Z akého vymeriavacieho základu mám platiť, keď chcem 500 eur materskú?
chcela by som ta poprosit o radu
som tehotna v 6 tyzdni tehotenstva. prdpokladany termin porodu je 12,sept. nastup na matersku 1. august. chcem sa dobrovolne pripoistit. v minulosti som bola tiez dobr. pripoistena od 11.11.209-31.1.2012, kedy mi poistenie zaniklo. pred nastupom na prvu matersku som bola zamestnana a tento pracovny pomer mi trva. momentalne som na rodicovskom prispevku s 1,9mes syncekom jakubkom.
splnam tych 26 tyzdnov do nastupu na matersku, ale neviem ci budem mat tych 270 dni. volala som im a poveali ze to si mam vyratat ale neviam ako. a este z akeho vymeriavacieho zakladu mam plati odvody. kedze z minima je to 138,13 a maxima 1381,39 / kde by som na to z mojho prispevku vzala, ze?/ budem mat matersku 65% z mojho prijmu 550E/ucitelka/ a aj napr. 65% z 550E/ dobrovolneho?
neviem kolko mam platit aby to spolu bolo aspon 600-700E
ja som si platila mesiac pred otehotnenim, a vyslo mi to presne ,ked som isla na matersku. skus sa spytat na socialke mozno Ti povedia viac.
Nerozumiem prečo ti povedali že si to máš vypočítať sama 😕 😕 😕 😕 ak chceš cca 700,- Eur musíš si platiť z maxima, ale tiež mám obavy že ti to nevýjde tých 270 dní ☹ skús si na sociálku zájsť osobne najlepšie čo najskôr 🙂 mne tam milá pani vypočítala koľko za mňa platí zamestnávateľ a koľko mám ja doplácať, možno budeš mať šťastie a dobre ti poradia 🙂
už sa to nestíha, ked žena zistí, že je tehotná. Je potrebné si naozaj také poistenie založiť ešte pred tým, ako k otehotneniu vôbec dôjde. Nehovoriac o tom, že 270 dní je vlastne 9 mesiacov a na materskú je povinnosť nastúpiť nejneskôr 6 týždnov pred pôrodom, čož je v 7 a 1/2 mesiaci. Odvtedy, ako to zmenili, že sa nedá pripoistiť dobrovolne iba nemocensky ale musíte si platiť celý balík poistenia sa to vôbec neoplatí, vychádzajú to strašné pálky. Ja som si to tiež zisťovala na začiatku ked som zistila, že som tehotná. Radšej som to neriskovala, čo ak budem platiť nehorázne peniaze každý mesiac aj tak mi to nevíde...takže ostanem pri materskej len z platu, ktorý som zarábala... ale pokiaľ vás to zaujíma, najlepšie je ozaj skočiť na sociálku a tam sa aj informovať. Aj o tom, koľko by to vyšlo ak chcete mať mesačne 600 - 700 eur.
Ahoj kedže ti poistenie zaniklo tých 270 dní ti končí v marci 2013 predpokladám lebo od skončenia do 15 mes sa to počíta. Takže na materskú nemás nárok na vysokú len ak by si sa teraz poistila tak jedine z minima prihlásiš sa 1 den zaplatíš a další sa daš na pn ale až do materskej . Musíš platit 26 týždnou. to asi vieš . Z práce neviem ako to je kedže si na rodičáku neviem či za teba platí zamestnávatel ale pravdepodobne nie. Obrát sa s týmto na temu Dobrovolné nemocenské poistenie baby to tam stále preberajú tam ti poradia viac. Tu na modrom koníku
No stíha, nestíha, ty musíš mať zaplatených 270dní za posledné dva roky pred nástupom na materskú, nemusia byť vcelku a ako pozerám nástup na materskú 1.08.2013 DNP to zn. ak dobre počítam posudzované obdobie od cca 01.08.2011 máš zaplatené cca 4-5mesiacov, tak už ti chýba len3-4mesiace, ale pozor, musíš mať zaplatené vkuse polroka teda tých 26tt aby ti počítali z toho z čoho chceš, inak ti budú počítať priemer čo víde materská cca 300e, nenapísala si z koľko si si platila predtým. Neviem ako sa to počíta zamestnancom na rodičovskej, ale normálne by sa to počítalo max.vymeriavací základ cca 1300e-vymeriavací základ z výplaty a víde ti z akého základu máš platiť, aby si dostala max. materskú tých skoro 700e. Nejsom odborník tak Pozri www.socpoist.sk a tam všetko nájdeš, prípadne je tam poradňa, kde sú napísané príklady, alebo zavolaj k nim na infolinku, oni ti poradia, mne poradili, keď sa to zo zákona 31.01.2012 rušilo ako si môžem platiť ďalších 270dní iba dobr.nemocenskú a nie celý balík a vyšlo mi to, teraz aj PN-ku dostávam z maxima. Tak veľa šťastia prajem
ahojte baby, na toto by som sa chcela opýtatť aj ja. zatiaľ som nezamestnaná takze vobec netusim ci sa to da zacat platit aj mne. moc sa do toho nevyznam, tak mi prosim poradte. Zachytila som len, ze sa to cele rusilo. ak by sa to este dalo, tak v tom pripade by som si to zacala platit, ale ci sa to este da a tyka sa to aj nezamestnanych (musi tam byt nejaky hranicny prijem , z ktoreho sa to potom vyratava?)

Ak môžem povedať z vlastnej skúsenosti, ja som si to začala platiť, keď som bola v 5. t.t. a nevyšlo mi to ☹ ešte aj známa v soc.poisť. mi radila, nech si to platím, že ono sa to potom nejako bude dať spraviť, no nedalo sa. Tých 5 týždňov mi chýbalo. Tak si to poriadne zisti, aby si neprišla o kopec peňazí.