Zabudli mi vyplatiť daňový bonus na dieťa
Dobrý deň potrebujem radu. Od januára som si podala žiadosť o vyplácanie daňového bonusu na dieťa v práci mesačne.Mal mi prísť vo februarovej výplate lenže som ho nedostala keď som volala na firmu tak mi povedala že "zabudla"ho vyplatiť . Otázka znie vie mi ho nejako spätne vyplatiť ?
@balerina2025 to je príliš neskoro...
@tankatanka nerozumiem. preco prilis neskoro. o DB neprides. spatne ti ho vyplatia v Rocnom zuctovani
@tankatanka môže ti prerobiť mzdu, neviem však, či je povinná, ale skúsila by som to, ak tie peniaze potrebuješ a máš papier (vyhlásenie pre rok 2025) že si o daňový bonus požiadala, mala by tvoju mzdu spracovať správne. Bude však musieť podávať opravný výkaz na DU, ale tak to je jej problém (mzdárky), ak spravila chybu
@balerina2025 asi jej tie peniaze budu chybat
@balerina2025 asi s tymi peniazmi ratala uz tento mesiac a nechce cakat do buduceho roka.
@andrea_82 tak neviem ci jej to uplatnia skor. je to vobec mozne?
@balerina2025 to netusim, ci sa da vyplata prerobit. Len som reagovala na tvoju otazku, ze preco jej to je neskoro.
@andrea_82 ale to nejde len tak, ze sak doplatia dalsi mesiac. mne mzdarka povedala ze az v rocnomm zuctovani sa to da spatne.
@andrea_82 presne tak.
@balerina2025 ale nieje to mojou chybou.... Keď sa dá podať opravné tak by to mala urobiť .
@tankatanka ja ta uplne chapem, zazila som podobnu situaciu a az v rocnom zuctovani som o to ziadala spatne. a tiez to nebola moja chyba .
@balerina2025 nie doplatiť......opraviť mzdu
@tankatanka a myslis ze to ide? pytala si sa mzdarky?
@tankatanka
Podľa tohto to vyzerá, že by to mohlo byť reálne:
"Ak zamestnávateľ zistí chyby pri výpočte mesačnej mzdy, je jeho povinnosťou zistenú chybu odstrániť. Opravu môže vykonať:
● novým výpočtom čistej mzdy alebo
● opravou pri ďalšom výpočte miezd v najbližšom výplatnom termíne.
Oprava chýb novým výpočtom mzdy
Medzi chyby, ktoré je možné opraviť novým výpočtom čistej mzdy a opravou vo všetkých dokladoch a výkazoch, ktoré sa miezd týkajú patrí napríklad chyba, ktorá vznikla tak, že bol použitý zle vypočítaný priemerný zárobok zamestnanca na pracovnoprávne účely, bola uplatnená nesprávna výška NČZD, bola vyplatená nesprávna výška daňového bonusu, bola použitá nesprávna výška sadzby pri odvodoch do ZP alebo SP. Tieto chyby je možné opraviť len novým výpočtom čistej mzdy. Oprava chyby musí byť zaevidovaná vo všetkých mzdových a účtovných dokladoch, v ktorých sa mzdy evidujú a účtujú.
Po oprave chýb novým výpočtom mzdy má zamestnávateľ povinnosť poslať nové opravné výkazy a Prehľad a vzniknuté rozdiely vyrovnať. V prípade, že mu vznikol nedoplatok, má povinnosť doplatiť rozdiel do príslušnej ZP, do SP a na Finančnú správu SR. Ak zamestnávateľovi vznikol voči ZP, SP a finančnej správe preplatok, odporúčame mu dohodnúť sa s príslušnými inštitúciami o spôsobe vyrovnania. Buď požiada o vrátenie preplatku alebo sa dohodne na znížení ďalšej úhrady o vyčíslený preplatok. Nedoplatok alebo preplatok na mzde musí zamestnávateľ vyrovnať aj zamestnancovi."
Zdroj: www.pracovnepravo.sk
(mzdárka nie som)
@balerina2025 no, evidentne to ide. Keď mzdárka urobí chybu, prečo by mal zamestnanec čakať rok na peniaze? Ak treba urobiť opravné podanie na úrady, je to jej problém. Ale samozrejme, najlepšie je zamestnancovi povedať, že to nejde, aby nemala robotu naviac.
@andrea_82 este raz, stalo sa mi to iste. a ziadala som az o rok
je mi luto ze v dnesnej dobe su ludia odkazani na DB, a ze sa im nedari nasetrtit a ziju z mesiaca na mesiac. je svinska doba.
mne to nechceli takto spatne dat, ja som o to musela ziadat az o rok v rocnom zuctovani. mozno autorkin pripad je iny.
@balerina2025 este raz - to, ze tebe mzdarka povedala, ze sa to neda, neznamena, ze sa to naozaj neda. Ved @caramellka napisala postup. Mozno sa tvojej uctovnicke len nechcelo robit robotu naviac, tak ti klamala alebo o tom ani nevedela. Tu nejde o danovy bonus. Ak by jej zle vyratala vyplatu a dala napr. o 200€ menej, tak sa s tym ma zmierit? Tu ide o princip, ci uz tie peniaze potrebuje alebo nie.
@tankatanka mzdárka je povinná opraviť výplatu! Síce je s tým všetkým veľa práce, ale jednoducho to urobiť musí, keďže je to jej vina, a rozdiel hneď doplatiť. Nedaj sa odbiť..
@tankatanka o akej februárovej výplate hovoríš, keď ešte ani neskončil mesiac?
Kedy si podpisovala žiadosť?
Mzdárka nech to opraví a hotovo.
@martul Snaď každý pochopil, že je to výplata za január vyplácaná vo februári. Autorka píše, že si podávala žiadosť v januári.
@denisa_deniska tak keď podávala žiadosť v januári tak jej za január ešte nemohli vyplatiť bonus.
@andrea_82 v poriadku, tak nech to autorke preplatia. ja jej to samozrejme neberiem
@tankatanka ako to nakoniec dopadlo?
@ekira1 to by aj mna zaujimalo

@tankatanka v rocnom zuctovani mozes spatne ziadat 01/25