokoch 2022, 2023 a 2024 im stúpla cena aj niekoľko násobne.
Vyššia cena za kúrenie mohla byť spôsobená vyššou cenou plynu.
@chrobak7 dakujem vam, ze ste sa na to nase vyuctovanie pozreli
@chrobak7 dakujem vam, ze ste sa na to nase vyuctovanie pozreli
@monsm Vo vyúčtovaní vyzerá byť všetko štandardné :
- cena za vodu je 3,88 €, stočné a vodné spolu
- príspevok do fondu opráv je vypočítaný asi na základe plochy bytu a vychádza na 0,8 e/m2/mesiac, čo je zvyčajná suma.
- ostatné položky sú tiež v pohode.
Jediné, čo tam nie je, je to rozúčtovanie variabilnej a fixnej zložky kúrenia - z čoho sa vychádzalo, aké koeficienty boli uplatnené. Zvyčajne je to vo vyúčtovaní, ale vám to asi robila externá firma, ako som napísal, takže to bude v osobitnom dokumente.
Takisto náklady na výrobu teplej vody - výpočet nie je uvedený.
Tieto 2 veci si budeš musieť pozrieť u správcu.

Pouziva sa koeficient polohy bytu a ma byt uvedeny vo vyuctovani