Založenie online účtu v ČR zo Slovenska
Zdravím mate niekto skúsenosť založiť online účet v ČR keď žijem na Slovensku?. Nemám české telefónne číslo ani doklad o prechodnom pobyte. Skúšala som volať pár bankám tie mi odpovedali že nie aj keď na nete som čítala že to ide.
Nechápem prečo by to nešlo. Môžeš si založiť nemecký bez problémov prečo nie český...
@vecnemlada jednoduche riesenie... fio ucet... kazdy fio ucet ma 2 varianty, ktore dostanes automaticky... tvar pre SR a tvar pre CR (rovnakych 10 cisiel uctu, len kod banky je iny)... Mozes si dokonca zalozit vo fio (nasom, na Slovensku) aj ucet vedeny v CZK...
Vsetko je zadarmo...
@zic v čr mi majú vrátiť preplatok keď som platila poistenie. A trvajú natom že to musím mať český účet. 🤷♀️
Nechápem prečo by to nešlo. Môžeš si založiť nemecký bez problémov prečo nie český...
@hiro čo som volala tak bud musím mať telefónne číslo české dajde chceli aby som mala prechodný pobyt v čr alebo ešte jeden účet v ČR z ktorého si aktivujem ten ich tým že si tam prepošlem peniaze 😃
@vecnemlada založ si účet vo FIO, ak to nebudeš často používať tak môže byť aj v mene € nemusí byť CZK
Budeš mať SK účet napríklad s číslom
SK05 8330 0000 0000 5151 5151
a im uvedieš český tvar vezmeš posledných 10 číslic a pridáš kód českej FIO banky
takže tvoj "český účet" bude 5151 5151/2010
Oni pošlú CZK a FIO to prevedie na €.
Ak je to veľká suma a chceš mať lepší kurz tak založ ho v mene CZK prídu ti CZK a potom si ich zmeníš cez internetovú zmenáreň
inak inštitúcie by nemali podmieňovať platbu účtom v danej krajine, mal by im stačiť IBAN
@vecnemlada založ si účet vo FIO, ak to nebudeš často používať tak môže byť aj v mene € nemusí byť CZK
Budeš mať SK účet napríklad s číslom
SK05 8330 0000 0000 5151 5151
a im uvedieš český tvar vezmeš posledných 10 číslic a pridáš kód českej FIO banky
takže tvoj "český účet" bude 5151 5151/2010
Oni pošlú CZK a FIO to prevedie na €.
Ak je to veľká suma a chceš mať lepší kurz tak založ ho v mene CZK prídu ti CZK a potom si ich zmeníš cez internetovú zmenáreň
inak inštitúcie by nemali podmieňovať platbu účtom v danej krajine, mal by im stačiť IBAN
@vecnemlada potom si ho založ v mene CZK, v mobile to máš v menu Moje FIO - nový produkt - Bežný účet - a vyberieš aby bol vedený v mene CZK
Čo dostaneš slovenské IBAN číslo účtu podľa toho príkladu si z neho urobíš české a im pošleš český tvar.
Vieš si aj český IBAN vytvoriť https://www.cnb.cz/cs/platebni-styk/iban/kalkul...
Druhá část čísla účtu: dáš posledných 10 číslic účtu
Kód banky: dáš 2010
@vecnemlada Inak to je hlúposť, taká banka nemôže existovať že "pouze tuzemské". Nikdy som nemal problém poslať eurá na hociaký CZ účet. Jedine že by nepodporovali celosvetové prevody.
Česká republika je súčasťou zóny SEPA (Single Euro Payments Area), takže v rámci nej môžete vykonávať bezhotovostné platby v eurách – prevody aj inkasá – rovnako ľahko ako v rámci vašej krajiny.
@zic v čr mi majú vrátiť preplatok keď som platila poistenie. A trvajú natom že to musím mať český účet. 🤷♀️
@vecnemlada ako som pisal... fio sa tvari ako cesky ucet pre tvoje potreby. Presne rovnako to mam s dividendami, kde ich posielaju na cesky ucet... ty ho budes mat v tvare ako keby si si ho zalozila v CR.
@vecnemlada ako som pisal... fio sa tvari ako cesky ucet pre tvoje potreby. Presne rovnako to mam s dividendami, kde ich posielaju na cesky ucet... ty ho budes mat v tvare ako keby si si ho zalozila v CR.
@zic skúsim a uvidím aká bude odozva 😏
@vecnemlada potom si ho založ v mene CZK, v mobile to máš v menu Moje FIO - nový produkt - Bežný účet - a vyberieš aby bol vedený v mene CZK
Čo dostaneš slovenské IBAN číslo účtu podľa toho príkladu si z neho urobíš české a im pošleš český tvar.
Vieš si aj český IBAN vytvoriť https://www.cnb.cz/cs/platebni-styk/iban/kalkul...
Druhá část čísla účtu: dáš posledných 10 číslic účtu
Kód banky: dáš 2010

@vecnemlada jednoduche riesenie... fio ucet... kazdy fio ucet ma 2 varianty, ktore dostanes automaticky... tvar pre SR a tvar pre CR (rovnakych 10 cisiel uctu, len kod banky je iny)... Mozes si dokonca zalozit vo fio (nasom, na Slovensku) aj ucet vedeny v CZK...
Vsetko je zadarmo...