icon

Z čoho sa počíta DVZ pri PN?

5. mar 2023

Ahojte. Prosim pekne vie mi niekto poradit s vypoctom naroku na PN ? koncim v praci k 31.3.23. Mam dovod ist na PN od 01.04.23(nie je este iste kolko dni ako dlho bude PN nutna). V tejto firme som od 01.12.22, predtym som bola 2 mesiace na upsvar, ale predtym som pracovala 15 rokov v inej firme. Citala som, ze PN by sa mi mala pocitat nie z minuleho celeho roka, ale len za obdobie co som u sucasneho zamestnavala (lebo som u neho viac ako 90 dni) to znamena, ze denny vymeriavaci zaklad sa bude pocitat od 1.12 do 31.3 ked pojdem od 1.4 na PN? Vdaka

lucka_ke
5. mar 2023

áno správne píšeš, z obdobia od 1.12.2022 do 31.3.2023

autor
5. mar 2023

@lucka_ke to znamena, ze do dvz mi budu pocitat aj mzdu za marec vyplateny v aprily? Zrovna v marci mi preplatia aj niekolko dni dovolenky ktoru nevycerpam, o nieco budem mat mzdu vyssiu tym padom a zdvihne mi to dvz celkovo na tu PN? To ma tiez zaujima.. nakolko v tejto praci mam nizsi plat ako poslednych 15 rokov a na PN som nikdy nebola.

lucka_ke
5. mar 2023

áno aj preplatená dovolenka to ovplyvní, nevadí, že bude vyplatené v apríli, ale je to za marec

autor
5. mar 2023

@lucka_ke dakujem pekne za radu. Este ma napadlo, 1.4. Je sobota. Takze PN mi da doktorka od 3.4. Tie dva dni si mam ist zaplatit socialne a zdravotne poistenie nejako dodatocne? 31.03 na pn ist nemozem, nakolko budem musiet byt v praci fyzicky.

lucka_ke
5. mar 2023

a nemôžeš jej zavolať nech ti PN vystaví elektronicky od soboty? chorá môžeš byť aj cez víkend... ak sa nedá od 1.4. tak áno, zaplatíš si sama zdravotné poistenie za tie dva dni a od 3.4. pôjdeš v ochrannej lehote na PN

lilianka28
5. mar 2023

No neviem, či v tomto prípade nebude chcieť SP pravdepodobný zárobok a z toho sa bude počítať PN.

autor
5. mar 2023

@lilianka28 pravdepodobny by bol len keby som nemala zaplatene min. 90 dni poistenia - tak som citala. Ale nedam ruku do ohna za to.

autor
5. mar 2023

@lucka_ke skusim sa jej opytat, ale ked som riesila mame PN s chorobou ktora jej zacala v sobotu - covid, tak jej dLa az od pondelka - tak mi dr.povedala, ze vikend mama nepracuje, tak neni dovod na PN od vikendu.